Τον Νοέμβριο οι ακροάσεις για τους νέους Επιτρόπους της Κομισιόν

Διαβάζεται σε 3'
H Roberta Metsola
H Roberta Metsola European Parliament Daina Le Lardic

Η Ρομπέρτα Μετσόλα γνωστοποίησε ότι οι ακροάσεις για τους νέους Επιτρόπους της Κομισιόν θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως 12 Νοεμβρίου.

Οι ακροάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους υποψήφιους Επιτρόπους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε γνωστό με ανάρτηση της στο Χ πως: «με εντολή από τους Ευρωπαίους πολίτες, οι Ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήσεις, θα αξιολογήσουν, θα εξετάσουν και θα ψηφίσουν».

«Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δημοκρατία», τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε επίσης για την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιτροπών για τις ακροάσεις επιβεβαίωσης. Το αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα καθορίσει ποιος υποψήφιος Επίτροπος θα ακουστεί και πότε, θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους υποψήφιους Επιτρόπους να παρουσιαστούν ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών για να εξεταστεί αν είναι κατάλληλοι για τις θέσεις στις οποίες έχουν οριστεί.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε: «Οι ακροάσεις για τους υποψήφιους Επιτρόπους είναι μια σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξετάσουν διεξοδικά την ικανότητα, την ανεξαρτησία και τη δέσμευση κάθε υποψηφίου προς την Ευρώπη, πριν ψηφίσουν για το σύνολο της Επιτροπής. Η δημοκρατία δεν θα κάνει εκπτώσεις. Με μια νέα νομοθετική θητεία έρχονται νέες προσδοκίες. Και δικαίως, οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του για να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες».

Η διαδικασία

Πριν από τις ακροάσεις, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου εξετάζει τις δηλώσεις συμφερόντων των υποψήφιων Επιτρόπων. Για να συμμετάσχει ένας υποψήφιος Επίτροπος σε ακρόαση, δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο, ένας υποψήφιος Επίτροπος μπορεί να εξεταστεί από μία ή περισσότερες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Άλλες επιτροπές μπορεί να προσκληθούν να συμμετάσχουν, συμβάλλοντας με προφορικές ερωτήσεις, ενώ η τελική αξιολόγηση θα γίνει από τους συντονιστές των αρμόδιων επιτροπών.

Μετά το τέλος των ακροάσεων, οι πρόεδροι και οι συντονιστές των επιτροπών θα αξιολογήσουν αν ένας υποψήφιος Επίτροπος είναι κατάλληλος για να αναλάβει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Στη συνέχεια, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα και θα διαβιβάσει τα συμπεράσματά της στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση για το κλείσιμο των ακροάσεων.

Εκλογή της Επιτροπής στην Ολομέλεια

Μετά το πέρας των ακροάσεων, η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων και το πρόγραμμά του στην Ολομέλεια. Θα ακολουθήσει συζήτηση και οποιαδήποτε πολιτική ομάδα ή τουλάχιστον το ένα εικοστό των μελών του Κοινοβουλίου μπορεί να καταθέσει πρόταση ψηφίσματος.

Το σύνολο της Επιτροπής πρέπει να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου με πλειοψηφία των ψηφισάντων με ονομαστική ψηφοφορία.

Αφού εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή διορίζεται επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα