Μέση Ανατολή: Τα τέσσερα μέτωπα που “σφυροκοπά” το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Μέση Ανατολή: Τα τέσσερα μέτωπα που “σφυροκοπά” το Ισραήλ
AP Photo/Hassan Ammar

Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ. Γεμάτα τα περισσότερα καταφύγια για εκτοπισμένους στον Λίβανο.

 

Σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Συρία επιχειρεί το Ισραήλ ενώ στην Βηρυτό στόχευσε και βομβάρδισε κτίρια προκειμένου να πλήξει στον πιθανό διάδοχο του Νασράλα και να αποδυναμώσει περεταίρω την ιεραρχία της Χεζμπολάχ.

Στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έπεσαν νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ανάμεσά τους και ο τοπικός ηγέτης της Χαμάς. Στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, έκλεισε το πέρασμα Μασναά, από όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν, βάζοντας φωτιά στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.

Πριν από λίγο ο IDF ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μια σήραγγα μήκους 3,5 χιλιομέτρων που διέσχιζε τον Λίβανο και τη Συρία και η οποία, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ για τη λαθραία μεταφορά ιρανικών όπλων. Σύμφωνα με τις IDF, η σήραγγα λειτουργούσε από τη Μονάδα 4400 της Χεζμπολάχ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παράδοση όπλων από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στο Λίβανο.

Νωρίτερα, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ απηύθυνε το πρώτο διάγγελμα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, παρουσιάζοντας τις προθέσεις της Τεχεράνης.

«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ» είπε, μεταξύ άλλων. «Η επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεών μας πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» πρόσθεσε και έκανε λόγο για την πυραυλική επίθεση ως την «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ». «Αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης», επεσήμανε.

Κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο Τέμενος της Τεχεράνης για να τον ακούσουν ενώ φώναζαν «η κατάρα του Θεού να πέσει στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ότι ετάφη προσωρινά ο Νασράλα σε μυστική όμως τοποθεσία και ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά αυτή η πηγή, θα ακολουθήσει δημόσια κηδεία.

Λίβανος: Τα περισσότερα καταφύγια για τους εκτοπισμένους στη χώρα είναι γεμάτα

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν σήμερα ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 καταφύγια του Λιβάνου είναι γεμάτα και ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πλήγματα κοιμούνται στο ύπαιθρο, στους δρόμους ή σε δημόσια πάρκα.

«Τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 ομαδικά καταφύγια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον Λίβανο δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητα», δήλωσε η Ρούλα Αμίν από την UNHCR σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η ίδια δήλωσε ότι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αναζητούνται περισσότεροι χώροι και ότι κάποια ξενοδοχεία ανοίγουν τις πόρτες τους.

«Άνθρωποι κοιμούνται σε δημόσια πάρκα, στον δρόμο, στην παραλία», δήλωσε ο Μάθιου Λουτσιάνο, επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) στον Λίβανο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα καταφύγια είναι γεμάτα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Βηρυτό και την Οροσειρά του Λιβάνου, αλλά είπε ότι σε ορισμένα υπάρχει ακόμα χώρος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λουτσιάνο εξέφρασε ανησυχία για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που εργάζονται ως εσωτερικοί οικιακοί βοηθοί, οι οποίοι, όπως δήλωσε, «εγκαταλείπονται» από τους εργοδότες τους. «Έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές για καταφύγια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πολλοί προέρχονται από την Αίγυπτο, το Σουδάν και τη Σρι Λάνκα.

Οι λιβανικές αρχές δηλώνουν ότι πάνω από 1,2 εκατ. Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη λιβανική, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότεροι εκ των οποίων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Σήμερα, ισραηλινά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, μπλοκάροντας τον δρόμο για οχήματα, και η Αμίν από την UNHCR δήλωσε ότι κάποιοι διέσχιζαν τα σύνορα πεζή.

«Μπορούσαμε να δούμε ότι κάποιοι περπατούσαν, απεγνωσμένοι να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, και άρα περπατούσαν διασχίζοντας αυτόν τον κατεστραμμένο δρόμο», δήλωσε η ίδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα