Το Ισραήλ διευρύνει τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο με πεζικό και τεθωρακισμένα

Διαβάζεται σε 4'
Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ εκτοξεύει βλήμα από τη βόρεια πλευρά του Ισραήλ προς τον Λίβανο
Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ εκτοξεύει βλήμα από τη βόρεια πλευρά του Ισραήλ προς τον Λίβανο AP Photo

Μονάδες του πεζικού και τεθωρακισμένων του Ισραήλ εντάσσονται στις χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο, ενώ οι IDF ζητούν νέες εκκενώσεις χωριών στον νότο

Διευρύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις του στην χερσαία εισβολή στον Λίβανο το Ισραήλ, μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους, το βράδυ της Τρίτης (1/10).

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη (02/10) ότι μονάδες του πεζικού και τεθωρακισμένων εντάσσονται στις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, όμως τόνισε ότι οι επιχειρήσεις του θα παραμείνουν περιορισμένες και στοχευμένες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων και αλεξιπτωτιστές εισήλθαν στο έδαφος του Λιβάνου σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο, στην πρώτη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο που ανακοινώνεται επισήμως.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων διεξάγουν επί μήνες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων, στη διάρκεια των οποίων εντόπισαν σήραγγες και αποθήκες όπλων κάτω από σπίτια.

Οι νέες δυνάμεις που εισβάλλουν στον Λίβανο

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι τoυς στο Telegram, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν:

«Η 36η Μεραρχία, που περιλαμβάνει στρατιώτες της Ταξιαρχίας Γκολάνι, της 188ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 6ης Ταξιαρχίας Πεζικού, καθώς και επιπλέον δυνάμεις, συμμετέχουν στις περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ και τρομοκρατικών υποδομών στον νότιο Λίβανο, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα».

Προσθέτει επίσης ότι «οι στρατιώτες συνοδεύονται από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) και την 282η Ταξιαρχία Πυροβολικού».

Η συμμετοχή στρατευμάτων του πεζικού και των τεθωρακισμένων της 36ης μεραρχίας, περιλαμβανομένης της Ταξιαρχίας Γκολάνι, όπως και της 188ης ταξιαρχίας τεθωρακισμένων και της 6ης ταξιαρχίας πεζικού σημαίνει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ διευρύνεται πέρα από στοχευμένες επιδρομές των ειδικών δυνάμεων.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του έχουν κυρίως στόχο να καταστρέψουν τις σήραγγες και άλλες υποδομές της Χεζμπολάχ στη μεθόριο και έχει τονίσει ότι δεν σχεδιάζει ευρύτερη επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό ή μεγάλες πόλεις του νότιου Λιβάνου.

Χεζμπολάχ: Απωθήσαμε δύναμη του πεζικού του Ισραήλ που προσπαθούσε να μπει στο χωριό Ανταϊσέχ

Από την πλευρά του το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι μαχητές του συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στον Λίβανο, ενώ πρόσθεσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά στρατεύματα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Μαχητές της Χεζμπολάχ συγκρούστηκαν “με δύναμη του πεζικού του ισραηλινού εχθρού η οποία προσπαθούσε να διεισδύσει στο χωριό Ανταϊσέχ (…) και την ανάγκασαν να υποχωρήσει”, επεσήμανε το κίνημα.

Το φιλοϊρανικό κίνημα πρόσθεσε ότι στοχοθέτησε με ρουκέτες και πυροβολικό “μεγάλη δύναμη του πεζικού” του Ισραήλ στην Μισγκάβ Αμ, στο βόρειο Ισραήλ, και στρατεύματα σε τρεις άλλες περιοχές του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων.

Ισραήλ: Νέα εντολή εκκένωσης σε χωριά του Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέο μήνυμα προς τους κατοίκους σε περισσότερα από 20 χωριά στον Λίβανο, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις επιθέσεις.

Στο μήνυμά του ο Αβιχάι Αντράι, όπως αναφέρει ο Guardian, λέει ότι «ο IDF δεν σκοπεύει να σας βλάψει», αλλά υποστηρίζει ότι «οι δραστηριότητες της Χεζμπολάχ αναγκάζουν τον IDF να δράσει δυναμικά εναντίον της» και καλεί τους ανθρώπους στα χωριά που αναφέρονται να «σώσουν τη ζωή τους» αποχωρώντας, επιμένοντας παράλληλα να μην κινηθούν προς τα νότια.

«Όποιος βρίσκεται κοντά σε στοιχεία, εγκαταστάσεις και πολεμικό εξοπλισμό της Χεζμπολάχ, θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο. Οποιοδήποτε σπίτι χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για στρατιωτικούς σκοπούς αναμένεται να γίνει στόχος. Εγκαταλείψτε άμεσα τα σπίτια σας. Να είστε προσεκτικοί, δεν πρέπει να κινηθείτε προς τα νότια. Οποιαδήποτε κίνηση προς τα νότια μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο.

Το μήνυμα καταλήγει με την ενημέρωση προς τους πολίτες της γειτονικής κυρίαρχης χώρας: «Εμείς [δηλ. οι IDF] θα σας ενημερώσουμε πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψετε στα σπίτια σας.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα