Συναγερμός και στην Αθήνα για τη Μ. Ανατολή: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Διαβάζεται σε 4'
Συναγερμός και στην Αθήνα για τη Μ. Ανατολή: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου Aris Oikonomou / SOOC

Το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από Λίβανο και Ισραήλ, η πιθανότητα αυξημένων προσφυγικών ροών και ο κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου μετά την πυραυλική αντεπίθεση του Ιράν στο επίκεντρο της συνεδρίασης.

Μετά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και τα αντίποινα του Ιράν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το ΚΥΣΕΑ, καθώς και στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει στο Μαξίμου στις 16:30. Εν τω μεταξύ ήδη είναι έτοιμο σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από το Λίβανο και το Ισραήλ, αν και ακόμη δεν έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Λίβανο διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες υπήκοοι και 1.000 συνδεόμενα με αυτούς άτομα, ενώ στο Ισραήλ έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι ομογενείς που είχαν φύγει μετά την περσινή επίθεση. Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης, αφού προηγηθεί συνεννόηση τόσο με τις αρχές του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διέθεσε καταρχήν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Βασίλη Πάλμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Η Αθήνα ανησυχεί εν τω μεταξύ και για κλιμάκωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω και της χώρας μας. Ιδίως λόγω της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο, ο οποίος αποτελεί το κλειδί για το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Δεδομένου ότι ο Λίβανος με συνολικό πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύρια Σύρους και 210.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Αναμένοντας αύξηση των προσφυγικών ροών

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα και στον Λίβανο, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απάντησε (Πρώτο Πρόγραμμα): “Ολα είναι σχετικά. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σύστημα για την υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση παράνομων μεταναστών, προσφύγων και πάσης φύσεως εισερχόμενων στη χώρα. Το σύστημα αυτό αποδίδει”. 

Ανέφερε επίσης ότι οι δομές της χώρας παρουσιάζουν συνολικά πληρότητα λίγο πάνω από το 50%. Αλλά παραδέχθηκε ότι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά η πληρότητα φτάνει ήδη το 100%. Σημείωσε επίσης ότι δεδομένου πως σήμερα φιλοξενούνται στις δομές της χώρας περίπου 20.000 άνθρωποι, το σύστημα αντέχει περί τους 50.000. “Αν οι ροές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό, ασφαλώς και θα πιεστούμε”, προειδοποίησε.

Ο κ. Παναγιωτοπουλος χαρακτήρισε “λογικό και επόμενο” να δημιουργηθεί νέο προσφυγικό ρεύμα. “Διότι κανένας οικογενειάρχης – δεν μιλάω για άλλες μορφές παράνομης μετανάστευσης – δεν θα κάτσει εκεί που μένει για να κινδυνεύσει η ζωή αυτού και της οικογένειας του από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Οι εκκλήσεις πάντως της διεθνούς κοινότητας προς όλες τις πλευρές – και ιδίως στο Ισραήλ – για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί επικίνδυνη κλιμάκωση, έχουν πέσει στο κενό και η Ελλάδα βρίσκεται όπως οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης να παρακολουθεί ανήμπορη.

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Ενώ από το Λευκό Οίκο έχουν προαναγγείλει αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ προκειμένου να αμυνθεί μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησαν εν τω μεταξύ ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική», εντείνοντας τους φόβους για μία ολοκληρωτική σύγκρουση δύο πυρηνικών δυνάμεων. Ενώ το Ιράκ απειλεί να πλήξει αμερικανικές βάσεις εάν οι ΗΠΑ βοηθήσουν το Ισραήλ χρησιμοποιώντας τον ιρακινό εναέριο χώρο.

Αναμένεται έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ωστόσο με δεδομένη την αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ οι προσπάθειες εκτόνωσης δεν προβλέπεται να αποδώσουν, ενώ στην Ευρώπη ήδη ξυπνούν οι φόβοι ισλαμικής τρομοκρατίας. Βεβαίως είναι απρόβλεπτη και η στάση του Ιράν και των υπόλοιπων χωρών της Μέσης Ανατολής, αν και η Τεχεράνη φρόντισε -όπως και τον περασμένο Απρίλιο – να προειδοποιήσει για την επίθεση μέσω των ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι το Ισραήλ προτίθεται να φέρει το ζήτημα της επίθεσης του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας στήριξη. Το ερώτημα όμως που καίει όλο τον πλανήτη τώρα είναι εάν το Ισραήλ θα επιχειρήσει να πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν.

Η Αθήνα επιδιώκει μέσα σε αυτό το χάος και τις συγκρούσεις γιγάντων να έχει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και διαμεσολαβητή μεταξύ όλων των πλευρών, όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα