Ένας διαχειριστής κεφαλαίων εξηγεί πως βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές την ελληνική οικονομία και το ελληνικό Real Estate

Διαβάζεται σε 3'
Ένας διαχειριστής κεφαλαίων εξηγεί πως βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές την ελληνική οικονομία και το ελληνικό Real Estate

Ο κ. Γιάννης Δεληκανάκης, Founding Partner της Southrock Asset Management, μίλησε λεπτομερώς για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου, στο Greek Real Estate Investment Forum 2024

Το Greek Real Estate Investment Forum 2024 φιλοξένησε και φέτος πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από τον απαιτητικό κόσμο των εθνικών και διεθνών επενδύσεων. Ανάμεσά τους, ξεχώρισε και η λεπτομερής τοποθέτηση του κ. Γιάννη Δεληκανάκη, Founding Partner της Southrock Asset Management. Υπό τη θεματική «Ένας διαχειριστής κεφαλαίων εξηγεί πως βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές την ελληνική οικονομία και το ελληνικό Real Estate», ο κ. Δεληκανάκης απάντησε στις εύστοχες ερωτήσεις του δημοσιογράφου Χρήστου Κώνστα.

Στην ερώτηση «ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν θεσμικό και έναν μη θεσμικό επενδυτή;», ο κ. Δεληκανάκης είπε σχετικά: «Η πρώτη διαφορά είναι το μέγεθος: συνήθως ένας θεσμικός επενδυτής επενδύει σημαντικά κεφάλαια. Κανείς θεσμικός επενδυτής δεν θα μπει σε μια αγορά για να επενδύσει μία φορά μικρά ποσά. Η δεύτερη, είναι η επαναληψιμότητα. Σκοπός του θεσμικού επενδυτή είναι να εντοπίζει αγορές με βάθος, ώστε να μπορεί να επανεπενδύει συνεχώς. Και τρίτον, ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί. Θέλω να υπενθυμίσω πως όλα αυτά που συζητάμε περί βιώσιμων κτηρίων, ESG κλπ, προήλθαν από θεσμικούς επενδυτές, άρα ο τρόπος με τον οποίο επενδύει ένας θεσμικός επενδυτής είναι καταρχήν επαγγελματικός».

Όσο για τις κατηγορίες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον τομέα των Real Estate επενδύσεων στην Ελλάδα: «Αυτά τα οποία είναι προφανή σε ένα μακροοικονομικό επίπεδο, είναι δύο πράγματα. Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας που οδηγεί προς επενδύσεις σε logistics, ναυτιλία, μεταφορές κλπ. Και φυσικά, ο τουρισμός. Οι δύο αυτοί τομείς, προσελκύουν επενδυτές χωρίς πολλή πειθώ. Αν πας να πείσεις για επενδύσεις σε κάτι άλλο, πχ. εμπορικά κέντρα και γραφεία, εκεί χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια».

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή και χαρτογράφηση του πρόσφατου παρελθόντος της Ελλάδας σε σχέση με το Real Estate: «Η Ελλάδα πέρασε μία περίοδο που όλα ήταν μαύρα, νωρίτερα πέρασε μία περίοδο που όλα ήταν ρόδινα και τώρα βιώνουμε μία ανοδική πορεία. Έχουμε την τύχη, εξαιτίας της κρίσης που ζήσαμε, να έχουμε προσελκύσει πολλούς ξένους θεσμικούς επενδυτές που δεν ήταν παρόντες στην Ελλάδα. Η πρόκληση είναι να τους κρατήσουμε στη χώρα μας καθώς δημιουργούν ρευστότητα στην αγορά, προάγουν έναν διαφορετικό επαγγελματισμό, και ακόμη πιο σημαντικό, αποτελούν πόλους έλξης που θα προσελκύσουν και άλλους θεσμικούς επενδυτές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font