Η γιορτή της ΝΔ είχε Καραμανλή και Σαμαρά… σε βίντεο

Διαβάζεται σε 6'
Εκδήλωση "Πάμε Ρηγίλλης" για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Ρηγίλλης
Εκδήλωση "Πάμε Ρηγίλλης" για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Ρηγίλλης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι ηχηρές απουσίες των δύο πρώην πρωθυπουργών από τα 50 χρόνια ΝΔ και οι αιχμές Μητσοτάκη. Το κλίμα στο πάρτι στην οδό Ρηγίλλης.

Η Νέα Δημοκρατία τελικά γιόρτασε τα 50 χρόνια της υπό τη σκιά μίας σιωπηλής εσωκομματικής σύγκρουσης. 

Από τα ηχεία πριν ξεκινήσει η εκδήλωση και όσο τα κομματικά στελέχη περίμεναν να μαζευτεί κόσμος στην οδό Ρηγίλλης, έπαιζε το παλιό τραγούδι “σε περιμένω να έρθεις και πάλι, μαζί να φτιάξουμε μια Ελλάδα μεγάλη”. 

Δεν ήρθαν όμως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, που εμφανίστηκαν μόνο στο επετειακό βίντεο το οποίο έπαιζε στις γιγαντοοθόνες, αν και το Μαξίμου τους περίμενε και για την ακρίβεια αγωνιούσε εάν θα έδιναν το παρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα τη Δευτέρα τηλεφώνησε ο ίδιος στους δύο πρώην πρωθυπουργούς για να τους καλέσει προσωπικά στην εκδήλωση και υπό μία έννοια να τους “παγιδεύσει”.

Το γεγονός όμως ότι στη συνέχεια διέρρευσε αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, με προφανή στόχο να ασκηθεί πίεση στους δυο πρώην πρωθυπουργούς και να κατηγορηθούν εάν έλεγαν όχι, φέρεται να εκνεύρισε την πλευρά Καραμανλή. Ενώ ο Μεσσήνιος ούτως ή άλλως ήταν εξαρχής αρνητικός στο να παρευρεθεί.

Σκληρές αιχμές Μητσοτάκη κατά Καραμανλή- Σαμαρά

Το “όχι” των δύο πρώην πρωθυπουργών προφανώς και ενόχλησε το Μαξίμου. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε σε συνέντευξη του στο Mega: “Εγώ έκανα το καθήκον μου. Τους κάλεσα προσωπικά.” 

Στην ομιλία του δε στην εκδήλωση στη Ρηγίλλης ο πρωθυπουργός: Παρότι θέλησε να εμφανιστεί ενωτικός επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στους προκατόχους του. Επέμεινε στην πολιτική της διεύρυνσης όπως ο ίδιος την εννοεί, μιλώντας για μία “ευρύχωρη ΝΔ”. Εμφάνισε εαυτόν ως τον πραγματικό πολιτικό συνεχιστή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και έθεσε ως στόχο τρίτη θητεία.

“Όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της ΝΔ τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. “Αυτός είναι ο δρόμος της αδιάκοπης εξέλιξης που δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτός είναι και ο δικός μου προσωπικός δρόμος”, είπε επίσης. Κάλεσε μάλιστα καυστικά τους παρευρισκόμενους να τιμήσουν όλους τους αρχηγούς της ΝΔ, “παρόντες και απόντες”. 

Επικαλέστηκε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: “Ήταν πολιτικός ανοιχτός, συνεργάστηκε με τους ικανότερους δίχως κομματικές ταμπέλες.” Και υποστήριξε πως: “Αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, κλειστή, συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή”. Ενώ αίσθηση προκάλεσε η φράση: “Οι Νεοδημοκράτες ξέρετε να ξεχωρίζετε τα κουτσομπολιά που μπορεί να απασχολούν ένα μικρό σύστημα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου από τις μεγάλες αλλαγές”.

Οι διαφωνίες Καραμανλή- Σαμαρά

Η απουσία του κ.Καραμανλή και του κ.Σαμαρά δεν είναι πάντως η αιτία, αλλά το σύμπτωμα της εσωστρέφειας. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εκφράζουν και ένα γενικότερο κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου φουντώνουν οι διαφωνίες με πολλές πτυχές της πολιτικής της κυβέρνησης.

Το τηλεφώνημα της περασμένης Δευτέρας ήταν και η πρώτη επικοινωνία που είχε ο κ.Μητσοτάκης με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς από την κοινή εμφάνιση τους σε παρουσίαση βιβλίου την 1η Ιουλίου, κατά την οποία ο κ.Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς άνοιξαν πυρ κατά των “εκσυγχρονιστών” εντός της ΝΔ και εξέφρασαν επιφυλάξεις ιδίως για την εξωτερική πολιτική.

Εκδήλωση "Πάμε Ρηγίλλης" για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Ρηγίλλης
Εκδήλωση "Πάμε Ρηγίλλης" για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Ρηγίλλης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στις ομιλίες τους στην εκδήλωση της 1ης Ιουλίου, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έστειλαν σαφές μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακούσει τη γαλάζια βάση και να στρίψει το τιμόνι δεξιά. Εστω και εάν το τελευταίο μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Για τον κ.Καραμανλή η στροφή πρέπει να είναι στη λαϊκή δεξιά. Για τον κ.Σαμαρά ξεκάθαρα στη συντηρητική δεξιά.

Ανησυχία στην ΚΟ της ΝΔ

Εν τω μεταξύ και καθώς το κυβερνών κόμμα παραμένει στις δημοσκοπήσεις καθηλωμένο στα επίπεδα των ευρωεκλογών, ο κ.Μητσοτάκης έπαψε να απολαμβάνει την πρωτοφανή για πρόεδρο της ΝΔ εσωκομματική νηνεμία, η οποία βέβαια ούτως ή άλλως ήταν επιφανειακή.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία πήραν το λόγο πολλοί βουλευτές και τα είπαν “έξω από τα δόντια”. Έθεσαν ζήτημα για συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά και ιδεολογικά θέματα. Κατήγγειλαν “πασοκοποίηση” της ΝΔ και της κυβέρνησης. Και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι δημόσιες δηλώσεις για έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από το δεξιό χώρο.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης κατα τη χθεσινή του συνέντευξη στο Μega σχολίασε επ αυτού: “Ο ή η Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Η νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Δε νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί Πρόεδρος με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά”. Δημιουργησε έτσι νέα ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του.

Το τελευταίο διάστημα όμως το μπαράζ ερωτήσεων βουλευτών της ΝΔ είναι που δείχνει ότι στο γαλάζιο στρατόπεδο τα πνεύματα είναι οξυμένα. Πρώτα ήταν η ερώτηση των 11 (εκ των οποίων διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς με άλλη αφορμή) για τα κόκκινα δάνεια. Μετά η ερώτηση άλλων οκτώ για δωρεάν φάρμακα σε ευάλωτους συνταξιούχους. Μετά δύο εκ των 11 (Γιώργος Βλάχος και Μάξιμος Χαρακόπουλος) χτύπησαν κατά μόνας. Και όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια.

Τα μέλη της κυβέρνησης που δέχονται την κριτική και τα παράπονα των βουλετών αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο ο κάθε ένας πάντως. Ο Αδωνις Γεωργιάδης επέλεξε την οδό του μασάζ και του καλοπιάσματος. Ο Κωστής Χατζηδάκης, που ως υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση όλοι να του ζητούν και κάτι, δεν άντεξε στην επετειακή ανάρτηση για τα 50 χρόνια ΝΔ να μην απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν ότι η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από τις αρχές και της αξίες της.

“Αλίμονο αν αντιμετωπίζαμε τα πάντα απολύτως δογματικά σας να είναι η ΝΔ κάποιου είδους πολιτική θρησκεία. Τότε δεν θα ήμασταν η ΝΔ, αλλά το ΚΚΕ”, σχολίασε μεταξύ άλλων. Με άλλα λόγια, στη ΝΔ είναι και στα 50α της χρόνια, μία ωραία ατμόσφαιρα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα