Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή

Διαβάζεται σε 3'
Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Μετά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και τα αντίποινα του Ιράν, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα το ΚΥΣΕΑ, καθώς και στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Με προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην κυβέρνηση και αυτήν την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως  υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Εν τω μεταξύ ήδη έχει καταρτισθεί σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από το Λίβανο και το Ισραήλ και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Λίβανο διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες υπήκοοι και 1.000 συνδεόμενα με αυτούς άτομα, ενώ στο Ισραήλ έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι ομογενείς που είχαν φύγει μετά την περσινή επίθεση. Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης, αφού προηγηθεί συνεννόηση τόσο με τις αρχές του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου.

Πριν το ΚΥΣΕΑ άλλωστε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί. Αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130. Επίσης δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διέθεσε καταρχήν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Βασίλη Πάλμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Η Αθήνα ανησυχεί εν τω μεταξύ και για κλιμάκωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω και της χώρας μας. Ιδίως λόγω της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο, ο οποίος αποτελεί το κλειδί για το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Δεδομένου ότι ο Λίβανος με συνολικό πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύρια Σύρους και 210.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Την ίδια στιγμή, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικώνενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και  στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: [email protected].

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στακάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνεται η σοβαρότητα της κατάστασης και οι επιπτώσεις της για την περιφερειακή ασφάλεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση η οποία αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.

 Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και του δικαιώματός του να ζει με ασφάλεια. Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα