Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 30/09 – 04/10

Διαβάζεται σε 9'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 30/09 – 04/10
Vouliwatch.gr

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ζητήματα υποδομών του κράτους, τόσο σε σχολεία και νοσοκομεία όσο και στα μέσα μεταφοράς. Επίσης, τέθηκαν θέματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, τόσο σε υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά και σε νέους που εντάσσονται τώρα στην αγορά εργασίας. Αυτή την εβδομάδα τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα στο σύνολό τους ήταν 245 με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 57, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 51, τη Νέα Δημοκρατία με 42, το ΚΚΕ με 36 και οι Ανεξάρτητοι με 12. και. Στη συνέχεια συναντάμε την Ελληνική Λύση με 14, τη Νέα Αριστερά με 12, τους Σπαρτιάτες με 6, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 5 και τέλος την Πλεύση Ελευθερίας με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 130 Ερωτήσεις, 100 Αναφορές, 12 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 30.09.2024

ΚΚΕ: Για την συνέχεια λειτουργίας υπηρεσιών και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στις δομές απεξάρτησης που υπάγονται σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και αναμένεται να ενταχθούν στον ΕΟΠΑΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γεώργιος Λαμπρούλης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, αναφορικά με το προσωπικό των θεραπευτικών μονάδων «18ΑΝΩ», «Ιανός», «Μέθεξις», «Αργώ» και «Διάπλους», το οποίο απασχολείται με σχέση εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου και που βάση του Ν5129/2024 που αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση πρέπει με αίτησή του να μεταβεί στον ΕΟΠΑΕ. Λίγες μέρες πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας για τις αιτήσεις, εκδόθηκε πληροφοριακό έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αναφέρει ότι εάν δεν υποβάλλουν αίτηση θα μεταφερθούν στις οικίες ΥΠΕ. Ωστόσο, καθώς ο νόμος υπερβαίνει του εγγράφου έχει προκληθεί ανησυχία στους εργαζόμενους. Κατόπιν των παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα εργασιακής επιλογής οι εργαζόμενοι και τα μέτρα που θα λάβει ώστε να υπάρχει έμπειρο προσωπικό στις υπηρεσίες απεξάρτησης.

Ελληνική Λύση: Έπεσαν σοβάδες σε σχολείο στην Πρέβεζα την ώρα του μαθήματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μαθητές.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Θεόδωρο Λιβάνιο και Κυριάκο Πιερρακάκη, αντίστοιχα, για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία και τους κινδύνους που αυτές επιφέρουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το πρόσφατο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Πρέβεζας με σοβάδες που ξεκόλλησαν και έπεσαν πάνω σε κεφάλι μαθητών με αποτέλεσμα δύο μαθήτριες να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Η πολεοδομία που έκανε αυτοψία στο χώρο διαπίστωσε ότι δεν είχε γίνει έλεγχος στατικότητας στο κτίριο από το 1985. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. με επιστολή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητά την θέσπιση Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας, Πιστοποιητικού Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης και Μητρώο Ελέγχων, Επισκευών και Συντήρησης, με ευθύνη των Δήμων για όλα τα σχολικά κτίρια. Οι Υπουργοί ερωτώνται για τις παρεμβάσεις που θα κάνουν για συντήρηση των σχολικών υποδομών και εάν είναι στις προθέσεις τους να θεσπίσουν τα όσα ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τρίτη 01.10.2024

Νέα Αριστερά: Αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Θήβας.

Επτά από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Δένδια, για τις συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Θήβας, όπου σύμφωνα με καταγγελίες, πάνω από 1300 άτομα βρέθηκαν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και δύο άτομα νοσηλεύτηκαν μετά από τσίμπημα κοριών. Η διοίκηση του στρατοπέδου μη μπορώντας να βρει λύση, έδωσε άδειες στους στρατιώτες για να πλυθούν σε κοντινά καταλύματα. Το πρόβλημα προέκυψε από τις απαρχαιωμένες υποδομές του στρατοπέδου, οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο πολύ κόσμο και με τον δήμαρχο της Θήβας να αναφέρει ότι το πρόβλημα δεν ήταν στο δίκτυο της πόλης, αλλά αφορούσε εσωτερικά προβλήματα των υδραυλικών συστημάτων του στρατοπέδου. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το στρατόπεδο της Θήβας και εάν έχει προβεί σε ελέγχους στις υποδομές των στρατοπέδων της χώρας.

Ανεξάρτητοι: Εισαγωγή ειδικού μαθήματος εργασιακών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μιχαήλ Χουρδάκης, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Νίκη Κεραμέως και Κυριάκο Πιερρακάκη, αντίστοιχα, για την προσθήκη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαθήματος που θα αφορά σε εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η ανάγκη για κάτι τέτοιο προέρχεται από το γεγονός ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ατόμων κάτω των 18 που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εργάζονται σε εποχιακές εργασίες. Καθώς δεν έχουν την απαραίτητοι γνώση των δικαιωμάτων τους είναι εύκολο να τύχουν εκμετάλλευσης και να αναλάβουν υποχρεώσεις με μεγαλύτερη ευθύνη, όπως συνέβη σε κατασκήνωση της Θεσσαλονίκη και αποτέλεσμα τον πνιγμό μικρής κατασκηνώτριας. Οι Υπουργοί ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους η ένταξη ενός τέτοιο μαθήματος.

Τετάρτη 02.10.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Περιορισμοί στη Χρηματοδότηση Ακινήτων στο πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ».

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Αικατερίνη Καζάνη, θέτει ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ». Τα εμπόδια αυτά αφορούν σε αδυναμία εύρεσης κατάλληλων ακινήτων, χρονοβόρε διαδικασίες και αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Επίσης, επειδή τα ακίνητα που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι παλαιά, καθώς η προϋπόθεση είναι να έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15ετίας, οι περισσότερες κατοικίες που επιλέγονται χρήζουν επισκευών. Ωστόσο, η πολιτική της ΔΥΠΑ δεν επιτρέπει δεύτερη προσημείωση, ώστε να έχουν πρόσβαση σε προσιτά επισκευαστικά δάνεια. Η αρμόδια Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις της να επανεξετάσει την πολιτική μη αποδοχής δεύτερης προσημείωσης, τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την ανάγκη των ανακαινίσεων και εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ακολουθήσει διαφορετική στεγαστική πολιτική.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Η φονική πυρκαγιά στην Κορινθία επιβεβαιώνει την παντελή απουσία σχεδίου αντιμετώπισης και καταδεικνύει το θλιβερό γεγονός ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης μετά από κάθε καταστροφή παραμένει η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας της.

Δεκαεννέα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, για το ζήτημα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Κορινθία και η οποία λόγω των καιρικών συνθηκών και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού είχα ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς, καμένα σπίτια και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Μία εβδομάδα νωρίτερα ο αρμόδιος Υπουργός πανηγύριζε για το ιστορικό χαμηλό καμένων εκτάσεων και για την ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας. Επισημαίνεται ότι για τη φωτιά στην Κορινθία υπήρχε πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς Κατηγορίας 4 και θα έπρεπε να υπήρχε η αντίστοιχη ετοιμότητα. Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η μη ανανέωση 2.500 εποχικών πυροσβεστών, ο Υπουργός ερωτάται, εάν είναι στις προθέσεις του να ανακαλέσει τη μη ανανέωση, τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για να επανασχεδιαστεί το μοντέλο πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και πότε ζητήθηκε η συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Πέμπτη 03.10.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Εμπαιγμός των αγροτών από την κυβέρνηση με τα τιμολόγια ΓΑΙΑ της ΔΕΗ.

Είκοσι δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα, για τα τιμολόγια ΓΑΙΑ της ΔΕΗ για τους αγρότες μετά την κατάργηση των ειδικών αγροτικών τιμολογίων που ίσχυαν στο παρελθόν. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν τα αυξημένα κόστη που έχουν οι αγρότες, λόγω του κόστους παραγωγής, της αύξησης των ζωοτροφών και τις αυξήσεις στην ενέργεια και τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να σταθεί αρωγός η Πολιτεία για την επιβίωσή τους, αλλά και για την αποτροπή της συρρίκνωσης του πρωτογενή τομέα. Τα τιμολόγια ΓΑΙΑ έχουν ετήσιο πάγιο στα 120€ όταν τα ειδικά τιμολόγια είχαν 20€. Επίσης, οι χαμηλές τιμές στην κιλοβατώρα που τους δίνονται προσομοιάζουν τις τρέχουσες των σταθερών μπλε τιμολογίων των απλών καταναλωτών. Οι Υπουργοί ερωτώνται για τα μέτρα που θα λάβουν για τη μείωση στο πάγιο και τις τιμές ρεύματος στο ΓΑΙΑ.

Παρασκευή 04.10.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ποιο είναι το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και ποιος ο σχεδιασμός των υποδομών για την Χαλκιδική;

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, θέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Τσιάρα, Θεόδωρο Λιβάνιο, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, για το ζήτημα της λειψυδρίας, το οποίο αποτελεί μία περιβαλλοντική πρόκληση και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Ο παρατεταμένος καύσωνας, η παρατεταμένη ανομβρία και η μη ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες κάποιων περιοχών και το πρόβλημα γίνεται περισσότερο έντονο σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Χαλκιδική. Το φράγμα του Χαβρία που θα κάλυπτε το 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της περιοχής έχει μείνει χωρίς ιδιώτη φορέα επένδυσης, με αόριστο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν συμπεριλήφθηκε κανένα έργο υποδομής για τη Χαλκιδική. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, εάν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για την αντιμετώπισή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα