INTRAKAT: Πάνω από μισό δισ. ευρώ ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο – Μεγάλη αύξηση στα μεγέθη της εταιρείας

Διαβάζεται σε 4'
INTRAKAT: Πάνω από μισό δισ. ευρώ ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο – Μεγάλη αύξηση στα μεγέθη της εταιρείας
Ένα από τα έργα που τρέχει αυτή την περίοδο η INTRAKAT είναι το μετρό Θεσσαλονίκης

Ο στόχος της INTRAKAT να πιάσει 1,1 δισ. ευρώ μέσα στο 2024. Το πρώτο εξάμηνο ο τζίρος ήταν 533 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 32% και με τις δύο εταιρείες, πράγμα που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει με ασφάλεια στο εξάμηνο στους στόχους που είχαν τεθεί πριν ένα χρόνο.

Την εκτίμηση του για αύξηση του ανεκτέλεστου των έργων του Ομίλου ΙΝTRAKAT έκανε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTRAKAT σε χθεσινό call.

Όπως σημείωσε, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένεται σημαντική αύξηση ανεκτέλεστου ενόψει των διαγωνισμών που γίνονται για ΣΔΙΤ, αρδευτικά κυρίως έργα, συν την δημοπράτηση των έργων της Θεσσαλίας, όπου θα συμμετάσχει η εταιρεία. Αναφερόμενος στη Ρουμανία, ο κ.Εξάρχου αποκάλυψε ότι εκεί η διαδικασία παίρνει περισσότερο χρόνο και ίσως υπάρξουν κάποιοι διαγωνισμοί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ωστόσο αποτελέσματα θα έχουμε τέλος 2025 ή αρχές 2026. Συνολικά εκτιμάται μια αύξηση του ανεκτέλεστου κατά 700-800 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για το μέλλον της εταιρείας, ο κ.Εξάρχου τόνισε πως έχοντας επιτύχει την καλή ενσωμάτωση της ΑΚΤΩΡ και την κερδοφορία που ήταν το ουσιώδες, ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα, η προσπάθεια για αλλαγή προφίλ του EBITDA της εταιρείας, ώστε να μην στηρίζεται στο μέλλον αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο στην κατασκευή. Σε αυτό το στοίχημα, έχει ξεκινήσει ένας δομικός ανασχηματισμός για την εταιρεία και μια σειρά εξαγορών που σκοπεύουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε ένα διαφοροποιημένο EBITDA.

Προς αυτό το σκοπό, ετοιμάζουμε investors day, περί τα τέλη Οκτωβρίου, όπου θα παρουσιάσουμε τον νέο εταιρικό μετασχηματισμό, έχοντας εξασφαλίσει ότι έχουμε πια μια κερδοφόρα εταιρεία, που σε νούμερα είναι εφάμιλλη αν όχι καλύτερη από τους ανταγωνιστές της” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Εξάρχου.

Οι οικονομικές επιδόσεις

Ο στόχος της INTRAKAT να πιάσει 1,1 δισ. ευρώ μέσα στο 2024. Το πρώτο εξάμηνο ο τζίρος ήταν 533 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 32% και με τις δύο εταιρείες, πράγμα που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει με ασφάλεια στο εξάμηνο στους στόχους που είχαν τεθεί πριν ένα χρόνο.

Τα καθαρά κέρδη είναι 51 εκατ. ευρώ και το EBITDA 31 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3 φορές πάνω από πέρσι, ενώ το ανεκτέλεστο έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ, το ταμείο 115 εκατ. ευρώ, και όλα αυτά χωρίς να αυξηθεί ο δανεισμό. Σήμερα φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ το market cap της εταιρείας.

Στην ουσία αντανακλά, την επιτυχή απορρόφηση της ΑΚΤΩΡ και την επιστροφή της κατασκευής (και δύο εταιρείες) σε μια υγιή κερδοφορία.

Είμαι ευτυχής με την ανακοίνωση όχι μόνο γιατί έχουμε τριπλασιάσει τα EBITDA μας, αλλά και γιατί με αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται η ορθότητα της επιλογής εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ. Κατορθώσαμε να ξυπνήσουμε ένα θηρίο των κατασκευών, όχι μόνο έστριψε κιόλας καθώς από μία ζημιογόνο εταιρεία εμφανίζεται να έχει πραγματική κερδοφορία” είπε αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

Τα εμβληματικά έργα

Ο ισχυρός άνδρας της INTRAKAT μίλησε και για τα εμβληματικά έργα που τρέχουν αυτή την περίοδο. “Δαπανήσαμε κόπο και χρήμα στο Μετρό Θεσσαλονίκης και πλέον είμαστε +48,3% από τον Νοέμβριο του 2023 σε παραγωγικότητα στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης. Ήταν κάτι που απαιτούσε την αποπληρωμή των υπεργολάβων, έχουμε δαπανήσει σε 10μήνες 120 εκατ. ευρώ”.

Για το Πάτρα-Πύργος, στο τμήμα που τρέχει η ΑΚΤΩΡ έχει φτάσει στο 51% του έργου από το 15% που ήταν όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση την ΑΚΤΩΡ. Κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους κατά +148%, κάτι που στοίχισε 40 εκατ. ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των έργων στη Ρουμανία, λέγοντας πως ήταν το πιο δύσκολο και ανέτρεψε τελείως την εικόνα εκεί επιτρέπει να κοιτούν την Ρουμανική Αγορά με εξαιρετική αισιοδοξία.

Έμφαση δίνεται στο έργο με τα 4 TBM όπου από το 2% προόδου όταν αναλάβαμε έχουμε φτάσει στο 21% του έργου. Τα 2 μηχανήματα έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι σε φάση συναρμολόγησης και θα μπουν μπροστά τον επόμενο μήνα. Σε αυτό το έργο δόθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ σε απαιτήσεις για αυτό το έργο, όπου δεν γίνονται πληρωμές αν δεν μπουν μπροστά τα TBM. Η
παραγωγικότητα συνολικά στη Ρουμανία είναι +168% και έχουν δαπανηθεί 210 εκατ. ευρώ.

Για το μέλλον στην χώρα αυτή ο κ.Εξάρχου εκτίμησε πως τα ΤΒΜ θα ολοκληρώσουν σε περίπου 2 χρόνια και θα συμπέσουν με νέα έργα που δημοπρατούνται ύψους 1,5 δισ. ευρώ όπου και θα μπορέσουν να συνεχίσουν. Αυτό κατά τον κ.Εξάρχου αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Στο πρώτο εξάμηνο, υπεγράφησαν 225 εκατ. ευρώ σε νέα έργα. Τα πρώτα 11MW με τη ΔΕΗ είναι στη διαδικασία ready to build και εκτιμάται ότι το κατασκευαστικό μέρος θα ξεκινήσει το 2025.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα