Μέση Ανατολή: Αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω του πολέμου

Διαβάζεται σε 4'
Μέση Ανατολή: Αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω του πολέμου
ISTOCK

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια πιθανή απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν θα οδηγήσει σε μεγάλη αναταραχή τις ενεργειακές αγορές.

Σχετικά συγκρατημένες παραμένουν οι τιμές στα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, παρά την τεράστια ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν που έπληξαν σε μεγάλο βαθμό στόχους του Ισραήλ.

Το brent διαπραγματεύεται στα 75,45 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 2,57% και το WTI στα 71,75 δολάρια, με κέρδη 2,75%. Ταυτόχρονα, η τιμή του φυσικού αερίου (με βάση το δείκτη TTF) βλέπει οριακή άνοδο 0,47% στα 39,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα πάντα όμως μπορεί να αλλάξουν και να γίνουν δυσμενέστερα, εάν το Τελ Αβίβ εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» για την πυραυλική επίθεση της Τρίτης στοχεύοντας εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου μέσα στο Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.

Σε χθεσινή της έκθεση η UBS επιχειρεί να διαγνώσει τις προεκτάσεις των εξελίξεων στις αγορές, τονίζοντας πρωτίστως ότι η έκταση του κινδύνου στις αγορές θα εξαρτηθεί από το εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί περαιτέρω.

Το βασικό σενάριο της UBS περιγράφει έναν μη ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η επίθεση του Ιράν μπορεί να είχε σκοπό να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά του, χωρίς να προκαλέσει πιο δυναμικά αντίποινα από το Ισραήλ.

Μάλιστα, οι αναλυτές της τονίζουν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση, με αντάλλαγμα κάποια ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έδωσε σήμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «έτοιμο να συνεργαστεί με τους συμμετέχοντες στην πυρηνική συμφωνία του 2015».

Αλλά ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού από το Ιράν, τους συμμάχους του ή το Ισραήλ συνεχίζει να αυξάνεται.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τους φόβους για διαταραχές στις προμήθειες πετρελαίου.

Η UBS πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν στρατηγικές για να μειώσουν τον αντίκτυπο των διακυμάνσεων της αγοράς στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο χρυσός συνεχίζει να είναι ελκυστικός ως αντιστάθμισμα έναντι γεωπολιτικών κινδύνων και πιθανών αλλαγών στην πολιτική των ΗΠΑ που προκύπτουν από τις εκλογές. Το μέταλλο θα επωφεληθεί επίσης από περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της Fed, την ισχυρή ζήτηση της κεντρικής τράπεζας και την αυξανόμενη διάθεση των επενδυτών μέσω των διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων.

Ομοίως, οι θέσεις στο πετρέλαιο μπορούν να χρησιμεύσουν ως αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου έναντι μιας επιδεινούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς είναι επίσης θετικά, κατά την άποψη της UBS.

Η αγορά φυσικού αερίου

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, εν μέσω φόβων ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πλήξει βασικούς δρόμους ανεφοδιασμού στην περιοχή.

Η εστίαση είναι τώρα στην απάντηση του Ισραήλ, με τις ανησυχίες ενός εκτεταμένου πολέμου που ενδέχεται να απειλήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ισραήλ, τα οποία τροφοδοτούν τους νότιους γείτονες Αίγυπτο και Ιορδανία. Εν τω μεταξύ, στην Ουκρανία, οι φόβοι για διακοπές του εφοδιασμού εξακολουθούν να είναι υψηλοί αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι μια έκθεση πληροφοριών δείχνει ότι η Ρωσία σχεδιάζει χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Όπως επισημαίνει η S&P, οι αγορές LNG και φορτίων έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό το ασφάλιστρο πολιτικού κινδύνου μετά την άνοδο που ακολούθησε την αρχική επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα