Πολίτες ξένων κρατών εγκαταλείπουν τον Λίβανο – Σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης

Διαβάζεται σε 4'
Μεταγωγικό αεροσκάφος στο Λίβανο για τον απεγκλωβισμό κατοίκων
Μεταγωγικό αεροσκάφος στο Λίβανο για τον απεγκλωβισμό κατοίκων (AP Photo/Petros Karadjias)

Δεκάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, όσο οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζονται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, απειλώντας δεκάδες γειτονιές αμάχων, κέντρα φιλοξενίας εκτοπισμένων και υγειονομικές μονάδες, ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών τους από την χώρα, όσο το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης παραμένει ανοιχτό.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των NYT, μερικές κυβερνήσεις έχουν αγοράσει θέσεις σε εμπορικές πτήσεις, ενώ άλλες έχουν ναυλώσει ολόκληρα αεροπλάνα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ναυλώσει πτήση από τη Βηρυτό στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη (1/10) για Αμερικανούς που ήθελαν να φύγουν από τη χώρα. «Ελπίζουμε να οργανώσουμε επιπλέον πτήσεις εάν υπάρχει ζήτηση», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης κρατήσει 800 θέσεις για Αμερικανούς πολίτες σε εμπορικές πτήσεις από τη Βηρυτό τις τελευταίες ημέρες, αν και δεν έχουν καλυφθεί όλες αυτές οι θέσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην απομάκρυνση 150 ατόμων με αεροσκάφος που προσγειώθηκε την Τετάρτη (2/10) στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λαμί, ενώ γνωστοποίησε πως θα εκτελέσει αρκετές πτήσεις ακόμα για να απομακρύνει τους πολίτες της και τα εξαρτώμενα μέλη τους από τον Λίβανο.

Επίσης, την Πέμπτη, ένα Airbus A330 ναυλωμένο από την ισπανική κυβέρνηση έφτασε στη Βηρυτό για να απομακρύνει περίπου 380 πολίτες από τη χώρα, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE . Περισσότερες ναυλωμένες πτήσεις θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες, ανέφερε.

Μια μέρα νωρίτερα, η Γερμανία εκκένωσε 130 «ιδιαίτερα ευάλωτους» πολίτες από τον Λίβανο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της. Με την ίδια πτήση παρέδωσε πέντε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για πολίτες στον Λίβανο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά δήλωσε ότι εξασφάλισε 1.000 θέσεις για Καναδούς πολίτες σε πολλές εμπορικές πτήσεις που αναχωρούν από τον Λίβανο.

«Εάν είστε Καναδός πολίτης στον Λίβανο, πρέπει να φύγετε τώρα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μελανί Τζολί σε δήλωση τη Δευτέρα. «Αν σας προσφέρεται θέση, πάρτε τη τώρα». Μέχρι την Τετάρτη, 200 Καναδοί είχαν εγκαταλείψει τον Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Παράλληλα, πολλά ακόμη υπουργεία Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ιταλίας και της Ολλανδίας, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους NYT, πολλοί ξένοι υπήκοοι που εργάζονται στον Λίβανο βρίσκονται αποκλεισμένοι, μαζί με τους εκτοπισμένους Λιβανέζους, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών επιδρομών. Ο Λίβανος, ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 5,3 εκατομμυρίων, φιλοξενεί περίπου 177.000 μετανάστες εργάτες, πολλοί από τους οποίους είναι οικιακές βοηθοί από την Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση 22 Ελλήνων και 38 Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο, με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που παρείχε η Ελλάδα, σήμερα, Πέμπτη (3/10).

Μέχρι την Τετάρτη (2/10) τα αιτήματα αναχώρησης που είχαν κατατεθεί στην πρεσβεία της Βηρυτού ήταν περίπου 50 από την πλευρά των Ελλήνων πολιτών και 100 από την πλευρά των Κυπρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Λίβανο διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες υπήκοοι και 1.000 συνδεόμενα με αυτούς άτομα, ενώ στο Ισραήλ έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι ομογενείς που είχαν φύγει μετά την περσινή επίθεση.

Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο

Την ίδια στιγμή με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.

  • Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: [email protected]
  • Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα