Ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε την αιτία θανάτου της Ελισάβετ

Διαβάζεται σε 3'
Μπόρις Τζόνσον και βασίλισσα Ελισάβετ
Μπόρις Τζόνσον και βασίλισσα Ελισάβετ Victoria Jones/Pool via AP

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα απομνημονεύματα του Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, σε αυτά προέβη σε μια πολύ σοβαρή παραβίαση του βασιλικού πρωτόκολλου.

Σε αποκαλύψεις για την αιτία θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ φαίνεται να προβαίνει ο Μπόρις Τζόνσον στα απομνημονεύματά του, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 10 Οκτωβρίου, προχωρώντας σε μια σοβαρή παραβίαση του βασιλικού πρωτοκόλλου.

Συγκεκριμένα, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η βασίλισσα έπασχε από καρκίνο των οστών.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επισήμως μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν έντονες εικασίες για το πώς ακριβώς απεβίωσε.

«Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να πέσει απότομα» έγραψε στο απόσπασμα.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια ένδειξη από πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία θανάτου της βασίλισσας. Στο πιστοποιητικό θανάτου της αναφέρεται ως «γήρας».

Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αναπολεί τη ζωή του, τη θητεία του και τις αλληλεπιδράσεις του με την εκλιπούσα βασίλισσα σε μια αυτοβιογραφία. Οι πρώην Βρετανοί ηγέτες Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον το έκαναν, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές και χωρίς τέτοιες λεπτομέρειες όπως ο Τζόνσον.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν την πολιτική να μην σχολιάζουν βιβλία που κυκλοφορούν για τη βασιλική οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τζόνσον.

Ο Τζόνσον θυμάται ότι ταξίδεψε στη βασιλική κατοικία Balmoral για την καθιερωμένη ακρόαση και παραίτηση. Κατά την άφιξή του, θυμάται ότι τον υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος του υπέδειξε ότι η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σκεπτόμενος εκείνη την τελευταία φορά που το ζευγάρι κάθισε μαζί στο σαλόνι της βασίλισσας, ο Τζόνσον είπε ότι κατάλαβε την προειδοποίηση του Γιανγκ.

«Φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανώς από σταγόνες ή ενέσεις», έγραψε.

«Όμως το μυαλό της – όπως είχε πει και ο Έντουαρντ – ήταν εντελώς ανεπηρέαστο από την ασθένειά της, και κατά διαστήματα στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αναβοσβήνει εκείνο το μεγάλο λευκό χαμόγελο στην ξαφνική ομορφιά του που ανέβαζε τη διάθεση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα