Χαμενεΐ: Κοινός μας εχθρός το Ισραήλ, δεν θα καθυστερήσουμε να απαντήσουμε

Διαβάζεται σε 4'
Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ
Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ Iranian Leader Press Office/Anadolu/Abaca Press/Visualhellas.gr

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ επιτέθηκε με σφοδρότητα στο Ισραήλ στην πρώτη του τοποθέτηση στην προσευχή της Παρασκευής μετά από σχεδόν πέντε χρόνια.

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά από πέντε χρόνια στην προσευχή της Παρασκευής ο Αλι Χαμενεΐ, όπως αναμενόταν, επιτέθηκε στο Ισραήλ.

“Οι πολιτικές που υιόθετησε ο εχθρός μας ήθελαν να σπείρουν τον διχασμό ανάμεσά μας, ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. Τους ίδιους εχθρούς έχουν οι Παλαιστίνιοι, οι Λιβανέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ιρακινοί. Επίσης η Υεμένη και η Συρία έχουν τον ίδιο εχθρό” τόνισε χαρακτηριστικά ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν. “Πρέπει να σφίξουμε τη ζώνη της άμυνάς ενάντια στον κοινό μας εχθρό” συμπλήρωσε.

“Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Δεν θα καθυστερήσουμε αλλά ούτε και θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ” υπογράμμισε επίσης.

Ο Χαμενεΐ μίλησε-και αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία-δίπλα στη φωτογραφία του δολοφονηθέντος επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

“Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» είπε. Έκανε λόγο για την πυραυλική επίθεση ως την “ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ. Ενώ πρόσθεσε: “Αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης. Ο παλαιστινιακός λαός έχει νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Εμείς θα σταθούμε απέναντι στους εγκληματίες, στις δυνάμεις κατοχής. Δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο ή διεθνής οργανισμός που να μπορεί να κατηγορήσει το λαό της Παλαιστίνης επειδή απλώς υπερασπίστηκε την πατρίδα του”.

Iranian Leader Press Office/Anadolu/Abaca Press/Visualhellas.gr

“Oι Αμερικανοί και οι Σιωνιστές έχουν αυταπάτες. Η σιωνιστική οντότητα θα ξεριζωθεί γιατί είναι ψεύτικη και ασταθής. Υπάρχει μόνο χάρη στην αμερικανική υποστήριξη” συμπλήρωσε με σαφείς αιχμές για το ρόλο των ΗΠΑ.

Για τον Χασάν Ναρσάλα ο Χαμενεΐ είπε τα εξής:” Ήταν πηγή περηφάνιας για μένα, μία αξιοθαύμαστη προσωπικότητα στον ισλαμικό κόσμο και η φωνή των εθνών της περιοχής. Το λαμπερό κόσμημα του Λιβάνου”.

Προσωρινή ταφή για Νασράλα

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα σε ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο, ετάφη «προσωρινά» σε μυστική τοποθεσία λόγω φόβων ότι η κηδεία του θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο AFP πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ετάφη σε προσωρινή τοποθεσία, εν αναμονή συνθηκών που θα επιτρέψουν μια δημόσια κηδεία», δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε ανωνυμία όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πηγή διευκρίνισε πως είναι αδύνατο προς το παρόν να πραγματοποιηθεί η κηδεία στα νότια προάστια της Βηρυτού, «λόγω των απειλών του Ισραήλ ότι θα στοχοποιήσει τους συμμετέχοντες στην κηδεία και τον τόπο ταφής του».

Το τελετουργικό των σιιτών μουσουλμάνων επιτρέπει την ταφή σε προσωρινή τοποθεσία σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου σε ένα θεαματικό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λιβάνου, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, η Χεζμπολάχ προσπάθησε, με τη διαμεσολάβηση Λιβανέζων αξιωματούχων, να εξασφαλίσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες «εγγυήσεις» προκειμένου να οργανώσει δημόσια κηδεία.

Όμως λόγω των συνεχών ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τέτοιες εγγυήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα