Εκλογές ΗΠΑ: Ο νικητής στο ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων και το μικρόφωνο που… έκλεισε

Διαβάζεται σε 7'
Εκλογές ΗΠΑ: Ο νικητής στο ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων και το μικρόφωνο που… έκλεισε
AS seen on a monitor in the studio, Republican vice presidential nominee Sen. JD Vance, R-Ohio, speaks during a vice presidential debate hosted by CBS News, with Democratic vice presidential candidate Minnesota Gov. Tim Walz, Tuesday, Oct. 1, 2024, in New York. (AP Photo/Matt Rourke)

Οι διαξιφισμοί και τα “καυτά” θέμα της ατζέντας στο χθεσινό ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων Τζέι Ντι Βανς και Τιμ Γουόλς.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου και μοναδικού ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων αντιπροέδρων, πέντε εβδομάδες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Τζέι Ντι Βανς και ο Τιμ Γουόλς εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των προεδρικών αντιπάλων τους και διασταύρωσαν τα ξίφη τους για θέματα όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οικονομία των ΗΠΑ, η μετανάστευση και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, η χθεσινή τηλεμαχία ίσως ήταν η πιο πολιτισμένη συζήτηση της προεκλογικής περιόδου. Σε γενικές γραμμές οι δύο υποψήφιοι μίλησαν σε φιλικό τόνο ενώ υπήρξαν ακόμα και στιγμές που συμφώνησαν σε κάποια θέματα. Ωστόσο, δεν έλειψε η ένταση ενώ για μία φορά τα μικρόφωνα… σίγησαν.

Η Μέση Ανατολή στην κορυφή της ατζέντας

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στους υποψηφίους δεν θα μπορούσε να αφορούσε άλλο ζήτημα από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Γουόλς και Βανς ανέβηκαν στη σκηνή λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει ότι το Ιράν θα πληρώσει για το πλήγμα.

Φανερά νευρικός, ο Γουόλς “σκόνταψε” κατά τις πρώτες του δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση της Χάρις για στήριξη στο Ισραήλ. Ο Βανς, από την άλλη πλευρά, επανέλαβε ένα από τα βασικά σημεία της εκστρατείας του Τραμπ: ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου δεν ξέσπασαν νέες παγκόσμιες συγκρούσεις.

Ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν δήλωσε αν θα ενέκρινε ένα πλήγμα του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Ο Γουόλς επιμένει στο θέμα των αμβλώσεων ενώ ο Βανς αλλάζει θέση

Democratic vice presidential nominee Minnesota Gov. Tim Walz speaks during a vice presidential debate hosted by CBS News, with Republican vice presidential nominee Sen. JD Vance, R-Ohio, Tuesday, Oct. 1, 2024, in New York. (AP Photo/Matt Rourke)

Ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους στις αμερικανικές εκλογές του 2024 πυροδότησε μία από τις μακρύτερες και πιο έντονες συζητήσεις της βραδιάς: το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο Γουόλς ανέφερε τις ιστορίες της Άμπερ Θέρμαν και της Κάντι Μίλερ, δύο γυναικών από τη Τζόρτζια που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των περιορισμών στις αμβλώσεις στην πολιτεία τους.

Ο Βανς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η θέση του στο ζήτημα έχει αλλάξει. Ανέφερε ότι παλαιότερα υποστήριζε κάποιου είδους εθνικούς περιορισμούς στις αμβλώσεις αλλά η στάση του άλλαξε όταν είδε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στο Οχάιο υποστήριζε την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Το μεταναστευτικό και το μικρόφωνο που… έκλεισε

Η μετανάστευση ήταν βασικό θέμα που απασχόλησε κατά τη διάρκεια του 90λεπτου ντιμπέιτ. Ο Βανς, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Οχάιο, συχνά επανάφερε φαινομενικά άσχετες ερωτήσεις στο ζήτημα των νότιων συνόρων των ΗΠΑ, το οποίο οι ψηφοφόροι θεωρούν αδύναμο σημείο για τους Δημοκρατικούς.

Ο Γουόλς, Δημοκρατικός κυβερνήτης της Μινεσότα, αντέτεινε τακτικά ότι ο Τραμπ κατάφερε να τορπιλίσει ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο που στόχευε να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση και υποστηριζόταν και από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Το νομοσχέδιο είχε διαμορφωθεί εν μέρει από συντηρητικούς στο Καπιτώλιο και ο Γουόλς υποστήριξε, σύμφωνα με το BBC, ότι ο Τραμπ ήταν αντίθετος με το νομοσχέδιο επειδή “του δίνει ένα θέμα για την προεκλογική του εκστρατεία”.

Η συζήτηση τελικά οξύνθηκε όταν ο Βανς ερωτήθηκε σχετικά με ψευδείς ισχυρισμούς που έχει κάνει για παράτυπους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων Αϊτινών μεταναστών στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο. Ο Βανς και ο Τραμπ είχαν διασπείρει μοιραστεί θεωρίες συνωμοσίας ότι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ και έτρωγαν κατοικίδια ζώα στην μικρή αυτή πόλη.

Όταν μία από τις συντονίστριες του CBS επιχείρησε να διορθώσει τον Βανς για τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι οι Αϊτινοί μετανάστες στο Σπρίνγκφιλντ βρίσκονται εκεί νόμιμα, ο γερουσιαστής του Οχάιο διέκοπτε συνεχώς τη διέκοπτε συνεχώς, αναγκάζοντάς τες να σιγήσουν το μικρόφωνό του.

Γουόλτζ για Τιενανμέν: “Είμαι λίγο χαζός”

Η δήλωση του Γουόλς ότι βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ όταν έγινε η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989 κατέρρευσε υπό το φως νέας κριτικής. «Είμαι λίγο χαζός μερικές φορές», είπε ο Γουόλς όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας. Ο κυβερνήτης της Μινεσότα διευκρίνισε ότι μίλησε λανθασμένα, αλλά είπε ότι είχε επηρεαστεί από τα γεγονότα καθώς είχε φτάσει στην Κίνα εκείνο το καλοκαίρι.

Ο Βανς κλήθηκε επίσης να δώσει εξηγήσεις για προηγούμενα σχόλιά του, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηρισμών για τον Ντόναλντ Τραμπ ως «ο Χίτλερ της Αμερικής». Ο γερουσιαστής από το Οχάιο απάντησε ότι, όπως πολλοί άλλοι, έτσι κι εκείνος έχει κάνει λάθη στο παρελθόν. «Έκανα λάθος για τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Βανς στους συντονιστές.

Μεγάλος νικητής η… ευγένεια

Democratic vice presidential nominee Minnesota Gov. Tim Walz speaks during a vice presidential debate hosted by CBS News, with Republican vice presidential nominee Sen. JD Vance, R-Ohio, Tuesday, Oct. 1, 2024, in New York, as moderators Norah O'Donnell and Margaret Brennan listen. (AP Photo/Matt Rourke)

Το αντιπροεδρικό ντιμπέιτ διέφερε κατά πολύ από την τηλεμαχία Χάρις – Τραμπ. Αρχίζοντας τη βραδιά με μια χειραψία, οι Βανς και Γουόλς αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον με σεβασμό και μεγάλη ευγένεια. Σε ορισμένες στιγμές, χαμογέλασαν μεταξύ τους και συμφώνησαν μεταξύ τους.

Υπήρξαν μόνο λίγες έντονες στιγμές κατά τη διάρκεια της συζήτηση αλλά οι δύο άνδρες απέφυγαν τις προσωπικές επιθέσεις. Ωστόσο, εξαπέλυσαν κάποια πυρά κατά των κύριων υποψηφίων του προεδρικού ψηφοδελτίου.

Ο Βανς υπερασπίζεται τον Τραμπ για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου

Ο Βανς κλήθηκε να μιλήσει για τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι εκλογές του 2020 ήταν «στημένες». Οι συντονιστές ανέφεραν επίσης ότι ο Βανς είχε δηλώσει προηγουμένως πως δεν θα είχε επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ως αντιπρόεδρος.

Ο γερουσιαστής από το Οχάιο συνέχισε να υποστηρίζει τον Τραμπ λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος είχε ζητήσει από τους διαδηλωτές στις 6 Ιανουαρίου – την ημέρα της εξέγερσης στο Καπιτώλιο – να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Πρόσθεσε ότι, αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις εκλογές, ο Γουόλς «θα έχει τις καλύτερες ευχές μου και τη βοήθειά μου», αλλά υποστήριξε ότι υπάρχουν νόμιμα ερωτήματα για την εκλογική νοθεία και την ασφάλεια.

Η απάντησή του αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τον Γουόλς, ο οποίος ανέφερε ότι αυτός και ο αντίπαλός του βρίσκονται «μίλια μακριά» σχετικά με το θέμα της 6ης Ιανουαρίου και της ακεραιότητας των εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα