ΚΚΕ: Συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση

Διαβάζεται σε 5'
ΚΚΕ: Συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση
EUROKINISSI

Το ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο για να γιορτάζει τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί.

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει στα Προπύλαια, το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ, ανήμερα της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από την Κατοχή, μεγάλο συλλαλητήριο, με σύνθημα «Τότε και τώρα, μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό».

Στο συλλαλητήριο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα, σε ενορχήστρωση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.
Θα ερμηνεύσουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βαγγέλης Κορακάκης, Μαριλίζα Λούντζη, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, ενώ κείμενα θα απαγγείλουν η Λίλα Καφαντάρη και ο Πέρης Μιχαηλίδης.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε επίσης τα εξής:

Το συλλαλητήριο είναι ενταγμένο στην πολύμορφη δραστηριότητα της ΚΟ Αττικής για να φτάσει ακόμα πιο πλατιά το κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ παντού. Σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων της ΚΟ Αττικής με αφορμή σημαντικές επετείους όπως αρχικά η Απελευθέρωση, η κρίσιμη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη ’44 και στη συνέχεια τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών τη χρονιά που ακολουθεί.

Το συλλαλητήριο αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση στις σύνθετες εξελίξεις, σε μια περίοδο που τα πολεμικά μέτωπα επεκτείνονται, ενώ η πολεμική προπαρασκευή συνεχίζεται πυρετωδώς, όπως με τη στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία και τα σχέδια για τροφοδότηση με 500 δισ. τον χρόνο της πολεμικής βιομηχανίας.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν μια «προσωρινή εκτροπή», αλλά την «κανονικότητα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής και τις αγορές, πολύ παραπάνω που πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, τις συνέπειες τις πληρώνουν ήδη οι λαοί, και ο ελληνικός, με το καθηλωμένο εισόδημα, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, την υποχρηματοδότηση σε σημαντικούς τομείς και τις κοινωνικές δαπάνες, τη στιγμή που δίνονται πολλά δισ. κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικούς σκοπούς και την εμπλοκή της χώρας, ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για την αναβάθμισή τους στον ανταγωνισμό.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των κομμάτων απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι κριτήριο για ακόμα πιο μαζική αμφισβήτηση και καταδίκη της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, ενάντια στην αστική τάξη και τους διεθνείς συμμάχους της, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Σε αυτό τον αγώνα μπαίνει μπροστά το ΚΚΕ, φωτίζοντας τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων: Συμπόρευση με το ΚΚΕ στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής, για τον Σοσιαλισμό.

Προσυγκεντρώσεις σε εμβληματικά σημεία

Οι προσυγκεντρώσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. σε εμβληματικά σημεία γύρω από το κέντρο της Αθήνας όπου οι αλύγιστοι κομμουνιστές και αγωνιστές έγραψαν ανεξίτηλες ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του λαού.
Πιο συγκεκριμένα:

— Πολυτεχνείο: Στη συμβολή Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας βρισκόταν το υπουργείο Εργασίας που πολιορκήθηκε από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιστράτευση (24.2.1943 και 5.3.1943). Οι διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα στο υπουργείο και έκαψαν τους καταλόγους επιστράτευσης.

— Πλ. Εθνικής Αντίστασης: Στο σημείο βρισκόταν τότε το Κεντρικό Ταχυδρομείο που στεγαζόταν στο Μέγαρο Μελά. Η πλατεία ονομαζόταν παλαιότερα Κοτζιά και αρχικά πλατεία Λουδοβίκου. Εκεί ξεκίνησε στις 14/4/1942 η απεργία των Τριατατικών (ΤΤΤ) και δημοσίων υπαλλήλων. Η πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

— Πειραιώς και Ασωμάτων:  Στο οικοδομικό αυτό τετράγωνο βρίσκονταν οι Φυλακές Χατζηκώστα, όπου στην Κατοχή και μετέπειτα κλείστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.

— Σύνταγμα (Οθωνος): Στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονταν τα γραφεία του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη».

— Σινά και Ακαδημίας: Στη οδό Σίνα και αριθμό 8 ήταν η έδρα της διοίκησης του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ μετά την Απελευθέρωση.

Θυμίζουμε επίσης πως απέναντι από τα Προπύλαια που θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο βρίσκονταν – πάνω στην Πλ. Κοραή (Κοραή 4) – το κτίριο του Γερμανικού Φρουραρχείου (Κομανταντούρ) στα χρόνια της Κατοχής και η έδρα της ΚΕ του ΕΑΜ μετά την Απελευθέρωση.

«βούιζε η πολιτεία. Βούιζε ο κόσμος. Βούιζε κι η καρδιά του ανθρώπου, σαν ένα ζήτω ανάμεσα σε χιλιάδες κόκκινες σημαίες. (…) ΚΙ ΗΤΑΝ χιλιάδες κόκκινες σημαίες στα μπαλκόνια της Αθήνας / χιλιάδες κόκκινα συνθήματα στους τοίχους / στον περίβολο της Βουλής, στις σκάλες της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στα μάρμαρα του Πανεπιστημίου, στην Ακαδημία καθώς χιμούσαν τα εργατόπαιδα απ’ τις γειτονιές / πλημμυρίζοντας την οδό Σταδίου, τις κεντρικές λεωφόρους, το Σύνταγμα ο λαός κατηφορώντας απ’ τις γειτονιές στα επιταγμένα αυτοκίνητα / ο λαός φωνάζοντας απ’ τους εξώστες των θεάτρων / κι οι φοιτητές καβαλικεύοντας τα κάγκελα των μπαλκονιών / καβαλικεύοντας τις άσωρες μάντρες άσωρα άλογα να φεύγουν στον ορίζοντα σφίγγοντας μες στα χέρια τους τα γκέμια του μέλλοντος / λευτεριά ή θάνατος / υποστολή του αγκυλωτού σταυρού στην Ακρόπολη» 

Από τις «Γειτονιές Του Κόσμου» του Γ. Ρίτσου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα