ΝΔ: Το πάρτι στη Ρηγίλλης και το μπαράζ ερωτήσεων βουλευτών

Διαβάζεται σε 6'
Α. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής
Α. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής EUROKINISSI

Ο Μητσοτάκης θέλει η εκδήλωση για τα 50 χρόνια ΝΔ να στείλει μήνυμα συσπείρωσης. Εν τω μεταξύ οι βουλευτές συνεχίζουν τις ερωτήσεις. Δεν έχουν ακόμη απαντήσει επίσημα εάν θα πάνε Καραμανλής- Σαμαράς

Με ένα “πάρτι” στην οδό Ρηγίλλης, όπου βρισκόταν τα πρώτα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει απόψε μήνυμα συσπείρωσης της κεντροδεξιάς στα 50α γενέθλια του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια στιγμή όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να συνεχίζεται η αποσυσπείρωση της γαλάζιας βάσης και οι βουλευτές της ΝΔ, που φοβούνται για την επανεκλογή τους, έχουν ξεκινήσει μπαράζ ερωτήσεων “βγαίνοντας” στην κυβέρνηση από τα δεξιά. Τη λαϊκή δεξιά συγκεκριμένα.

Σημειωτέον ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, δεν είχαν απαντήσει μέχρι χθες το βράδυ επισήμως εάν θα παραστούν στην αποψινή επετειακή εκδήλωση. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Εν συνεχεία διέρρευσε αυτή η επικοινωνία, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης, αλλά και ένδειξη της πολιτικής αγωνίας του Μαξίμου για τη στάση Καραμανλή- Σαμαρά, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει και την ήδη αναστατωμένη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μία, δύο, πολλές ερωτήσεις “κοινωνικού” περιεχομένου

Μετά το πρώτο “χτύπημα” της ερώτησης 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια (εκ των οποίων εν τω μεταξύ διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς με άλλη αφορμή), ήρθε η ερώτηση άλλων οκτώ γαλάζιων βουλευτών για τους συνταξιούχους.

Σημειωτέον ότι τη δεύτερη ερώτηση δεν υπογράφει κανείς εκ των βουλευτών που είχαν καταθέσει τη πρώτη, προς αποφυγήν κατηγοριών για ομαδοποιήσεις. Ενώ εκ των οκτώ ο Δημήτρης Καλογερόπουλος δήλωσε πως δεν πρόκειται για αντάρτικο.

Χθες όμως δύο από τους 11 βουλευτές που είχαν υπογράψει την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια “ξαναχτύπησαν”. Ο μεν βουλευτής Αττικής, Γιώργος Βλάχος, επανήλθε στο ίδιο θέμα, καρφώνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη πως δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις. Ενώ ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατέθεσε ερώτηση για τις προκλητικές χρεώσεις ρεύματος και προσαυξήσεις σε αγρότες της Κάρλας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη.

Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Το Μαξίμου εν τω μεταξύ επιχειρεί να υποβαθμίσει το πολιτικό ζήτημα με τη βροχή “επιθετικών” ερωτήσεων βουλευτών της ΝΔ.

“Αλίμονο αν ήταν πρόβλημα μία ερώτηση βουλευτών της ΝΔ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την ερώτηση των οκτώ βουλευτών. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι τα τελευταία πέντε χρόνια βουλευτές της ΝΔ έχουν καταθέσει 6.200 ερωτήσεις, αλλά γίνεται συζήτηση για τις τελευταίες δύο.

Υπενθυμίζεται ότι η ερώτηση των οκτώ απευθυνόταν στους υπουργούς Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, και Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, και αφορούσε το αίτημα για επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2016 και θα δικαιούνταν το ΕΚΑΣ.

“Είναι μία χρήσιμη ερώτηση. Δεν ξέρω γιατί έγινε φασαρία δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Γεωργιάδης προσερχόμενος στη Βουλή, όπου είχε καλέσει χθες το απόγευμα για ενημέρωση σε θέματα υγείας τους βουλευτές της ΝΔ.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η ερώτηση των οκτώ “δεν ήταν καθόλου επιθετική, ίσα ίσα που ήταν πολύ καλογραμμένη και το ύφος πολύ συναδελφικό”, δηλώνοντας ότι δεν τον ενόχλησε καθόλου. Εμφανίστηκε δε… ανοιχτοχέρης λέγοντας ότι η ερώτηση: “Θέτει έναν πραγματικό προβληματισμό, έχει να κάνει καθαρά με τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν είναι κάτι που αντέχουμε, θα το κάνουμε. Γιατί όχι. Αλλά πρέπει να το μετρήσουμε”.

Έδειξε δε προς την πλευρά του οικονομικού επιτελείου και του Μαξίμου, καθώς ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να γίνει αποδεκτό το αίτημα των οκτώ απάντησε : “Όλα είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων”.

Μία αγαπημένη γαλάζια οικογένεια

Ο κ.Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι θα απαντήσει στην ερώτηση των οκτώ βουλευτών. Ενώ δήλωσε “εγώ με τους συναδέλφους μου είμαι πολύ αγαπημένος” και εμφανίστηκε πρόθυμος κατά την ενημέρωση στην ΚΟ να απαντήσει και σε άβολες ερωτήσεις για θέματα του τομέα υγείας.

Τα προβλήματα στο ΕΣΥ αποτελούν πάντως ένα από τα ζητήματα, τα οποία θέτουν στους γαλάζιους βουλευτές οι ψηφοφόροι και τα οποία με τη σειρά τους έθεσαν τα μέλη της ΚΟ κατά την φορτισμένη συνεδρίαση μετά το 28% των ευρωεκλογών. Το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση ήταν ωστόσο ψύχραιμο, καθώς κανείς δεν ήθελε να κατηγορηθεί ότι χαλά την εορταστική ατμόσφαιρα εν όψει της σημερινής επετείου.

Ο διπλωμάτης Άδωνις

Η συνάντηση κράτησε τέσσερις ώρες και 20 λεπτά γιατί κάθε βουλευτής ήθελε να ρωτήσει λεπτομέρειες για τα νοσοκομεία και τα θέματα της περιφέρειας του. Ενώ ο κ. Γεωργιάδης απαντούσε αναλυτικά σε όλα και τους έκανε μασάζ, αντιλαμβανόμενος ότι το κλίμα στην ΚΟ είναι… περίεργο.

Υπήρξε μόνο ένα επεισόδιο κατά τη συνάντηση όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης παρατήρησε πως στον προσωπικό γιατρό δεν είναι σωστό να ενταχθούν ανειδίκευτοι και αγροτικοί γιατροί, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να του απαντά κοφτά, ότι δεν έχει άλλη επιλογή διότι εάν δεν συμπληρώσει τις θέσεις η Κομισιόν θα κόψει τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, παρενέβη ο πιο έμπειρος κ. Γεωργιάδης, λέγοντας στον κ. Κακλαμάνη ότι έχει δίκιο και πως το υπουργείο Υγείας θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες συμμετοχής εξειδικευμένων γιατρών στον προσωπικό γιατρό και μόνο τότε θα εξετάσει εάν χρειάζεται να απευθυνθεί και σε ανειδίκευτους.

Στη συνάντηση ήταν σύμφωνα με πληροφορίες 60 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και τέσσερις από τους οκτώ που κατέθεσαν την ερώτηση για τους συνταξιούχους (Μπάμπης Αθανασίου, Γιάννης Ανδριανός, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης), καθώς και εκ των 11 ο Νικήτας Κακλαμάνης, που γνωρίζει βέβαια πολύ καλά το χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συνεχιστούν αντίστοιχες ενημερωτικές συναντήσεις υπουργών με τους βουλευτές της ΝΔ. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να είναι με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, που έχει στα χέρια του την “καυτή πατάτα” της ακρίβειας.

Μασάζ στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημέρωσε χθες τους βουλευτές όλων των κομμάτων μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, επί τρεις ώρες, κεκλεισμένων των θυρών, για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο εσωτερικό της ΝΔ ως γνωστόν δεν βλέπουν πάντως όλοι με καλό μάτι τον ελληνοτουρκικό διάλογο, παρότι η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτια της ότι δεν συζητά θέματα κυριαρχίας ή την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης από τον Έβρο αναφέρθηκε με νόημα στη μεταναστευτική κρίση του 2020, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι πρότυπο στην φύλαξη των συνόρων, με στόχο να καθησυχάσει τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα