Σταμάτα να γέρνεις το κεφάλι προς τα πίσω όταν πίνεις χάπι

Διαβάζεται σε 2'
Σταμάτα να γέρνεις το κεφάλι προς τα πίσω όταν πίνεις χάπι
Υπάρχει σωστή στάση σώματος για να καταπιούμε ένα χάπι. iStock

Η σωστή στάση σώματος για να καταπιούμε ένα χάπι δεν περιλαμβάνει αυτό που όλοι κάνουμε. Τουναντίον είναι επικίνδυνο.

Βάζεις ένα ποτήρι νερό, παίρνεις το χάπι, το βάζεις στο στόμα σου, πίνεις νερό, γέρνεις πίσω το κεφάλι και καταπίνεις.

Αυτός είναι ο συνήθης μηχανισμός που ακολουθούμε, ώστε να ‘κατέβει’ η ταμπλέτα χωρίς πρόβλημα. Έρευνες ωστόσο, δείχνουν πως αυτή η κλίση του κεφαλιού κάνει πιο δύσκολη την κατάποση χαπιών, ειδικά αν η διαδικασία περιλαμβάνει και νερό.

Γιατί;

Μπορεί να κάνει το χάπι να επιπλέει στο μπροστινό μέρος του στόματος.

Η καλύτερη συνθήκη είναι να είμαστε όρθιοι (όχι καθιστοί) και πριν καταπιούμε να γέρνουμε το κεφάλι ελαφρώς προς τα εμπρός, επειδή αυτή είναι η θέση που προωθεί το άνοιγμα του οισοφάγου.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΦΟΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΠΙ

Σύμφωνα με επιστήμονες του ερευνητικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, όταν ξαπλώνουμε και γέρνουμε προς τα δεξιά, αφότου έχουμε καταπιεί το χάπι, επιταχύνει την απορρόφησή του κατά 13 λεπτά, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει αν παραμείνουμε σε όρθια θέση.

Αν γυρίσουμε προς τα αριστερά, η απορρόφηση επιβραδύνεται σημαντικά.

Τονίζεται ότι ξαπλώνουμε όταν πια το χάπι έχει… πάρει το δρόμο του, ώστε να αποφευχθεί ο ερεθισμός του οισοφάγου και η γαστρεντερική δυσφορία.

Το αν χρησιμοποιούμε νερό ή όχι, εξαρτάται από τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού, καθώς κάθε φάρμακο έχει τη δική του ‘μεταχείριση’ (προειδοποιήσεις και ειδικές οδηγίες).

Εάν λοιπόν, συστήνεται το νερό, είναι γιατί βοηθά στην ομαλή κατάποση και την απορρόφηση. Προτείνεται να αποφεύγονται αλκοόλ, καφές και όξινα ποτά -όπως ο χυμός- εκτός και αν προτείνονται από τον επαγγελματία υγείας.

Δεν το λιώνουμε, ούτε το μασάμε αν δεν είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό, καθώς κάποια χάπια είναι σχεδιασμένα για να καταπίνονται ολόκληρα -αλλιώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα τους ή προκαλούνται παρενέργειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα