Έρση Σωτηροπούλου – Μια Ελληνίδα συγγραφέας “παίζει” για το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Διαβάζεται σε 3'Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου στις λίστες για τις υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Νόμπελ – Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου ανακοινώνεται το όνομα που θα τιμηθεί φέτος για το σύνολο του συγγραφικού του έργου.
- 02 Οκτωβρίου 2024 15:44
Με μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Λογοτεχνίας που θα απονείμει σε λίγες μέρες η Σουηδική Ακαδημία.
Η συγγραφέας ανέβασε η ίδια τους πίνακες που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των εταιρειών στοιχήματος και κατ’ επέκταση τις προβλέψεις και τις αποδόσεις που δίνουν για το ποιος είναι πιθανότερο να βραβευτεί φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Η αναφορά ενός ελληνικού ονόματος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας έρχεται 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη. Σύμφωνα με το Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας #WorldLiteratureForum τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της σε καλή θέση, αναγνωρίζοντας στη συγγραφέα “τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού“.
Ακόμα και αν τα στοιχήματα δεν αποδειχθούν φερέγγυα παραμένει σημαντικό ότι το όνομα μιας Ελληνίδας συγγραφέως συζητείται για αυτή την περίβλεπτη παγκόσμια διάκριση.
Στα φετινά φαβορί διαβάζουμε την Κινέζα συγγραφέα Can Xue, τον μάγο της παράξενης αινιγματικής μυθοπλασίας Χαρούκι Μουρακάμι και την Καναδή συγγραφέα αριστουργημάτων, Μάργκαρετ Άτγουντ.
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος σύμφωνα με τη διαθήκη του Σουηδού εφευρέτη της δυναμίτιδας και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ, παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό έργο στο τομέα της λογοτεχνίας. Εδώ ο όρος “έργο” αναφέρεται στη συνολική εργογραφία του συγγραφέα και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο λογοτέχνημα.
Θυμίζουμε ότι το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2023 απονεμήθηκε στον Νορβηγό συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσε) «για τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».
Έρση Σωτηροπούλου – “Τι µένει από τη νύχτα”…
Η Έρση Σωτηροπούλου έχει εκδώσει ποιήµατα, νουβέλες, µυθιστορήµατα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως µορφωτική σύµβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώµη.
Έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και µε το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για το µυθιστόρηµα “Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές” (Εκδόσεις Πατάκη, επανέκδοση, 2020), µε το Βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών για το µυθιστόρηµα “Εύα” (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), που ήταν επίσης υποψήφιο στη γαλλική του έκδοση για το Prix du Livre Europeen, µε το Κρατικό Βραβείο Διηγήµατος για τη συλλογή “Να νιώθεις µπλε, να ντύνεσαι κόκκινα” (Εκδόσεις Πατάκη, 2011) και µε το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία.
Το µυθιστόρηµά της “Τι µένει από τη νύχτα” (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος (Prix Mediterranee Etranger) και στις ΗΠΑ το Εθνικό βραβείο ALTA 2019 (µετάφραση: Karen Emmerich). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της “Η φάρσα” (2010, νέα έκδοση) και “Μπορείς;” (2017, Βραβείο Literature.gr Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς), το ποιητικό έργο “Άνθρωπος στη θάλασσα” (2018) και η συλλογή διηγημάτων “Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα” (2022). Έργα της έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, γερµανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, φινλανδικά, τουρκικά, αραβικά και ιταλικά.
Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, στις δύο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), η Σουηδική Ακαδημία θα ανακοινώσει από τη Στοκχόλμη τον ή τη συγγραφέα που θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024.