Βηρυτός: Στις 11:00 προσγειώνεται το C-130 για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών

Διαβάζεται σε 3'
Αεροσκάφος C-130
Αεροσκάφος C-130 istock

Την πρώτη του αποστολή απεγκλωβισμού θα εκτελέσει σήμερα το μεταγωγικό C-130 για τη μεταφορά Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Το σχέδιο του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Αναχωρεί σήμερα, Πέμπτη (3/10), από την Ελλάδα το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό τον Λίβανο, για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Βασίλη Πάλμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Μέχρι την Τετάρτη (2/10) τα αιτήματα αναχώρησης που είχαν κατατεθεί στην πρεσβεία της Βηρυτού ήταν περίπου 50 από την πλευρά των Ελλήνων πολιτών και 100 από την πλευρά των Κυπρίων. Από αυτούς γύρω στους 20 – 25 θα επιστρέψουν στη χώρα μας, σήμερα, με την πρώτη πτήση του C-130. Μαζί τους υπολογίζεται ότι θα πετάξουν και 50 Κύπριοι πολίτες προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Οι αριθμοί ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά την διαδικασία επαναπατρισμού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το C-130 αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού στις 11:00, όπου και θα μείνει για περίπου μία ώρα και θα απογειωθεί στις 12:00 με προορισμό το αεροδρόμιο της Κύπρου. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Λίβανο διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες υπήκοοι και 1.000 συνδεόμενα με αυτούς άτομα, ενώ στο Ισραήλ έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι ομογενείς που είχαν φύγει μετά την περσινή επίθεση.

 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται ακόμα δύο αεροσκάφη C130 ενώ εν αναμονή είναι και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται πως καθώς δε φαίνεται ελπίδα ειρήνευσης στον ορίζοντα, αναμένεται να αυξάνονται καθημερινά τα αιτήματα Ελλήνων από Λίβανο και Ισραήλ για μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο

Την ίδια στιγμή με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.

  • Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: [email protected].
  • Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και τα πυραυλικά αντίποινα του Ιράν. Κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ανέλυσαν όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της κρίσης και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη χώρα μας.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας υπό τον Νίκο Δένδια, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Λίβανο. Αυτή είναι και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα