Τα δυο χρώματα μελανιών για τατουάζ με τον πλέον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία μας

Διαβάζεται σε 3'
Τα δυο χρώματα μελανιών για τατουάζ με τον πλέον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία μας
Στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται ακόμα μελάνια για τατουάζ με δυνητικά επικίνδυνες ουσίες. iStock

Μελέτη αποκάλυψε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται ακόμα μελάνια με δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία μας, συστατικά. Δυο χρώματα έχουν ένα επιπλέον ρίσκο.

Η Τρίτη 4/1 του 2022 ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων κανονισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ουσίες και την επισήμανση τους στα μελάνια των τατουάζ και των προϊόντων μόνιμου μακιγιάζ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ειδοποιήσει πως οι tattoo artists δεν μπορούν να χρησιμοποιούν μελάνια με 4.000 χημικές ουσίες που είχαν κριθεί ως δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων -μολονότι δεν είχε αποδειχθεί επιστημονικά ο ισχυρισμός.

Οι δημιουργοί κλήθηκαν να βρουν νέες ενώσεις που θα επέτρεπαν την παραγωγή όλων των αποχρώσεων και την ανθεκτικότητα τους στο χρόνο.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, χημικοί του Binghamton University δημοσίευσαν μελέτη σύμφωνα με την οποία στην ΕΕ χρησιμοποιούνται για τατουάζ μελάνια που περιέχουν συστατικά τα οποία δεν αναφέρονται στην ετικέτα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και απαγορευμένες ουσίες.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε δυο χρώματα: το πράσινο και το μπλε.

Μεταξύ όσων απαγόρευσε η ΕΕ ήταν η απαγόρευση δύο ευρέως χρησιμοποιούμενων μπλε και πράσινων χρωστικών (Pigment Blue 15 και Pigment Green 7), υποστηρίζοντας ότι είναι συχνά χαμηλής καθαρότητας και μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

Στην έρευνα αναλύθηκαν 10 διαφορετικά μελάνια τατουάζ από πέντε διαφορετικούς κατασκευαστές που προμηθεύουν την ευρωπαϊκή αγορά. Οι 9 δεν πληρούσαν τους κανονισμούς. Πέντε δεν απαρίθμησαν όλα τα συστατικά στην ετικέτα. Τέσσερις χρησιμοποιούσαν απαγορευμένα συστατικά.

«Οι tattoo artists και οι πελάτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν»

Ο John Swierk εκ των ερευνητών της δημοσίευσης σχολίασε ότι «τα ευρήματα μας δεν μπορούν να πουν κάτι για την ασφάλεια των tattoos, αλλά πιστεύουμε πως είναι ένα σημαντικό βήμα για να τεθεί η ερώτηση «είναι ασφαλή;».

Εάν δεν ξέρουμε τι περιέχεται στο μπουκάλι με το μελάνι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι μπορεί να προκαλέσει ένα ανεπιθύμητο συμβάν στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον -είτε είναι αλλεργική αντίδραση, είτε κάτι πιο σοβαρό.

Δεν είμαστε εναντίον των tattoos, αλλά πιστεύουμε πως οι πελάτες και οι tattoo artists έχουν το δικαίωμα να ξέρουν τι υπάρχει στα μελάνια που χρησιμοποιούνται».

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φλεβάρη και αφορούσε τις ΗΠΑ  ενημέρωσε ότι το 90% των μελανιών που χρησιμοποιούνται στην άλλη ακτή του Ατλαντικού έχουν συστατικά που δεν αναφέρονται στην ετικέτα.

Στην ίδια δουλειά αναφερόταν ότι το τυπικό μελάνι για τατουάζ περιέχει μία ή περισσότερες χρωστικές που δίνουν το χρώμα, μέσα σε μια “πακέτο μεταφοράς” που βοηθά στη μεταφορά χρωστικών στο δέρμα.

Οι χρωστικές αυτές είναι ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε χρώματα και υφάσματα.

«Μπορούν να είναι είτε μικρά κομμάτια στερεών είτε διακριτά μόρια, όπως διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του σιδήρου (για λευκά ή καφέ χρώματα, αντίστοιχα).

Όσον αφορά τα ‘πακέτα μεταφοράς’, οι περισσότεροι κατασκευαστές μελανιών χρησιμοποιούν δημητριακά ή οινόπνευμα εντριβής και μερικές φορές προσθέτουν λίγη αμαμελίδα στο μείγμα (βότανο που μειώνει τις φλεγμονές), που βοηθά το δέρμα να επουλωθεί.

Μπορεί επίσης, να υπάρχουν άλλα πρόσθετα για τη ρύθμιση του ιξώδους (εσωτερική τριβή ενός κινούμενου ρευστού) και τη διατήρηση αιωρούμενων σωματιδίων χρωστικής στα ‘πακέτα μεταφοράς’».

Στην Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- υπάρχουν tattoo artists που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια vegan και cruelty free προϊόντα. Είναι χρήσιμο να ρωτάμε και να μην εστιάζουμε στην τιμή, αλλά στις ουσίες που δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα