Η Κατερίνα Γερονικολού θέλει να αποβάλλει την τελειοθηρία της – Τι είναι

Διαβάζεται σε 3'
Η Κατερίνα Γερονικολού θέλει να αποβάλλει την τελειοθηρία της – Τι είναι
PAPADAKIS PRESS

Η Κατερίνα Γερονικολού μίλησε για τους ψυχαναγκασμούς της και έφερε στο φως μία άγνωστη πλευρά της.

Την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου έκανε δημοσιογράφος στην Κατερίνα Γερονικολού και εκείνη αποκάλυψε μία άγνωστη πτυχή της.

Η γνωστή ηθοποιός μίλησε στην κάμερα του ALPΗΑ, με αφορμή τον ρόλο της στην θεατρική παράσταση “Η ληστεία της συμφοράς” και σε ερώτηση για το αν έχει ψυχαναγκασμούς ή παραξενιές, η ίδια δεν δίστασε να πει πως… μόνο ψυχαναγκασμούς έχει.

Εξηγώντας τι εννοεί, η Κατερίνα Γερονικολού ανέφερε πως “το βασικό μου μέλημα που πρέπει να διορθώσω κάποια στιγμή, αλλά δεν το βλέπω άμεσα, είναι αυτή η τελειοθηρία που με διακατέχει. Θέλω να την αποβάλλω“. Και πρόσθεσε: “Ο νεροχύτης μου δεν έχει ποτέ τίποτα, δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε κούπα. Ποτέ δεν είχε και ποτέ δεν θα έχει. Τα ρούχα μπορεί να τα πετάω στην πολυθρόνα, δεν έχει κάποια λογική αυτό”.

Τι είναι η τελειοθηρία

Η τελειοθηρία ή τελειομανία είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την έντονη επιθυμία για άριστες επιδόσεις και από την επιδίωξη του τέλειου σε διάφορους τομείς της ζωής, όπως η εργασία, οι σχέσεις, η εμφάνιση ή άλλες προσωπικές επιδιώξεις. Παρά το γεγονός ότι η επιδίωξη υψηλών στόχων μπορεί να είναι κινητήρια δύναμη για την επιτυχία, η τελειοθηρία συχνά γίνεται προβληματική όταν οδηγεί σε υπερβολική αυτοκριτική, φόβο αποτυχίας, ή ακόμα και παράλυση από την ανησυχία ότι κάτι δεν θα είναι “τέλειο”.

Οι μορφές της τελειοθηρίας

Αυτοκατευθυνόμενη τελειοθηρία: Ένα άτομο επιβάλλει αυστηρούς και υπερβολικά υψηλούς στόχους στον εαυτό του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και άγχος όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Εξωκατευθυνόμενη τελειοθηρία: Το άτομο έχει υψηλές απαιτήσεις από τους άλλους και περιμένει από τους γύρω του να λειτουργούν με τον ίδιο βαθμό αριστείας, συχνά δημιουργώντας συγκρούσεις στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Κοινωνικά επιβαλλόμενη τελειοθηρία: Όταν το άτομο αισθάνεται ότι οι άλλοι του επιβάλλουν υψηλά πρότυπα και απαιτήσεις, κάτι που μπορεί να προξενήσει έντονο άγχος και ανησυχία για το πώς το αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

Οι επιπτώσεις της τελειοθηρίας

Άγχος και Στρες: Η συνεχής επιδίωξη του τέλειου μπορεί να προκαλέσει έντονη ψυχική πίεση και άγχος, καθώς το άτομο ανησυχεί διαρκώς για την απόδοση ή το αποτέλεσμα.

Αναβλητικότητα: Παράδοξα, οι τελειομανείς συχνά αναβάλλουν έργα επειδή φοβούνται ότι δεν θα τα ολοκληρώσουν τέλεια.

Μειωμένη Αυτοεκτίμηση: Όταν οι στόχοι που θέτουν είναι ανέφικτοι, μπορεί να οδηγηθούν σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση ή η αποθάρρυνση.

Κοινωνικές συνέπειες: Οι αυξημένες απαιτήσεις από τους άλλους μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται κριτικοί και αυστηροί.

Παρά το γεγονός ότι η τελειοθηρία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη στόχων, η υπερβολική ενασχόληση με την τελειότητα συχνά μειώνει την ποιότητα ζωής και εμποδίζει την απόλαυση των επιτευγμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα