Οι 10 καλύτερες διαδρομές με τα εντυπωσιακότερα τρένα στον κόσμο

Διαβάζεται σε 9'
Οι 10 καλύτερες διαδρομές με τα εντυπωσιακότερα τρένα στον κόσμο

Ο πιο ονειρικός τρόπος για αργό ταξίδι; Αυτές οι διαδρομές με τρένο, μέσα από τις ευρωπαϊκές και μέχρι τις ινδικές και τις αυστραλιανές ράγες, όπως τις επέλεξαν οι αναγνώστες της Condé Nast Traveller.

Ταξίδι με τρένο: μια εμπειρία που συνδυάζει τη γοητεία του παρελθόντος με την πολυτέλεια του παρόντος, προσφέροντας μαγευτικά τοπία και αξέχαστες στιγμές. Από τα βρετανικά λιβάδια μέχρι τις κορυφές των Άνδεων, τα πιο εντυπωσιακά τρένα του κόσμου μεταφέρουν τους ταξιδιώτες σε μαγευτικούς προορισμούς, προσφέροντας άνεση, στυλ και αυθεντικές γεύσεις.

Τα Βραβεία Αναγνωστών 2024 του Condé Nast Traveller, αναδεικνύουν τα καλύτερα δρομολόγια για όσους αναζητούν το απόλυτο ταξιδιωτικό όνειρο. Ετοιμαστείτε για μια περιήγηση σε διαδρομές που συνδυάζουν τοπία ανεπανάληπτης ομορφιάς με την πολυτέλεια των vintage τρένων, και απολαύστε το ταξίδι όσο και τον προορισμό.

Αυτές είναι οι καλύτερες διαδρομές με τρένο στον κόσμο, σύμφωνα με τα Βραβεία Αναγνωστών 2024.

1. British Pullman, ένα τρένο της Belmond, Αγγλία. Βαθμολογία 99,38

Στην κορυφή για το 2024 βρίσκεται το British Pullman της Belmond. Η εμπειρία είναι μαγική όπου κι αν κάθεσαι. Αφού αναχωρήσεις από το Λονδίνο, ξεκινάς ένα ταξίδι μέσα από την όμορφη βρετανική ύπαιθρο, επισκεπτόμενος πόλεις όπως το Κέιμπριτζ, το Γιορκ και το Καντέρμπερι. Τα ανακαινισμένα βαγόνια χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920 και του 1930, οπότε περιμένεις στοιχεία Art Deco, γυαλισμένες εσωτερικές επιφάνειες και παραδοσιακά γεύματα πολλών πιάτων. Αυτό είναι το ίδιο τρένο που έχει εξυπηρετήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια και κυβερνητικούς αξιωματούχους για χρόνια.

2. Rocky Mountaineer, Βόρεια Αμερική. Βαθμολογία 98,13

Ταξιδεύοντας σε ένα βαγόνι εξοπλισμένο με παράθυρα και οροφές από γυαλί σημαίνει ότι η διαδρομή του Rocky Mountaineer δεν αφήνει κανένα τοπίο να περάσει απαρατήρητο, καθώς διασχίζεις τη δραματική φύση μεταξύ Βανκούβερ, Βρετανικής Κολομβίας και Μπανφ ή Τζάσπερ, Αλμπέρτα. Δοκίμασε τοπικές καναδικές μπύρες, κρασί και σνακ καθώς χαλαρώνεις και απολαμβάνεις τη διαδρομή. Η φιλική εξυπηρέτηση του προσωπικού και οι ζωντανές αφηγήσεις ζωντανεύουν το τοπίο. Από την ίδρυσή του το 1990, το Rocky Mountaineer έχει μεταφέρει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες, καθιστώντας το το μεγαλύτερο ιδιωτικό premium τουριστικό τρένο στον κόσμο.

3. Eastern & Oriental Express, ένα τρένο της Belmond, Νοτιοανατολική Ασία. Βαθμολογία 97,92

Διασχίζοντας τη διαδρομή μεταξύ Σιγκαπούρης και Μπανγκόκ, το “E&O” είναι θρύλος για τους φανατικούς των τρένων. Οι λάτρεις του κλασικού σχεδιασμού θα λατρέψουν τους γυαλισμένους ξύλινους διαδρόμους με μεταξωτά τελειώματα, την παλιά αίθουσα φαγητού με το ασημένιο σερβίτσιο και τα τραπέζια καλυμμένα με λευκά τραπεζομάντιλα, καθώς και το Bar Car, που θυμίζει τζαζ κλαμπ της δεκαετίας του 1920. Πραγματικά, ένα ταξίδι στο E&O είναι σαν να ζεις σε μια περασμένη εποχή πολυτελών ταξιδιών. Παράγγειλε ένα Singapore Sling στο μπαρ, απόλαυσέ το στην εξωτερική βεράντα του, καθώς η ζούγκλα της Μαλαισίας περνάει μπροστά σου, και ίσως ξεχάσεις σε ποια χρονιά ζούμε.

4. Andean Explorer, ένα τρένο της Belmond, Περού. Βαθμολογία 96,19

Διασχίζοντας τις περουβιανές Άνδεις σε υψόμετρο 14.000 ποδιών, το Belmond Andean Explorer μεταφέρει τους επιβάτες μεταξύ του Αρεκίπα και του Κούσκο σε ταξίδια μιας ή δύο διανυκτερεύσεων. Υπάρχουν μόλις 35 καμπίνες, καθεμία εξοπλισμένη με κουβέρτες από μαλλί αλπακά και υφαντά υφάσματα για μια αυθεντική αλλά πολυτελή αίσθηση. Δύο εστιατόρια και δύο βαγόνια-μπαρ ικανοποιούν κάθε επιθυμία των επισκεπτών με γευστικά πιάτα όπως τορτελίνι από αλπακά και (φυσικά) σαμπάνια. Το τρένο διοργανώνει επίσης εκδρομές στη λίμνη Τιτικάκα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για τα τοπικά έθιμα, να επισκεφθούν ερείπια των Ίνκας και να απολαύσουν εκπληκτικές θέες.

 

5. Glacier Express, Ελβετία. Βαθμολογία 95,07

Λέγεται ότι το Glacier Express είναι το πιο αργό εξπρές στον κόσμο – χρειάζονται οκτώ ώρες για να διανύσει τα 180 μίλια της διαδρομής – αλλά οι μαγευτικές θέες προσκαλούν σε ένα αργό ταξίδι. Συνδέοντας τα θέρετρα του Ζερμάτ και του Σεντ Μόριτζ, το τρένο σου επιτρέπει να δεις από κοντά μερικά από τα πιο εμβληματικά φυσικά τοπία της χώρας, όπως το Matterhorn, το Piz Bernina και το Φαράγγι του Ρήνου (που ονομάζεται το «Μεγάλο Φαράγγι της Ελβετίας»). Κλείστε στην Excellence Class και θα σας σερβίρουν σαμπάνια στη θέση σας, ακολουθούμενη από ένα γεύμα έξι πιάτων με τέλειο wine pairing.

6. Hiram Bingham, ένα τρένο της Belmond, Μάτσου Πίτσου. Βαθμολογία 94,31

Ονομάστηκε προς τιμήν του Αμερικανού εξερευνητή που υποτίθεται ότι «ανακάλυψε» το Μάτσου Πίτσου το 1911, πάντως η γραμμή τρένου Belmond Hiram Bingham είναι εξίσου μεγαλοπρεπής με τους ισχυρισμούς του. Το ταξίδι μετ’ επιστροφής συνδέει την πόλη Poroy (λίγο δυτικά του Κούσκο) με την Χαμένη Πόλη και την Ιερή Κοιλάδα του Μάτσου Πίτσου. Το Belmond Hiram Bingham αποπνέει γοητεία των αρχών του 20ού αιώνα, με λαμπερό γυαλισμένο ξύλο και ορειχάλκινες επιφάνειες, ενώ τα πολυτελή γεύματα και οι άνετες καμπίνες προσφέρουν άφθονο χώρο για να χαλαρώσετε: το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσετε τη θέα στα βουνά και τα ποτάμια που περνούν γρήγορα έξω από το παράθυρο.

7. Golden Eagle Danube Express, Ευρώπη. Βαθμολογία 93,83

Πρωτοπόρος στα πολυτελή τρένα για τρεις δεκαετίες, το Golden Eagle είναι ίσως πιο γνωστό για τις διαδρομές του στο Δρόμο του Μεταξιού και τον Υπερσιβηρικό, αλλά το Danube Express προσφέρει μια εξίσου εντυπωσιακή και συναρπαστική προσέγγιση στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Η διαδρομή «Τα Κάστρα της Τρανσυλβανίας» από την Κωνσταντινούπολη στη Βουδαπέστη είναι ιδιαίτερα μοναδική. Περάστε την ημέρα σας μαθαίνοντας για την ιστορία του Βλαντ του Παλουκωτή μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις, και τη νύχτα απολαύστε την άνεση στο βαγόνι-μπαρ ή στην ιδιωτικότητα του δωματίου σας. Είναι ένας συνδυασμός των καλύτερων πόλεων της Ευρώπης και των πιο δραματικών φυσικών τοπίων, που είναι δύσκολο να βιώσετε όλα μαζί με άλλο τρόπο.

8. Venice Simplon-Orient-Express, ένα τρένο της Belmond. Βαθμολογία 93,51

Χρόνο με τον χρόνο, το πιο εμβληματικό τρένο στον κόσμο συνεχίζει να θέτει τα πρότυπα στην πολυτέλεια. Φυσικά, τα πλούσια εσωτερικά του είναι μια φαντασίωση της αρ ντεκό του 1920, αλλά η άψογη εξυπηρέτηση είναι αυτή που κρατά το τρένο στην κορυφή της κατηγορίας του. Οι αποσκευές εξαφανίζονται από την πλατφόρμα και εμφανίζονται μαγικά στην καμπίνα σας, το ποτήρι σας δεν αδειάζει ποτέ και τα κρεβάτια στρώνονται μόνα τους κάθε φορά που βγαίνετε από το δωμάτιο. Την ημέρα μπορείτε να απολαύσετε το τοπίο της γαλλικής υπαίθρου και των ελβετικών βουνών, ενώ τη νύχτα, ο επίσημος κώδικας ένδυσης δεν μοιάζει καθόλου «σφιχτός». Στην πραγματικότητα, το να ντυθείτε επίσημα και να πάτε στο μπαρ σαμπάνιας είναι μια από τις πιο cool εμπειρίες που μπορεί να έχει κανείς σε ένα τρένο. Με οκτώ νέες σουίτες, δύο εκ των οποίων είναι αυθεντικά βαγόνια της δεκαετίας του 1920 και του 1930, προσεκτικά ανακαινισμένα από Γάλλους τεχνίτες και σχεδιαστές, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να συμπληρώσετε αυτό το ταξίδι στη λίστα επιθυμιών σας.

9. Northern Belle, Ευρώπη. Βαθμολογία 93,40

Το θέμα εδώ είναι το φαγητό και το τοπίο, βέβαια, αλλά κυρίως το φαγητό. Σε αυτό το με αγάπη ανακαινισμένο τρένο της δεκαετίας του 1930, το οποίο διασχίζει την αγγλική, σκωτσέζικη και ουαλική ύπαιθρο. Κάθε ταξίδι είναι ημερήσιο, οπότε απαιτεί λιγότερη δέσμευση χρόνου (και χρήματος) σε σύγκριση με άλλα πολυτελή τρένα. Αλλά ό,τι του λείπει σε διάρκεια, το Northern Belle το αναπληρώνει σε ποιότητα: Το φαγητό είναι εξαιρετικό, προσφέροντας εκλεκτά πιάτα κυρίως από προμηθευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να απολαμβάνετε κλασικές βρετανικές γεύσεις καθώς περνούν τα λιβάδια, τα λιθώδη τοπία και οι κοιλάδες.

10. Royal Scotsman, ένα τρένο της Belmond, Σκωτία. Βαθμολογία 93,33

Το σημαντικό είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός, σωστά; Πουθενά δεν είναι τα ταξίδια με τρένο πιο απολαυστικά – ή πιο βολικά – από το Royal Scotsman της Belmond, που αναχωρεί και φτάνει στον σταθμό Waverley του Εδιμβούργου. Με μόλις 40 επισκέπτες, το τρένο περιηγείται στην καρδιά των Σκωτσέζικων Χάιλαντς, περνώντας από σημεία αναφοράς όπως το Kyle of Lochalsh και το Εθνικό Πάρκο Cairngorms. Υπάρχει ακόμη και ένα βαγόνι σπα, όπου οι ειδικοί είναι εκπαιδευμένοι να συγχρονίζουν τις κινήσεις τους με τις φυσικές κλίσεις και ταλαντεύσεις του τρένου. Αν αυτό δεν είναι πολυτέλεια, δεν ξέρουμε τι είναι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα