Δικαστήριο δικαίωσε φωτορεπόρτερ με 30.000 ευρώ αποζημίωση – Τραυματίστηκε από ευθεία βολή “Αύρας”

Διαβάζεται σε 4'
Αστυνομικοί έριξαν χημικά στους Πυροσβέστες
Αστυνομικοί έριξαν χημικά στους Πυροσβέστες EUROKINISSI

Αποζημίωση 30.000 ευρώ όρισε το δικαστήριο για τον φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου, ο οποίος είχε τραυματιστεί από ευθεία βολή αστυνομικής “Αύρας” κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του.

 

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε η ελληνική δικαιοσύνη, καθώς όρισε αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ για τον φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου ο οποίος είχε τραυματιστεί με ευθεία βολή της αστυνομικής “Αύρας” ενώ ασκούσε τα καθήκοντά του.

Το περιστατικό συνέβη τον Νοέμβριο του 2021, στο πλαίσιο της απροκάλυπτης επίθεση από τα ΜΑΤ σε Πυροσβέστες, έξω από την Πολιτική Προστασία στο Μαρούσι, όταν διεκδικούσαν καλύτερες απολαβές για το έργο τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, της οποίας είναι μέλος ο Ορέστης Παναγιώτου, η εν λόγω απόφαση αποτελεί ορόσημο για την προστασία των δημοσιογράφων και ειδικότερα των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε κινδύνους κατά την εκτέλεση του έργου τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας:

Σε μια ιστορική απόφαση, το δικαστήριο επιδίκασε στον συνάδελφο φωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Ορέστη Παναγιώτου αποζημίωση 30.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον τραυματισμό του κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο τραυματισμός προκλήθηκε από παράνομη ενέργεια αστυνομικού, με ευθεία βολή της «Αύρας» του υδροβόλου οχήματος καταστολής της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια κάλυψης της διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών έξω απο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021.

Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ειδικότερα των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε κινδύνους κατά την εκτέλεση του έργου τους. Η δικαστική αυτή νίκη, με παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ και βεβαίως της ΕΦΕ και την βοήθεια συναδέλφων που κατέθεσαν ως μάρτυρες, πέρα από την προσωπική δικαίωση του κ. Παναγιώτου, αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση του δικαιώματος στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, στις 7 Νοεμβρίου δικάζεται σε ξεχωριστή ποινική διαδικασία, ο αστυνομικός-χειριστής του οχήματος που τραυμάτισε τον συνάδελφο όπου σε περίπτωση καταδίκης του, είναι η δεύτερη απόφαση μετά την υπόθεση της συναδέλφου Τατιάνας Μπόλαρη όπου αστυνομικός καταδικάζεται για βία εναντίον φωτορεπόρτερ.

Η δικαίωση ενός συναδέλφου είναι δικαίωση για όλους μας.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή του συναδέλφου Ορέστη Παναγιώτου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για τον τραυματισμό του σε ώρα εργασίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, από ενέργεια αστυνομικού.

Ειδικότερα ο συνάδελφος βρισκόταν σε χώρο διαδήλωσης, προκειμένου να καλύψει ειδησεογραφικά το γεγονός και μολονότι η ιδιότητά του ήταν εμφανής, δέχθηκε αναίτια επίθεση (δια ευθείας βολής ύδατος) με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά στο πόδι. Η ενέργεια αυτή, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, παρεμποδίζει σοβαρά την εκτέλεση των επαγγελματικών του καθηκόντων εν γένει και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επήλθε ο τραυματισμός του, την ηλικία, τη σοβαρότητα και την έκταση του τραυματισμού του, την προσβολή της προσωπικότητάς του και τη σοβαρή διατάραξη της επαγγελματικής και κοινωνικής του ζωής αλλά και της καθημερινότητάς του, του επιδίκασε το ποσό των 30.000,00 ευρώ ως ηθική βλάβη, το οποίο πρέπει να του καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η απόφαση αναφέρεται στο Σύνταγμα και στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ με τα οποία κατοχυρώνεται το θεμελιώδες για μια δημοκρατική κοινωνία δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και διάδοσης των πληροφοριών και δια του Τύπου. Κατά τις διατάξεις αυτές, προστίθεται στην απόφαση, ο Τύπος ως θεσμός είναι ελεύθερος για να μπορεί να επιτελεί τη δημόσια αποστολή του και στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύεται η λογοκρισία και κάθε άλλη επέμβαση της πολιτείας, η οποία μπορεί ν’ αναιρέσει ή να παρακωλύσει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος αυτού, η δε πολιτεία λαμβάνει τα κατά περίπτωση πρόσφορα μέτρα για την διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος και την προαγωγή της αποστολής του Τύπου.

Το Δικαστήριο, με την απόφαση αυτή, δικαιώνει τους αγώνες του συναδέλφου αλλά αποτελεί και μία συλλογική επαγγελματική νίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα