Λίβανος: Διεθνείς αντιδράσεις για την εισβολή του Ισραήλ – Στήριξη από τις ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 5'
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο AP Photo

Μια σειρά από χώρες και διεθνείς οργανισμούς καλούν σε αυτοσυγκράτηση εν μέσω της επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ, στον αντίποδα, στηρίζουν την χερσαία εισβολή

Φωνές από όλο τον κόσμο ζητούν κατάπαυση του πυρός και αποφυγή μιας ολοκληρωτικής σύρραξης μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο, ενώ στην άλλη πλευρά της όχθης βρίσκεται η Ουάσινγκτον, που χαρακτήρισε «περιορισμένη» τη χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο και «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε «χερσαία εισβολή» του Ισραήλ στον Λίβανο. Παρών στη Βηρυτό, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης το Ισραήλ να «απόσχει από οποιαδήποτε χερσαία επιδρομή» στο λιβανικό έδαφος και να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Πρέπει να αποφευχθεί» οποιαδήποτε νέα ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο, έκρινε επίσης ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στον Λίβανο» και εξέφρασε την ελπίδα του ότι «οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν το συντομότερο δυνατό».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, πως η Ουάσινγκτον συμφωνεί με την ανάγκη για χερσαία επίθεση, προκειμένου να απαλλαγεί η νότια μεθόριος του Λιβάνου από τα όπλα της Χεζμπολάχ και άλλα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις πέρα από τα σύνορα.

«Έκανα σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο Όστιν.

Το Κρεμλίνο δηλώνει βαθιά ανήσυχο και καταδικάζει τα πλήγματα

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά για τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στον Λίβανο και τις αναφορές για πλήγμα στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό.

Παράλληλα, συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Δαμασκό.

«Βλέπουμε μαζί ότι η γεωγραφία των εχθροπραξιών διευρύνεται, πράγμα που αποσταθεροποιεί περαιτέρω την περιοχή και αυξάνει τις εντάσεις. Οι εντάσεις αυτές είναι καταστροφικές για την περιφέρεια και τις γύρω περιοχές. Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Δαμασκό.

«Δεν βλέπουμε άμεσους κινδύνους αυτή τη στιγμή, αλλά φυσικά καταδικάζουμε αυτά τα πλήγματα κατά ενός κυρίαρχου κράτους», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Τουρκία: Παράνομη απόπειρα για κατοχή η εισβολή του Ισραήλ

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο είναι μια παράνομη απόπειρα για κατοχή που παραβιάζει την ακεραιότητα του λιβανικού εδάφους, και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση πρέπει να σταματήσει άμεσα με το Ισραήλ να αποσύρεται από τον Λίβανο.

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ θέτει ως στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής και πρόσθεσε ότι είναι «ιδιαιτέρως πιθανόν» ένα νέο κύμα μετανάστευσης να προκύψει από τις εχθροπραξίες. Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» με βάση με το διεθνές δίκαιο.

Να σταματήσει τις χερσαίες επιδρομές καλεί το Ισραήλ ο Ισπανός ΥΠΕΞ

Το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει να πραγματοποιεί χερσαίες επιδρομές στον νότιο Λίβανο για να αποφύγει κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε δημοσιογράφους.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ισπανία διοικεί την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και έχει αναπτύξει 650 στρατιώτες κατά μήκος των νότιων λιβανικών συνόρων με το Ισραήλ.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ στηρίζουν τον Λίβανο

Σε δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εξωτερικών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση των συγκρούσεων και «επιβεβαίωσαν την αμετακίνητη θέση τους υπέρ της ενότητας του Λιβάνου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Η δήλωση, επίσης, κάλεσε για διεθνή υποστήριξη ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ τόνισε τη σημασία της πλήρους προστασίας των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρόεδρος Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχαγιάν «έδωσε εντολή για την άμεση αποστολή πακέτου ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στον λαό του Λιβάνου», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ-Κουλαϊφί, προειδοποίησε μέσω X ότι «η επίθεση στον Λίβανο θα επιφέρει τα χειρότερα».

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται την αμετακίνητη στήριξή μας για να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας. Η στήριξη προς τον αδελφό λαό του Λιβάνου δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον, αλλά επιτακτική ανάγκη», δήλωσε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα