Μητσοτάκης για Καραμανλή – Σαμαρά: Εγώ το καθήκον μου το έκανα

Διαβάζεται σε 8'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ
@ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός σχολίασε την απουσία Καραμανλή- Σαμαρά από την αποψινή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΝΔ. Υπερασπίστηκε τη διεύρυνση με επιχείρημα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Την ενόχληση του για το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα παραστούν στην αποψινή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας δεν έκρυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη του στο Mega ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Εγώ έκανα το καθήκον μου. Τους κάλεσα προσωπικά. Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω ότι η ημέρα σήμερα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό νεοδημοκράτη. Είναι μία ημέρα χαράς και ενότητας για την παράταξη και έτσι θα το θυμόμαστε”.

Στο ερώτημα εάν θα έπρεπε επομένως όλοι να είναι παρόντες στην αποψινή εκδήλωση ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι ψηφοφόροι θα κρίνουν τη στάση όλων και είπε: “Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει. Εγώ το καθήκον μου το έκανα”.

Η επίκληση Μητσοτάκη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ επί 50 χρόνια παρέμεινε η μεγαλύτερη και σταθερή παράταξη. “Ενώ άλλα κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται -ενδεχομένως να ξανα ανέβουν στο μέλλον”, σημείωσε μάλιστα αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Εκτίμησε ότι η ΝΔ άντεξε επί 50 χρόνια διότι “μείναμε πιστοί στις αρχές του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά καταφέραμε και να προσαρμοστούμε σε καιρούς που αλλάζουν”.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: “Αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας είναι ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του ρεαλισμού, διαχρονικά απέναντι στο λαϊκισμό. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας πολιτικός που δε δίστασε να ξεφύγει απο τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον. Σε μία συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά είπε ‘εγώ δεν είμαι ούτε δεξιός ούτε κεντρώος είμαι κατά βάση προοδευτικός διαλέγω λύσεις που υπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα του έθνους σε κάθε συγκυρία”.

Υπερασπίστηκε μάλιστα τη διεύρυνση που ο ίδιος έκανε ως πρόεδρος της ΝΔ και η οποία καταγγέλεται από πολλούς γαλάζιους ως “πασοκοποίηση” επικαλούμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συγκρίνοντας εαυτόν μαζί του.

“Τα χρόνια που ηγούμαι της ΝΔ υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου να ανοίξω το κόμμα στην κοινωνία, να διευρύνω την παράταξη, να φέρω μέσα νέα στελέχη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατεξοχήν προσπαθούσε να προσεγγίσει τα καλύτερα στελέχη ανεξαρτήτως πολιτικών αφετηριών. Το ίδιο προσπάθησα να κάνω κι εγώ. Δεσμεύτηκα να κάνω τη ΝΔ κυρίαρχη ξανά και το έκανα σε δύο εκλογές.”

“Δεν είναι κάτι καινούριο τα κόμματα στα δεξιά μας”

Στο ερώτημα εάν τον προβληματίζει μία πανευρωπαϊκή τάση προς τα δεξιά και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως και στην Ελλάδα υπάρχει ένα 20% των ψηφοφόρων που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, ο κ.Μητσοτακης έδειξε πάντως να μην ανησυχεί.

“Όντως στα δεξιά μας υπάρχουν τρία κόμματα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, είναι μία πραγματικότητα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία”, είπε. Δήλωσε ότι: “Η ΝΔ έχει ανοιχτές πόρτες σε όποιον πολίτη την επιλέξει”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες που σήμερα ψηφίζουν κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ να πιστώσουν στην κυβέρνηση το γεγονός ότι όπως είπε: “Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ό,τι πριν πέντε χρόνια, έχει πιο καλά θωρακισμένες ένοπλες δυνάμεις”. Εκτίμησε μάλιστα ότι: “Ενδεχομένως αυτή η πολύ μεγάλη απόσταση της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα να οφείλεται στις πολιτικές που εφαρμοσε αυτή η κυβέρνηση, η κατάσταση στην αντιπολίτευση σχετίζεται με αυτό”.

“Βαθιά γελασμένοι όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα συνοχής ή ενότητας”

Στον κ.Μητσοτάκη ετέθη φυσικά και το πολιτικό ζήτημα με το μπαράζ ερωτήσεων βουλευτών της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε πάντως το γάντι απέναντι στους διαφωνούντες, αλλά υποβάθμισε το θέμα.

“Όταν κυβερνάς για δεύτερη 4ετία -ήδη μπαίνουμε στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης – είναι λογικό  να υπαρχουν αυξημένες προσδοκίες. Εμείς σηκώσαμε οι ίδιοι τον πήχη ψηλά. Σε ένα περιβάλλον χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση, η κυβέρνηση απορροφά τους κραδασμούς”, είπε.

“Όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα συνοχής ή ενότητας είναι βαθιά γελασμένοι”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτακης. Επικαλέστηκε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα βουλευτές της ΝΔ έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις.

Απέρριψε ωστόσο τα ζητήματα που έθεσαν οι 11 με ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας ότι ήδη η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που προστατεύουν τους ευάλωτους. Ενώ χαρακτήρισε εύλογο το ζήτημα που έθεσαν οι οκτώ βουλευτές για τη φαρμακευτική δαπάνη των πιο ευάλωτων συνταξιούχων και πρόσθεσε: “Δεν είμαι έτοιμος να πω αν θα κάνω δεκτή την πρόταση, αλλά το συζητάμε”.

Νέος χρησμός Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ενδιαφέρουσες αν και … σιβυλλικές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά στον επόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς εάν το πότε θα ανοίξει το θέμα συνδέεται με το εάν θα είναι ξανά υποψήφια η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: “Η συζήτηση θα ξεκινήσει σε κάθε περίπτωση στις αρχές του 2015, όπως επιβάλει το Σύνταγμα, στο τέλος της θητείας της κυρίας Πρόεδρου”. Χαρακτήρισε δε την προεδρολογία “οριακά προσβλητική για τον πρώτο πολίτη της χώρας”.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ ζητούν ένα δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε γελώντας: “Αφού έχουμε πει ότι είμαστε πάνω από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς”.

Στη συνέχεια πάντως είπε αινιγματικά: “Ο ή η Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Η νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Δε νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί Πρόεδρος με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά”.

“Η Χάγη δεν είναι κοντά, ποτέ δεν ήταν κοντά”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον ελληνοτουρκικό διάλογο στον απόηχο της συνάντησης του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και ενώ και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ενστάσεις για την προσέγγιση με την Τουρκία.

“Η Χάγη δεν είναι κοντά, ποτέ δεν ήταν κοντά”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει μία προσπάθεια προκειμένου να διερευνήσει τις παραμέτρους για τη δυνατότητα συζήτησης για τη μία και μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Τόνισε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σε συνθήκες έντασης, όπως αυτές που επικρατούσαν το 2020.

“Άρα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης. Όμως είναι ένα πρόβλημα το οποίο καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λύσει εδώ και 40 χρόνια. Αν μπορούσαμε να το λύσουμε θα ήταν ένα μεγάλο όφελος για τη χώρα”, συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε: “Προφανώς η Ελλάδα δε θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση χάριν της λύσης”. 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχει η διάθεση και στις δύο πλευρές οι υπουργοί Εξωτερικών να συζητήσουν για το πως μπορούν να προχωρήσουν με βάση τη Διακήρυξη των Αθηνών. Χαρακτηρισε θετικό το γεγονός ότι ο κ.Ερντογάν στον ΟΗΕ είπε ότι θέλει οριοθέτηση με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. “Είναι μία θετική προσέγγιση”, εκτίμησε, αλλά πρόσθεσε: “Για το Κυπριακό βέβαια ο κ Ερντογάν επανέλαβε θέσεις απαράδεκτες, στις οποίες Ελλάδα, Κύπρος και ΟΗΕ δεν μπορούν να κάνουν πίσω”.

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι: “Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς λύση του Κυπριακού. Από την άλλη η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών βοηθά στο Κυπριακό”. Ξεκαθάρισε πάντως εκ νέου ότι: “Δεν μπορούμε να συζητάμε για δύο κράτη στην Κύπρο. Αυτο είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε”.

“Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για το στεγαστικό” – Οι αναφορές σε αποκέντρωση και συγκατοίκηση

Όσον αφορά στο βραχνά της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές διαστάσεις: Το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, το ενοίκιο. Εκτίμησε ότι σε επίπεδο τιμών τροφίμων στα σούπερ μάρκετ θα υπάρξει αποκλιμάκωση και ότι ειδικότερα η τιμή στο λάδι θα πέσει εφέτος λόγω παραγωγής, τασσόμενος για άλλη μία φορά κατά της μείωσης του ΦΠΑ.

Προσπέρασε πάντως την κριτική για την ανάγκη πιο δραστικών μέτρων κατά του AirBnB και παρεμβάσεων για τις τιμές των ενοικίων. Εστίασε αντίθετα στο πως θα αποδεσμευτούν περισσότερα σπίτια που σήμερα είναι κλειστά και “εγκλωβισμένα”. Εκτίμησε μάλιστα ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους μπορεί να αποδεσμεύσει ακίνητα.

“Δεν υπάρχει μαγική συνταγή όπου το δημόσιο θα βγάλει από ένα φασούλι 200.000 ακίνητα και θα τα ρίξει στην αγορά”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” και στην κατασκευή κατοικιών σε ακίνητα του δημοσίου από ιδιώτες με αντιπαροχή.

“Για ένα πρόβλημα πανευρωπαικό μαγική λύση δεν υπάρχει, όμως η κυβέρνηση έχει μια συγκροτημένη πολιτική”, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. “Και η πολιτική του πως θα φύγουν οι πολίτες από αστικά κέντρα και θα πάνε στην περιφέρεια έχει αυτό το χαρακτηριστικό, γιατί στην περιφέρεια είναι μικρότερο το κόστος ζωής”, δήλωσε, παροτρύνοντας πολίτες που μπορούν να δουλεύουν ψηφιακά να ζήσουν στην περιφέρεια.

Σχολίασε επίσης ότι: “Ένα παιδί σε Ελλάδα, που πάει να σπουδάσει θέλει να μείνει μόνο του. Αυτό στο εξωτερικό δεν υπάρχει. Εμείς πριμοδοτούμε τη συγκατοίκηση” και πρότεινε: “Να σκεφτούμε λίγο να αλλάξουμε και τις συνήθειες μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα