Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους δεν ήταν μόνος

Διαβάζεται σε 3'
Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους δεν ήταν μόνος
Φωτογραφία αρχείου iStock

Ο τεράστιος αστεροειδής που χτύπησε τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν ο μόνος, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες.

Όπως απέδειξαν οι επιστημονικές έρευνες των ειδικών, ο τεράστιος αστεροειδής που χτύπησε τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν μόνος.

Σύμφωνα με το BBC, ένας δεύτερος, μικρότερος διαστημικός βράχος έσπασε στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής δημιουργώντας έναν μεγάλο κρατήρα την ίδια εποχή.

Θα ήταν ένα «καταστροφικό γεγονός», λένε οι επιστήμονες, προκαλώντας ένα τσουνάμι ύψους τουλάχιστον 800 μέτρων που θα διέσχιζε στον Ατλαντικό ωκεανό.

Ο Δρ. Uisdean Nicholson από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt βρήκε για πρώτη φορά τον κρατήρα Nadir το 2022, αλλά υπήρχε αβεβαιότητα γύρω από το πώς πραγματικά σχηματίστηκε. Ο Δρ. Nicholson και οι συνάδελφοί του είναι σίγουροι ότι η κοιλότητα των 9 χιλιομέτρων προκλήθηκε από έναν αστεροειδή που έπεσε στον βυθό της θάλασσας.

Ωστόσο, δεν μπορούν να χρονολογήσουν ακριβώς το συμβάν ή να πουν εάν προήλθε πριν ή μετά τον αστεροειδή που άφησε τον κρατήρα Chicxulub πλάτους 180 χιλιομέτρων στο Μεξικό. Αυτός ήταν ο αστεροειδής που έβαλε τέλος στη βασιλεία των δεινοσαύρων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι ο μικρότερος βράχος έπεσε επίσης στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου όταν εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Καθώς έπεφτε στην ατμόσφαιρα της Γης, θα είχε σχηματίσει μια πύρινη σφαίρα. «Φανταστείτε ότι ο αστεροειδής χτυπούσε τη Γλασκώβη και εσείς βρίσκεστε στο Εδιμβούργο, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά. Η πύρινη σφαίρα θα είχε περίπου 24 φορές το μέγεθος του Ήλιου στον ουρανό – αρκετή για να βάλει φωτιά σε δέντρα και φυτά στο Εδιμβούργο», λέει ο Δρ. Νίκολσον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στη συνέχεια το πιο πιθανό είναι να ακολούθησε μια εξαιρετικά δυνατή έκρηξη, πριν από σεισμική δόνηση μεγέθους περίπου ενός σεισμού 7 Ρίχτερ. Τεράστιες ποσότητες νερού πιθανότατα έφυγαν από τον βυθό της θάλασσας και αργότερα επέστρεψαν δημιουργώντας μοναδικά αποτυπώματα στη γη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι είναι πολύ ασυνήθιστο τόσο μεγάλοι αστεροειδείς να χτυπούν την Γη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο ένας με τον άλλον.

Ο αστεροειδής που δημιούργησε τον κρατήρα Ναδίρ είχε πλάτος περίπου 450-500 μέτρα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χτύπησε τη Γη με περίπου 72.000 χλμ/ώρα.

Το πλησιέστερο παρόμοιο συμβάν που έχουν έρθει κοντά οι άνθρωποι, ήταν το γεγονός της Τουνγκούσκα το 1908, όταν ένας αστεροειδής 50 μέτρων εξερράγη στον ουρανό πάνω από τη Σιβηρία.

Δεν υπήρξε ποτέ πρόσκρουση αστεροειδών αυτού του μεγέθους στην ανθρώπινη ιστορία, και οι επιστήμονες συνήθως πρέπει να μελετήσουν διαβρωμένους κρατήρες στη Γη ή εικόνες κρατήρων σε άλλους πλανήτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα