IDF: Νεκρός ο Αζίζ Ζαλχά, πρωταγωνιστής στο λιντσάρισμα της Ραμάλα το 2000

Διαβάζεται σε 2'
Ο Παλαιστίνιος Aziz Salha, πρωταγωνιστής στο λιντσάρισμα ισραηλινών στρατιωτών στη Ραμάλα
Ο Παλαιστίνιος Aziz Salha, πρωταγωνιστής στο λιντσάρισμα ισραηλινών στρατιωτών στη Ραμάλα AFP PHOTO/DSK (Photo by AFP)

Ο “άνδρας με τα ματωμένα χέρια” σκοτώθηκε στη Γάζα μετά από ισραηλινό χτύπημα. Ο ρόλος του στο λιντσάρισμα του 2000 στη Ραμάλα.

Νεκρός έπεσε στη Γάζα, το πρωί της Πέμπτης (3/10), ο Παλαιστίνιος Αζίζ Σάλχα (Aziz Salha), γνωστός και ως “ο άνδρας με τα ματωμένα χέρια”, μετά από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην περιοχή.

Ο Σάλχα είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη το 2000, όταν ο φωτογραφικός φακός τον αποτύπωσε με υψωμένα τα χέρια και τις παλάμες του γεμάτες αίμα, μετά το λιντσάρισμα ισραηλινών στρατιωτών, στο οποίο και πρωταγωνιστούσε.

Το λιντσάρισμα σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2000 στη Ραμάλα κατά τη διάρκεια της Δεύτερης εξέγερσης των Παλαιστινίων (δεύτερη Ιντιφάντα).

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, οι έφεδροι στρατιώτες των IDF, Γιόσεφ Αβραχάμι (Yosef Avrahami) και Βαντίμ Νόρχιτς (Vadim Norzhic) συνελήφθησαν από την αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), όταν εισήλθαν κατά λάθος στην Ραμάλα, πόλη που ελεγχόταν από την PA, και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα.

Μόλις έγινε γνωστό στην περιοχή ότι στο αστυνομικό τμήμα της Ραμάλα κρατούνταν Ισραηλινοί στρατιώτες, όχλος μεγαλύτερος των χιλίων ατόμων έσπευσε στο σημείο, ζητώντας τον θάνατό τους.

Οι έφεδροι στρατιώτες των IDF ξυλοκοπήθηκαν και μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου από το οργισμένο πλήθος. Στο λιντσάρισμα πρωταγωνίστησε και ο Αζίζ Σάλχα, ο οποίος αμέσως μετά τον θάνατο των στρατιωτών έδειξε υπερήφανος τα ματωμένα χέρια του.

Ο Σαλχά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2004 αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2011, στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα