Νέες επιδρομές του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού

Διαβάζεται σε 5'
Αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό
Αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό AP Photo Hussein Malla

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν ξανά τον Λίβανο, με τα χτυπήματα να επικεντρώνονται πλέον στη νότια Βηρυτό.

Νέες ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (03/10) τα νότια προάστια της Βηρυτού, ύστερα από μια νύχτα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Εχθρικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τρεις επιδρομές στα νότια προάστια (της Βηρυτού)», ανέφερε το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μάρτυρες στη Βηρυτό δήλωσαν στο Reuters ότι άκουσαν τρεις μεγάλες διαδοχικές εκρήξεις.

Μια από τις επιδρομές φέρεται να έπληξε τοποθεσίες που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως εγκαταστάσεις μυστικών πληροφοριών και επικοινωνιών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι στόχοι περιελάμβαναν εργαζόμενους στο τμήμα μυστικών υπηρεσιών, εξοπλισμό παρακολούθησης, αρχηγεία και άλλες υποδομές.

Ένας αξιωματούχος του γραφείου μέσων ενημέρωσης δήλωσε ότι ήταν ασφαλείς, παρά την έκρηξη. Μια άλλη αεροπορική επιδρομή φέρεται να έπληξε το Καϊφούν, ένα χωριό νοτιοανατολικά της Βηρυτού στο Όρος του Λιβάνου, μια περιοχή που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι βρισκόταν εκτός της περιοχής που θα έβαζε στο στόχαστρο το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι κατάφερε να απωθήσει χερσαία τμήματα του στρατού του Ισραήλ από το πέρασμα Φατίμα στα σύνορα με το Ισραήλ.

Νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε εντολή εκκένωσης για τους κατοίκους του Λιβάνου σε περισσότερες από 20 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της νότιας πόλης Ναμπατιέ.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ανταπέδωσε ισραηλινά πυρά, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη του λιβανικού στρατού στον νότιο Λίβανο.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στο νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε ο στρατός.

Λίβανος: Σχεδόν 2.000 οι νεκροί – Πολίτες ξένων κρατών εγκαταλείπουν τη χώρα

Συνολικά 1.974 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 127 παιδιά, και 9.384 τραυματίστηκαν από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο τον περασμένο χρόνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Φιράς Αμπιάντ.

Στο μεταξύ, με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζονται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, απειλώντας δεκάδες γειτονιές αμάχων, κέντρα φιλοξενίας εκτοπισμένων και υγειονομικές μονάδες, ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών τους από την χώρα, όσο το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης παραμένει ανοιχτό.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των NYT, μερικές κυβερνήσεις έχουν αγοράσει θέσεις σε εμπορικές πτήσεις, ενώ άλλες έχουν ναυλώσει ολόκληρα αεροπλάνα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ναυλώσει πτήση από τη Βηρυτό στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη (1/10) για Αμερικανούς που ήθελαν να φύγουν από τη χώρα. «Ελπίζουμε να οργανώσουμε επιπλέον πτήσεις εάν υπάρχει ζήτηση», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης κρατήσει 800 θέσεις για Αμερικανούς πολίτες σε εμπορικές πτήσεις από τη Βηρυτό τις τελευταίες ημέρες, αν και δεν έχουν καλυφθεί όλες αυτές οι θέσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην απομάκρυνση 150 ατόμων με αεροσκάφος που προσγειώθηκε την Τετάρτη (2/10) στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λαμί, ενώ γνωστοποίησε πως θα εκτελέσει αρκετές πτήσεις ακόμα για να απομακρύνει τους πολίτες της και τα εξαρτώμενα μέλη τους από τον Λίβανο.

Επίσης, την Πέμπτη, ένα Airbus A330 ναυλωμένο από την ισπανική κυβέρνηση έφτασε στη Βηρυτό για να απομακρύνει περίπου 380 πολίτες από τη χώρα, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE . Περισσότερες ναυλωμένες πτήσεις θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες, ανέφερε.

Μια μέρα νωρίτερα, η Γερμανία εκκένωσε 130 «ιδιαίτερα ευάλωτους» πολίτες από τον Λίβανο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της. Με την ίδια πτήση παρέδωσε πέντε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για πολίτες στον Λίβανο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά δήλωσε ότι εξασφάλισε 1.000 θέσεις για Καναδούς πολίτες σε πολλές εμπορικές πτήσεις που αναχωρούν από τον Λίβανο.

«Εάν είστε Καναδός πολίτης στον Λίβανο, πρέπει να φύγετε τώρα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μελανί Τζολί σε δήλωση τη Δευτέρα. «Αν σας προσφέρεται θέση, πάρτε τη τώρα». Μέχρι την Τετάρτη, 200 Καναδοί είχαν εγκαταλείψει τον Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Παράλληλα, πολλά ακόμη υπουργεία Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ιταλίας και της Ολλανδίας, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους NYT, πολλοί ξένοι υπήκοοι που εργάζονται στον Λίβανο βρίσκονται αποκλεισμένοι, μαζί με τους εκτοπισμένους Λιβανέζους, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών επιδρομών. Ο Λίβανος, ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 5,3 εκατομμυρίων, φιλοξενεί περίπου 177.000 μετανάστες εργάτες, πολλοί από τους οποίους είναι οικιακές βοηθοί από την Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα