Χεζμπολάχ: Γιατί το Ισραήλ θέλει νεκρό (και) τον Χασέμ Σαφιεντίν

Διαβάζεται σε 3'
Χεζμπολάχ: Γιατί το Ισραήλ θέλει νεκρό (και) τον Χασέμ Σαφιεντίν
O Χασέμ Σαφιεντίν AP

Ο Χασέμ Σαφιεντίν είναι το τελευταίο ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ που το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρό του. Το πως και το γιατί.

Από τις επιλογές της αεροπορίας του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης ήταν σαφές, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, ότι είχε βάλει στο στόχαστρό τον Χασέμ Σαφιεντίν, στενό συγγενή του πρόσφατα δολοφονηθέντος επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Το Ισραήλ θέλει νεκρό (και) τον Σαφιεντίν στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας της κυβέρνησης Νετανιάχου να αφήσει την οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Λίβανο ουσιαστικά ακέφαλη, χωρίς ηγεσία που θα μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα.

Ο Σαφιεντίν, με σπουδές στο Ιράν, όπως και ο Νασράλα, είναι γνωστός για τον ρόλο του στη διαμόρφωση της πολιτικής και οικονομικής στρατηγικής της Χεζμπολάχ, ενώ έχει επίσης σημαντική επιρροή στην οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Είναι ξάδελφος του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα εντός της ηγεσίας της.

Το 1995 προήχθη στο ανώτατο συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αμέσως μετά διορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Τζιχάντ της ομάδας, το οποίο ελέγχει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1998, εξελέγη επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος

Ο Σαφιεντίν, ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, θεωρείται άνθρωπος-κλειδί στη στρατηγική και επιχειρησιακή καθοδήγηση της οργάνωσης. Είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών που ενισχύουν την επιρροή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που όπως σημειώνει διαχρονικά το Ισραήλ, απειλεί τα συμφέροντα και την ασφάλειά του.

“Τρομοκράτης” για τις ΗΠΑ

Ο Χασέμ Σαφιεντίν χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2017. Η αμερικανική κυβέρνηση τον ενέταξε στη λίστα των “Ειδικά Καταχωρημένων Παγκόσμιων Τρομοκρατών” (Specially Designated Global Terrorist, SDGT) υπό το πλαίσιο των κυρώσεων που εφαρμόζονται εναντίον της Χεζμπολάχ και άλλων προσώπων που σχετίζονται με την οργάνωση.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι ο Σαφιεντίν διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα στον συντονισμό της συνεργασίας της με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ στρατιωτικά και οικονομικά.

Ως αποτέλεσμα αυτού του χαρακτηρισμού, επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον του, που περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και απαγόρευση συνεργασίας με αμερικανικές επιχειρήσεις ή πολίτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα