Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 7 προτάσεις χωρίς είσοδο 4-6/10

Διαβάζεται σε 6'
Γιανούλη Χαλεπά
Γιανούλη Χαλεπά - Αλεξάκη Λάβδα - Γιώργη Χαμηλού, Κοιμωμένη, 1879, μάρμαρο, Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών Δημήτρης Παυλόπουλος

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου και το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Πρώτο σαββατοκύριακο του μήνα και σας προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Παρασκευή 4 και το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Διάβασε μερικές ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις 4-6/10 χωρίς πορτοφόλι.

In Orbit v.5 – Δωρεάν στο ΚΠΙΣΝ

12 μουσικά σχήματα, 3 ημέρες γεμάτες στιβαρές κιθάρες, κοφτερές ρίμες και δυνατά beats. Ο ήχος της πόλης, τώρα, σε ένα φεστιβάλ στο ΚΠΙΣΝ. Την Παρασκευή 4, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, o Θόλος του ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί εδραιωμένα αλλά και ανερχόμενα ονόματα σε ένα φεστιβάλ που, για πέμπτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα -από hip hop έως rock με ενδιάμεση στάση το electro- ενδεικτικό του μουσικού σύμπαντος της Αθήνας που παίρνει διαρκώς νέες μορφές και διαστάσεις. Δείτε το πρόγραμμα στο snfcc.org/InOrbitv5.

“Δημοκρατία και Συγκρούσεις” – Δωρεάν στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο “Δημοκρατία και Συγκρούσεις / Democracy and Conflicts” εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στις 19:00, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων “1974 & 1944 – Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της”.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες : Μάρθα Δημητροπούλου, Απόστολος Καρακατσάνης, Βάλλυ Νομίδου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νάντια Σκορδοπούλου, Άγγελος Σκούρτης, Ηλέκτρα Σταμπούλου και Βιβέττα Χριστούλη.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης, μεταφράζουν σκέψεις, τόπους και επιθυμίες σε φόρμες, προσκαλώντας το κοινό́ σε μια συμμετοχική́, εννοιολογική́ και αισθητηριακή́ διαδικασία που εγείρει ερωτήματα για την δημοκρατία και την σύγκρουση. Η Αλεξάνδρα Μπούνια σημειώνει χαρακτηριστικά: “Ποια είναι η σχέση δημοκρατίας και συγκρούσεων; Είναι όλες οι δημοκρατίες ασφαλείς; Αποτελεί η ειρήνη αποτέλεσμα της δημοκρατίας ή η δημοκρατία αποτέλεσμα της ειρήνης; Ποιες συγκρούσεις οδηγούν στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της ηρεμίας που αυτή συνεπάγεται; Δεν υπάρχουν συγκρούσεις εντός των δημοκρατικών καθεστώτων και τι μορφή παίρνουν αυτές οι συγκρούσεις; Πώς σχηματίζεται και μετασχηματίζεται η βία εντός των δημοκρατικών καθεστώτων; .

Δωρεάν φωτογραφική έκθεση στην Βlank Wall Gallery

Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει έργα της Αναστασίας Φραγκιά και του Γιάννη Νιώρα, στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας και της εξωστρέφειας του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η Αναστασία Φραγκιά και ο Γιάννης Νιώρας πραγματοποιούν την πρώτη τους προσωπική έκθεση με θέμα “Οι θρησκείες των άλλων”. Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες στα πλαίσια του ντοκουμέντου και του φωτογραφικού δοκιμίου, ως αποτέλεσμα παραγωγής φωτογραφικού έργου δύο ετών. Παρουσιάζονται σκηνές από τη λατρευτική ζωή στους τόπους συγκέντρωσης και προσευχής των Ορθόδοξων Αιθιόπων, των Ινδών Σιχ και των Μουσουλμάνων Σουνιτών και Σιιτών.

Vegan Life Festival Athens 2024 – Δωρεάν στην Τεχνόπολη

Το Vegan Life Festival Athens 2024 είναι γεγονός. Το μεγαλύτερο vegan event της χώρας έρχεται για όγδοη φορά στην πόλη. Στις 5 και 6 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ, θα μπορείς να απολαύσεις το πιο γεμάτο φεστιβάλ, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με ελεύθερη είσοδο. Τι θα βρεις εκεί; Τη μεγαλύτερη Vegan έκθεση φαγητών, καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης, ρούχων, αξεσουάρ και κάθε είδους προϊόντων και υπηρεσιών. Ομιλίες για τα δικαιώματα των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος και την φυτική διατροφή και πολλά άλλα… Περισσότερα στο athens-technopolis.gr.

Ομαδική έκθεση “Stoa 01” – Δωρεάν εικαστική βόλτα

Καταστήματα με νομίσματα, γραμματόσημα και αντίκες, καπέλα, ρούχα, κοσμήματα και γλυκά, που λειτουργούν στην Στοά Ορφανίδου, μετατρέπονται από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου 2024, σε χώρους τέχνης φιλοξενώντας στις βιτρίνες τους εικαστικά έργα, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των εμπόρων της στοάς με 22 Έλληνες και ξένους εικαστικούς. (Εγκαίνια, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, 11.00 – 14.00)

Η ιδέα αυτή προέκυψε από τους περιπάτους και το έντονο ενδιαφέρον της Piyi Wong Poi-Ein, του Παναγιώτη Βούλγαρη και του Διονύση Παππά, για τις στοές της Αθήνας, ιδιαίτερα σε αυτό το παραμελημένο και ταλαιπωρημένο τμήμα του κέντρου, που εκτίνεται από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Ομόνοια, όπου οι στοές αποτελούσαν για πολλά χρόνια ένα ζωτικό δίκτυο διαδρόμων με έντονη οικονομική δραστηριότητα, όντας αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Αθηναίων αλλά και των επισκεπτών της πόλης.

Η έκθεση εμπεριέχει το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη, ακολουθώντας μια διαδρομή από βιτρίνα σε βιτρίνα, όπως αυτή οργανώνεται μέσα από τα διάφορα έργα τέχνης σε όλο το μήκος της Στοάς Ορφανίδου, Σταδίου 39.

Περιήγηση στο Α’ Κοιμητήριο Δήμου Αθηναίων – Ανακαλύπτοντας Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες – Δωρεάν συμμετοχή

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) και σε συνεργασία με το ιστορικό σωματείο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, οργανώνει, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, δύο διαδοχικές περιηγήσεις (ώρες 11:00 και 12:30), στο Α΄Κοιμητήριο Δήμου Αθηναίων.

Με επίκεντρο τα έργα περίφημων μαρμαρογλυπτών από την Τήνο, ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο κ. Μιχάλης Γιοχάλας, ιστορικός τέχνης-ξεναγός, παρουσιάζουν μια ξεχωριστή διαδρομή, με στόχο την ανάδειξη της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στο Α΄ Κοιμητηρίου Δήμου Αθηναίων. Εκεί κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οικογένειες Τηνιακών γλυπτών και μεμονωμένοι Τηνιακοί γλύπτες δούλεψαν για τη φιλοτέχνηση διαφόρων ιδιαίτερων τύπων μαρμάρινων μνημείων.

Μέσα από μια πυκνή διαδρομή, ανάμεσα στην τέχνη και στη μνήμη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά ταφικά μνημεία και να δουν από κοντά τεχνικές και μοτίβα που χρησιμοποιούσαν οι Τηνιακοί γλύπτες, ενώ θα ανακαλύψουν ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 210 3418051. Σημείο συνάντησης: Είσοδος Α΄ Κοιμητηρίου Δήμου Αθηναίων (15’ πριν την έναρξη κάθε περιήγησης).

Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Αντικατοπτρισμοί | Résonances. Από τη Γαλλία στην Ελλάδα, ματιές στην επαγγελματική εκπαίδευση». Η έκθεση είναι η υλοποίηση της ιδέας που προέκυψε με αφορμή τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ακαδημίας Παρισίων και του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας «Refaire le Monde».

Καθώς το θέμα της Συνόδου είναι «Δημιουργία, επιχειρηματικότητα, καινοτομία», η παρούσα έκθεση επιδιώκει να αναδείξει μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα τους νέους αυτούς σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα αποτελέσουν τους επαγγελματίες του αύριο και οι οποίοι καλούνται να δημιουργούν και να καινοτομούν αδιαλείπτως, χρησιμοποιώντας τη γαλλική γλώσσα.

Στόχος της επιμελήτριας της έκθεσης, Ρόζυ Διαμαντάκη ήταν να αναδείξει τις αντιστοιχίες ανάμεσα στις πρακτικές και τις προοπτικές που προσφέρουν οι δύο χώρες, προβάλλοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς που υφαίνουν δύο διαφορετικές γλώσσες: η τεχνική ορολογία και η γαλλική γλώσσα. Σάββατο, 09:00 – 17:00. Περισσότερα στο ifg.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα