Εθνική Τράπεζα: Η επόμενη μέρα με ατού τους ισχυρούς μετόχους

Διαβάζεται σε 5'
Εθνική Τράπεζα: Η επόμενη μέρα με ατού τους ισχυρούς μετόχους
Εθνική Τράπεζα EUROKINISSI

Γιατί οι μεγάλοι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού έσπευσαν μαζικά να τοποθετηθούν στην Εθνική Τράπεζα. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη και ο νέος ρόλος του δημοσίου.

Με τη διάθεση του 10% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ολοκληρώνεται χθες με απόλυτη επιτυχία και την υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 10,4 φορές να αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική τραπεζική αγορά, η Εθνική Τράπεζα γυρίζει πλέον σελίδα αφήνοντας πίσω την αβεβαιότητα της περασμένης δεκαετίας.

Κορυφαίοι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα έσπευσαν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη διάθεση του 10% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως στην α’ φάση της αποεπένδυσης τον περασμένο Νοέμβριο μετοχές της Εθνικής Τράπεζας είχαν λάβει επενδυτές από ΗΠΑ, Σιγκαπούρη και φυσικά Ευρώπη, με το top15 να αποτελείται από τους Lazard, RWC, Wellington, Capital World, Blackrock, Fidelity, Pictet, GQG Partners, Triton, Helikon Investments, GIC, Robeco, Norges, Discovery και Fiera Capital.

Η εξαιρετική μάλιστα ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων και ακολούθων διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες, καθιστά ακόμα πιο σημαντική την επιτυχία της συναλλαγής και αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Εθνική Τράπεζα και την ελληνική οικονομία συνολικά.

Ο νέος ρόλος του Δημοσίου

Είναι γεγονός ότι αν και στην παρούσα φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει ποσοστό 8,39% της ΕΤΕ, οι διεθνείς επενδυτές δεν έδειξαν να μειώνουν το ενδιαφέρον τους, και αυτό γιατί έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι η συμμετοχή του Δημοσίου θα παραμείνει επενδυτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής το Δημόσιο διακρατεί το υπόλοιπο 8,39% στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο δεσμεύεται ότι δεν θα πουλήσει για τον προσεχή ένα χρόνο. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι επίσης να “απεμπολήσει” τα ειδικά δικαιώματα που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα, το κυριότερο μεταξύ των οποίων είναι ο διορισμός ενός μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Στα ειδικά δικαιώματα που έχει διατηρήσει το ΤΧΣ είναι επίσης η δυνατότητά του να ασκεί βέτο σε θέματα τροποποίησης του καταστατικού, αύξησης ή μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού, το δικαίωμα να ζητάει αναβολή ή τη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία της τράπεζας με στελέχη ή συμβούλους της επιλογής του. Η σχετική συζήτηση για την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων έχει ξεκινήσει σε συνεννόηση με τον ESM και την DG Comp.

Ισχυρά πλεονεκτήματα

Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πολύ ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Εθνική Τράπεζα, αρχής γενομένης από το ότι είναι η Τράπεζα με τα υψηλότερα κεφάλαια (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 18,3%), η οποία παραδοσιακά θέλει να χτίζει κεφαλαιακό απόθεμα πολύ πάνω από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 14%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα θα βρίσκεται στο τέλος του 2026 με υπερβάλλοντα κεφάλαια, ύψους 4 δισ. ευρώ. Πολύ υψηλό νούμερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ περίπου. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι τα υψηλά αυτά υπερβάλλοντα κεφάλαια θα μπορούν να επανεπενδυθούν, αλλά και να εγγυηθούν στους μετόχους τη διανομή υψηλών μερισμάτων τα επόμενα χρόνια.

Πιθανές εξαγορές

Η επανεπένδυση των επιπλέον κεφαλαίων, αλλά και της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτει η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα γίνει είτε μέσω πιθανών εξαγορών και συγχωνεύσεων, είτε μέσω αγορών μεγάλων και υγειών δανείων από το εξωτερικό (ήδη τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στην τραπεζική αγορά πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα εξετάζει ήδη αγορά κοινοπρακτικού δανείου από το εξωτερικό), αλλά και δραστηριοποίηση της Τράπεζας στις επαναγορές δανείων που “ξεκοκκίνησαν” όταν ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας θα παραμείνει μετά την επανεπένδυση του πλεονάζοντος κεφαλαίου στα σημερινά υψηλά επίπεδα του 18%.

Μεγάλο πλεονέκτημα της Εθνικής Τράπεζας για τους ξένους επενδυτές είναι βεβαίως και το πρόγραμμα μετασχηματισμού που υλοποιείται από το 2018, έχοντας αποδώσει καρπούς, όπως επίσης το ότι η Τράπεζα έχει προχωρήσει αρκετά την ψηφιακή της μετεξέλιξη.

Νέο κεφάλαιο για τις τράπεζες

Με τη νέα εξαιρετικά επιτυχημένη διάθεση ποσοστού 10% των μετοχών της ΕΤΕ, το ΤΧΣ ολοκληρώνει με απόλυτη επιτυχία τον κύκλο αποεπένδυσης του από τις συστημικές τράπεζες και μάλιστα ένα τουλάχιστον χρόνο από την καταληκτική ημερομηνία που προέβλεπε ο νόμος του.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος αποεπένδυσης από το ΤΧΣ σηματοδοτεί την έναρξη του νέου κεφαλαίου στο οποίο εισέρχεται ο τραπεζικός τομέας της χώρας, αφήνοντας πλέον οριστικά πίσω του την αστάθεια και την αβεβαιότητα της προηγούμενης δεκαετίας και όντας θωρακισμένος κεφαλαιακά, εύρωστος και ανταγωνιστικός, με ισχυρές προοπτικές επενδυσιμότητας και ανάπτυξης είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις μελλοντικές προκλήσεις και να διαδραματίσει ουσιαστικό του ρόλο στήριξης της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Το ΤΧΣ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος αποεπένδυσης καθώς υιοθέτησε και υλοποίησε μια στρατηγική που διασφάλισε την ομαλή επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές σε κάθε περίπτωση, πάντοτε με σταθερό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του δημοσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα