Γιατί εν έτει 2024 ομόφυλα ζευγάρια διστάζουν να πιαστούν χέρι χέρι;

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί εν έτει 2024 ομόφυλα ζευγάρια διστάζουν να πιαστούν χέρι χέρι;
Φωτογραφία αρχείου iStock

“Για κάποιους ανθρώπους ακόμα και κάτι τόσο απλό, όπως το να κρατήσουν το χέρι του συντρόφου τους δεν μοιάζει ασφαλές” είπε ένας εκπρόσωπος της Stonewall.

Το 56% των ομόφυλων ζευγαριών αποφεύγουν να πιαστούν χέρι χέρι δημοσίως λόγω της προκατάληψης που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, διαπιστώνει έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της εκστρατείας Hold My Hand της φιλανθρωπικής οργάνωσης Stonewall, η οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Για κάποιους ανθρώπους ακόμα και κάτι τόσο απλό, όπως το να κρατήσουν το χέρι του συντρόφου τους δεν μοιάζει ασφαλές», είπε ένας εκπρόσωπος της Stonewall. «Ο καθένας αξίζει να ζει την καθημερινότητά του απαλλαγμένος από το φόβο της κακοποίησης και της παρενόχλησης, ανεξάρτητα από την ταυτότητά του».

Σύμφωνα με το pinknews, η εκστρατεία ξεκίνησε, αφότου το Υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας αποκάλυψε το 2023 ότι τα εγκλήματα μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην Αγγλία και την Ουαλία είχαν αυξηθεί κατά 112% τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα αδικήματα κατά των τρανς ατόμων αυξήθηκαν κατά 186% την ίδια περίοδο. Περισσότερα από τα μισά εγκλήματα μίσους που αναφέρθηκαν αφορούσαν αδικήματα δημόσιας τάξης, ενώ το 41% αφορούσαν βία και το 5% καταγράφηκαν ως εγκληματικές ζημιές.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της, η Stonewall προτρέπει την κυβέρνηση να καταστήσει τα εγκλήματα μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ ως σοβαρότερα αδικήματα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον χάρτη της οργάνωσης ILGA-Europe που εκδόθηκε το 2023, ο οποίος αποτυπώνει το πού βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, η Ελλάδα κατέκτησε την 7η θέση, με βαθμολογία 70.77%, σε σχέση με τον περασμένο χρόνο που το σκορ της χώρας ήταν στο 57%.

Η ILGA-Europe υπογραμμίζει ότι τα εγκλήματα μίσους αδιαμφισβήτητα αποτελούν ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στη δολοφονία της τρανς Κουβανής Άννας Ιβάνκοβα, τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και στην επίθεση σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών, που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του θύματος. Σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, πολλά περιστατικά βίας σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Athens Pride 2023.

Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Μάϊο, τα αποτελέσματα της 3ης έρευνας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), η οποία βασίστηκε στις απαντήσεις περισσότερων από 100.000 ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έκθεση με τίτλο «LGBTIQ equality at a crossroads: progress and challenges», ανέδειξε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μια αργή αλλά σταδιακή πρόοδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της FRA, το 63% αποφεύγει να κρατά συχνά ή πάντα το χέρι με τον ομόφυλο σύντροφό του στην Ελλάδα. Επίσης το 36% στη χώρα μας αποφεύγει συχνά ή πάντα ορισμένες τοποθεσίες από φόβο μήπως δεχτεί επίθεση, ενώ το το 35% είναι αρκετά ή πολύ ανοιχτό σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά του στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα