Σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν: Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου, διεθνής ανησυχία

Διαβάζεται σε 3'
Εργάτες στο Ιράν σε μονάδα πετρελαίου
Εργάτες στο Ιράν σε μονάδα πετρελαίου AP Photo Vahid Salemi

Το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Ανησυχία στις αγορές μετά τη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η διεθνή κοινότητα ανησυχεί πως ο πόλεμος στην περιοχή θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ευρύτερη κλίμακα και με περισσότερους εμπλεκόμενους, κάτι που επηρέαζε ακόμη περισσότερο τις τιμές του πετρελαίου, πέραν των εκτοπισμών αθώων ανθρώπων. Το αργό πετρέλαιο Brent (EB) σημείωσε άνοδο 2,2% στα 75,14 δολάρια το βαρέλι, με την προηγούμενη εκτίναξη να είναι στα 75,55 δολάρια στο άνοιγμα των αγορών στον Λονδίνο.

Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,4% στα 71,52 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε στα 71,94 δολάρια την Τρίτη.

Το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου

Οι έμποροι και οι αναλυτές προειδοποίησαν για πιθανή διακοπή των εξαγωγών ενέργειας εάν η βία στη Μέση Ανατολή διευρυνθεί, αναφέροντας πως αρκετές ενεργειακές υποδομές σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο.

“Το Ιράν βρίσκεται στην πιο στρατηγική ενεργειακή περιοχή του κόσμου, στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και στα σημεία διέλευσης”, δήλωσε στους Financial Times ο Bob McNally, ιδρυτής του Rapidan Energy Group και πρώην σύμβουλος του προέδρου George W Bush. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να απαντήσει με αντίποινα κατά του Ιράν αφού εκείνο εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την Τρίτη.

Η στρατηγική θέση του Ιράν

Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ που εξάγει περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, προειδοποίησε την Τρίτη το Ισραήλ για πιο “καταστροφικές” επιθέσεις, εάν το Τελ Αβίβ αντεπιτεθεί. Η Helima Croft, πρώην αναλύτρια της CIA, ανέφερε στους FT πως οι έμποροι πετρελαίου και οι διεθνείς αγορές ανησυχούν πως το Ισραήλ θα στοχεύσει σε κρίσιμα ιρανικά στρατιωτικά και οικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών υποδομών.

Εκτός από τη σημασία του ως παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου, το Ιράν συνορεύει επίσης με τα στενά του Ορμούζ, ένα στρατηγικό σημείο μέσω του οποίου οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξάγουν ενέργεια. Σύμφωνα ακόμη με τους αναλυτές, ένα σημαντικό ζήτημα θα είναι εάν η Σαουδική Αραβία αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή εάν διακοπεί ο εφοδιασμός του Ιράν.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πάντως κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι όπου έφτασαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Νωρίτερα την Τρίτη οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για να υπερασπιστούν το Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πλήξει στόχους στην Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προγραμμάτισε συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή για την Τετάρτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. Μια επιτροπή υπουργών του ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, συνεδριάζει αργότερα την Τετάρτη για να επανεξετάσει την κατάσταση στην αγορά, χωρίς να αναμένεται αλλαγή πολιτικής. Ο όμιλος πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή από τον Δεκέμβριο κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα