Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι καθοριστικές για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα istockphoto

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ+ ΑΤΟΜΑ

Ο David E. Moore, Πρόεδρος και Ιδρυτής της οργάνωσης “Pennsylvania Equality Project”, εξηγεί στο NEWS 24/7 γιατί οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ έχουν καθοριστική σημασία για τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Στις 5 Νοεμβρίου, οι πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον/την νέο/νέα Πρόεδρο της χώρας. Οι επιλογές των υποψηφίων για την προεδρία και την αντιπροεδρία από τα δύο κύρια κόμματα παρουσιάζουν δύο εντελώς διαφορετικά οράματα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Από τη μία πλευρά, η Δημοκρατική υποψηφιότητα της νυν Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, δεσμεύεται να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς επιδιώκουν να αναστρέψουν πολλές από τις υπάρχουσες νομοθεσίες προστασίας.

Το διακύβευμα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε αυτές τις εκλογές είναι τεράστιο. Σε αυτές τις εκλογές, το μέλλον των πολιτικών για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας εξαρτάται από το αποτέλεσμα, με πιθανές εκτεταμένες συνέπειες για την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία της κοινότητας σε όλη τη χώρα.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ+ ΑΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο David E. Moore, Πρόεδρος και Ιδρυτής της ιδιαίτερα ενεργής ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης “Pennsylvania Equality Project”, εξηγεί στο NEWS 24/7 γιατί οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ έχουν καθοριστική σημασία για τις ζωές των ανθρώπων.

Όπως τονίζει ο κύριος Moore, “oι πολίτες των ΗΠΑ θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν το επόμενο Κογκρέσο και τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι υποψήφιοι για Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος από το Δημοκρατικό Κόμμα είναι η σημερινή Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο υποψήφιός της, κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Βαλζ. Για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς από το Οχάιο, παραμένουν ανταγωνιστικοί σε ολόκληρη τη χώρα. Για τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, το ποντάρισμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.”

Αμερικανικές Εκλογές - ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα
Αμερικανικές Εκλογές - ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα istockphoto

“Μέχρι στιγμής, 26 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τη φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου για ανηλίκους, και τουλάχιστον μία πολιτεία (το Μισούρι) αγωνίζεται στα δικαστήρια για να στηρίξει έναν νόμο που απαγορεύει την επιβεβαίωση φύλου και για τους ενήλικες. Ενώ και οι 50 πολιτείες έχουν επί του παρόντος σε ισχύ απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στην εργασιακή απασχόληση, βάσει απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 2020 Bostock v. Clayton County (590 U.S. 644), η απόφαση δεν ισχύει χωρίς εμπόδια, καθώς οι εταιρείες με λιγότερους από 15 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης δεν υπόκεινται σε αυτή την απόφαση του Συνεδρίου.

“Σύμφωνα με το Movement Advancement Project, περίπου το 53% των LGBTQ+ ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες προστατεύεται από τις διακρίσεις για τη στέγαση και τον φόβο της έξωσης από ένα διαμέρισμα ή της άρνησης στέγασης από έναν ενοικιαστή ή έναν ιδιοκτήτη που πουλάει σπίτι. Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υποβάλλουν καταγγελίες στο Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (HUD) εάν αντιμετωπίζουν διακρίσεις στέγασης, μόνο 23 πολιτείες απαγορεύουν τις διακρίσεις στην κατοικία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Την ίδια ώρα 8 πολιτείες προστατεύουν βάσει του ενός ή του άλλου κριτηρίου, ενώ 18 πολιτείες και 4 εδάφη των ΗΠΑ δεν προσφέρουν καμία απολύτως προστασία.

Ακόμη, ο “Title IX” είναι ένας εκπαιδευτικός νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα που προστατεύει τους μαθητές από διακρίσεις λόγω φύλου. Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε νέους κανόνες σχετικά με τον “Title IX” που επιτρέπουν στ@ τρανς και μη δυαδικ@ μαθητ@ σε δημόσια σχολεία να χρησιμοποιούν μπάνιο, αποδυτήρια και αποδυτήρια εντός σχολείων που ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα φύλου τους. Ωστόσο, η απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή από το Κάνσας έχει εφαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε μεμονωμένα σχολεία, στα οποία οι γονείς που είναι μέλη μιας από τις τρεις ενάγουσες οργανώσεις και έχουν τα παιδιά τους εγγεγραμμένα, να μπορούν να εξαιρούνται από τους νέους κανονισμούς. Αυτή η απόφαση έχει δημιουργήσει ένα μωσαϊκό προστασίας σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαιρέσει σχολικές περιφέρειες με βάση τα μεμονωμένα σχολεία”, τονίζει στη συνέχεια ο κ. Moore.

ΤΡΑΜΠ VS ΧΑΡΙΣ ΣΤΑ QUEER ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τον κ. Moorre, η LGBTQ+ κοινότητα χρειάζεται έναν ηγέτη που θα αγωνιστεί για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ και θα συνεργαστεί με τις οργανώσεις για μεγαλύτερη προστασία από τις διακρίσεις. “Η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ήταν μία από τις πρώτες εκλεγμένες αξιωματούχους στη χώρα που τέλεσαν γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Καλιφόρνια. Έχει υπάρξει παθιασμένη μαχήτρια για τον Νόμο για την Ισότητα (Equality Act), ο οποίος θα κωδικοποιούσε την απόφαση Bostock και θα την εφάρμοζε σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς εξαίρεση για το μέγεθος της εταιρείας. Υποστηρίζει επίσης τον Νόμο για Δίκαιη και Ίση Στέγαση (Fair and Equal Housing Act), που εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 2023, και ο οποίος θα προστάτευε τους ανθρώπους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου. Το νομοσχέδιο θα παρείχε στην LGBTQ+ κοινότητα και στις 50 πολιτείες έναν τρόπο να αναφέρουν τις διακρίσεις στη στέγαση στο Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης (HUD).”

Kamala Harris
Kamala Harris AP Photo/Mary Altaffer

“Η Αντιπρόεδρος Χάρις επίσης στηρίζει την τρανς κοινότητα, παραμένοντας αφοσιωμένη στην ανατροπή των απαγορεύσεων για ιατρική φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου στις πολιτείες που τις έχουν θεσπίσει. Υποστηρίζει τις απόψεις των διάφορων επαγγελματικών ιατρικών, ψυχολογικών και ψυχιατρικών ενώσεων, οι οποίες πιστεύουν ότι η ιατρική φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της τρανς κοινότητας για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας όσων ζουν σε πολιτείες που έχουν απαγορεύσει αυτή τη φροντίδα. Όταν εργαζόταν ως καθηγητής λυκείου στο Mankato της Μινεσότα τη δεκαετία του 1990, ο νυν Κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ υπηρέτησε ως ιδρυτικός σύμβουλος της Λέσχης Gay-Straight Alliance του σχολείου. Η ιστορία του ως υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας δεν τελείωσε με τη θητεία του στην τάξη.

Σύμφωνα με το NBC News, ο Γουόλζ νίκησε έναν Ρεπουμπλικανό εν ενεργεία σε μια εποχή που μόνο μία πολιτεία, η Μασαχουσέτη, είχε νομιμοποιήσει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, και το Βερμόντ επέτρεπε τα σύμφωνα συμβίωσης. Η Μινεσότα δεν ψήφισε νόμο που να κωδικοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών μέχρι το 2013, και οι γάμοι ομόφυλων δεν θα ήταν νόμιμοι σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2015.Ο Γουόλζ υποστήριξε επίσης την κατάργηση του «Μην ρωτάς, μην λες» το 2009. Η πολιτική αυτή, που εμπόδιζε τους γκέι και τις λεσβίες να υπηρετούν ανοιχτά στον στρατό, ήταν σε ισχύ από το 1994 μέχρι το 2011.

Όταν ο Γουόλζ έγινε κυβερνήτης το 2019, η υποστήριξή του στα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας συνεχίστηκε. Πέρυσι υπέγραψε έναν νόμο «καταφύγιο για τα τρανς άτομα», κάνοντας τη Μινεσότα μία από τις 14 πολιτείες που απαγορεύουν στις αρχές άλλων πολιτειών να επιβάλλουν νόμους που απαγορεύουν την ιατρική φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου, για παράδειγμα μέσω κλήτευσης ιατρικών πληροφοριών ή έκδοσης ενταλμάτων βάσει τέτοιων εξωπολιτειακών νόμων.Επίσης, πέρυσι ο Γουόλζ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προστατεύει την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα για τα τρανς άτομα στην πολιτεία και υπέγραψε έναν νόμο που απαγορεύει τη λεγόμενη «θεραπεία μεταστροφής», μια ανυπόστατη πρακτική που προσπαθεί να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου”, τονίζει στη συνέχεια ο κ. Moore.

New York City Pride Parade
New York City Pride Parade AP Photo/Michael Noble Jr.

“Όσον αφορά τους κύριους αντιπάλους των Χάρις και Γουόλζ, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς, δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει απαντήσεις σχετικά με τις θέσεις τους για τα ζητήματα της LGBTQ+ κοινότητας, παρά μόνο να εξετάσει τα μέχρι τώρα “επιτεύγματά” τους. Στις 26 Ιουλίου 2017, ο τότε Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που απαγόρευε σε οποιοδήποτε τρανς άτομο να υπηρετεί στον στρατό των ΗΠΑ, ανατρέποντας μια προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα. Το Project 2025 είναι ένας “οδικός χάρτης” για την επόμενη συντηρητική προεδρία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ένα μανιφέστο 920 σελίδων από το Heritage Foundation, το οποίο σε πολλά σημεία περιγράφει τα βήματα που είναι απαραίτητα για να ανατραπούν τα πολιτικά δικαιώματα που διατηρεί αυτή τη στιγμή η LGBTQ+ κοινότητα. Πάνω από 100 πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συνέταξαν το έγγραφο, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα τερματίσει την ιατρική φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου για την τρανς κοινότητα.

Τόσο το Project 2025 όσο και η εκδοχή του Τραμπ, το Agenda 47, θα αφαιρέσουν οποιαδήποτε αναφορά σε “προοδευτικούς” όρους όπως “ταυτότητα φύλου” και “σεξουαλικός προσανατολισμός” από όλους τους νόμους, κανονισμούς και ρυθμίσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Θα περικόψουν όλη τη χρηματοδότηση για προγράμματα που προωθούν την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Θα εξαλείψουν τις υφιστάμενες προστασίες του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ για LGBTQ+ φοιτητές και διδακτικό προσωπικό στα κολέγια και τα πανεπιστήμια της Αμερικής. Επιπλέον, ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει επανειλημμένα ότι σκοπεύει να καταργήσει το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.

Κατά την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές του Χριστιανικού κινήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ένας δικαστής που δεν διόρισε ο ίδιος, αλλά ευθυγραμμίζεται σαφώς με την ιδεολογία του Τραμπ, ο Κλάρενς Τόμας, έχει εκφράσει την άποψη ότι η απόφαση Obergefell v. Hodges (2015), η οποία νομιμοποίησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, πρέπει να ανατραπεί. Αν δοθεί η ευκαιρία κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ, αναμένεται ότι οι πολιτείες θα έχουν ελεύθερο πεδίο να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στους ομόφυλους να παντρεύονται. Κάποιες πολιτείες, όπως η Πενσυλβάνια, θα επιστρέψουν στον νόμο που ίσχυε πριν το 2015, ο οποίος θα ακύρωνε τους υφιστάμενους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και θα εμπόδιζε μελλοντικά ζευγάρια να παντρευτούν.

Επιπλέον, το Project 2025 αναφέρει ότι η ορθή οικογένεια αποτελείται από μία μητέρα, έναν πατέρα και παιδιά. Έτσι, οι οικογένειες που αποτελούνται από ομόφυλα ζευγάρια θα τεθούν σε κίνδυνο. Οι υπηρεσίες τεκνοθεσίας θα απαγορευτεί να επιτρέπουν τις διαδικασίες που θα δίνουν την κηδεμονία σε ομόφυλα ζευγάρια. Η παρένθετη κύηση θα περιοριστεί, όπως και η εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από λεσβιακά ζευγάρια για τη δημιουργία οικογενειών”, αναφέρει στη συνέχεια ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της οργάνωσης “Pennsylvania Equality Project”

LGBTQI+ δικαιώματα στις ΗΠΑ
LGBTQI+ δικαιώματα στις ΗΠΑ istockphoto

“Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, οι συνθήκες για την LGBTQ+ κοινότητα θα παραμείνουν είτε όπως είναι τώρα, με κάποιες πολιτείες να καταπιέζουν τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, όπως οι απαγορεύσεις βιβλίων σε δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες ή οι απαγορεύσεις στην ιατρική φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου, είτε θα ενθαρρύνουν τις διακρίσεις στην απασχόληση, στη στέγαση και στην εκπαίδευση. Υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ θα καθορίσουν αν οι πολιτείες μπορούν να απαγορεύσουν την ιατρική φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου και άλλα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας.

Ορισμένες πολιτείες, όπως η Πενσυλβάνια, είναι καλύτερες από άλλες. Αν και δεν έχουμε νομοθεσία που να απαγορεύει ρητά τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου, δήμοι και μεμονωμένες κομητείες σε όλη την πολιτεία έχουν απαγορεύσει τέτοιες διακρίσεις σε τοπικό επίπεδο. Η Πενσυλβάνια έχει έναν κυβερνήτη που στηρίζει την LGBTQ+ κοινότητα και αγωνίζεται ενεργά για τα δικαιώματά μας. Οι γείτονές μας στα δυτικά δεν είναι τόσο τυχεροί. Οι κάτοικοι του Οχάιο αντιμετωπίζουν έναν πολύ περιοριστικό νόμο για την ιατρική φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου, γεγονός που έχει αναγκάσει αρκετούς κατοίκους του Οχάιο να μετακινηθούν σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και η Νέα Υόρκη για να βρουν αυτή τη φροντίδα.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Σχέσεων της Πενσυλβάνια (PHRC) έχει ερμηνεύσει την ισχύουσα νομοθεσία της Πενσυλβάνια κατά τρόπο που καθιστά παράνομες τις διακρίσεις στην απασχόληση και στη στέγαση, και η PHRC δέχεται ενεργά χιλιάδες καταγγελίες για διακρίσεις κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, απαγορεύεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία να υποστηρίζουμε, να εγκρίνουμε ή να αντιτιθέμεθα σε οποιονδήποτε υποψήφιο για πολιτικό αξίωμα. Ενώ δεν μπορούμε, ως οργανισμός, να δεσμευτούμε ή να εκφράσουμε αντίθεση σε κάποιο εκλογικό ψηφοδέλτιο (ή σε κάποια από τα λιγότερο γνωστά εκλογικά κόμματα), δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Τα πεπραγμένα και οι θέσεις των υποψηφίων καθιστούν απολύτως σαφές τι πρέπει να κάνει η LGBTQ+ κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Νοεμβρίου. Πρέπει να ψηφίσουμε σε τόσο μεγάλους αριθμούς ώστε να μας ακούσει ολόκληρος ο κόσμος”, καταλήγει ο κος Moore.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα