Ο τεράστιος κρατήρας έξω από την έδρα της Μοσάντ μετά την επίθεση του Ιράν

Διαβάζεται σε 3'
Κρατήρας στο Ισραήλ από την βαλλιστική επίθεση του Ιράν
Κρατήρας στο Ισραήλ από την βαλλιστική επίθεση του Ιράν MENAHEM KAHANA/AFP

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την έδρα της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ προσγειώθηκε ένας από τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν. Βίντεο από το σημείο.

Ενώ η έκταση των ζημιών από την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους παραμένει ασαφής, βίντεο και εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν μια σειρά από κρατήρες που δημιουργήθηκαν στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Ανάμεσα στους περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν το βράδυ της Τρίτης (01/10), ήταν και ένας που προσγειώθηκε λίγα μόλις χιλιόμετρα από την έδρα της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad στο Τελ Αβίβ.

Ο ανταποκριτής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του PBS, Νικ Σίφριν, ανάρτησε βίντεο, βρισκόμενος έξω από τα γραφεία της Mossad στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, όπου δείχνει τον τεράστιο αυτό κρατήρα, σε έναν χώρο στάθμευσης.

Το πλήγμα κατέγραψε και βίντεο των New York Times από την περιοχή:

 

Η πυραυλική επίθεση προκάλεσε σύννεφα σκόνης και αρκετά οχήματα που ήταν σταθμευμένα κοντά καλύφθηκαν με χώμα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έπληξε στόχους στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το 90% των πυραύλων τους έπληξε επιτυχώς τους στόχους.

Ωστόσο, το Ισραήλ δηλώνει ότι η πλειοψηφία των πυραύλων αναχαιτίστηκε από την αεράμυνά του. Τη δήλωση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνουν, όπως αναφέρει ο Guardian, τα σχόλια του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, που διαδραμάτισαν επίσης ρόλο στην άμυνα του Ισραήλ. Ο Ντάνιελ Χάγκαρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), δήλωσε ότι υπήρξε «ένας μικρός αριθμός» πληγμάτων. 

Από την πλευρά του ο αρχηγός του στρατού του Ιράν δήλωσε ότι η πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε την Τρίτη περιορίστηκε σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά προειδοποίησε για ευρύτερες επιθέσεις εάν το Ισραήλ αντιδράσει.

Ο Στρατηγός Μοχάμεντ Μπαγκερί ανέφερε ότι το Ιράν έπληξε στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad, της αεροπορικής βάσης Nevatim, της βάσης Hatzor, εγκαταστάσεων ραντάρ και συγκεντρώσεων ισραηλινών αρμάτων, παρόλο που είχε τη δυνατότητα να εξαπολύσει πολύ ευρύτερη επίθεση.

«Είχαμε τη δυνατότητα να πλήξουμε τις οικονομικές υποδομές του καθεστώτος, αλλά στοχεύσαμε μόνο στρατιωτικές βάσεις», δήλωσε την Τετάρτη και πρόσθεσε μια προειδοποίηση προς το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του: «Αν το σιωνιστικό καθεστώς δεν ελεγχθεί και λάβει μέτρα εναντίον του Ιράν, θα στοχεύσουμε όλες του τις υποδομές».

Ο Μπαγκερί ανέφερε ότι οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ ήταν αντίποινα για τις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια, Χασάν Νασράλα και Αμπάς Νιλφορουσάν.

Σημειώνεται ότι από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο Ισραήλ, αλλά ένας άνδρας σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη, όπως δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Εικόνες δείχνουν επίσης πυραύλους που έπεσαν στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα