Φάμελλος: Στις εκλογές δεν κρίνεται το ποιος θα βγει πρόεδρος αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 5'
Φάμελλος: Στις εκλογές δεν κρίνεται το ποιος θα βγει πρόεδρος αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

«Κάνουν κακό στο κόμμα όσοι ανοίγουν συζήτηση αναθεώρηση των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων των οργάνων» δήλωσε στην ομιλία του o Σωκράτης Φάμελλος.

Για «κομματική κρίση με ακραία χαρακτηριστικά» έκανε λόγο στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος που έχει – ως γνωστόν – θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Επισήμανε την ανάγκη να έχει πολιτικό περιεχόμενο η προσυνεδριακή διαδικασία τονίζοντας πως «το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η επιλογή προέδρου. Αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης τόνισε ότι ήταν δημοκρατική επιλογή η μομφή στον πρώην πρόεδρο του κόμματος επισημαίνοντας ότι «κάνουν κακό στο κόμμα όσοι ανοίγουν ή αφήνουν να αιωρείται μία συζήτηση αναθεώρησης των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων των Οργάνων. Με διχαστικούς όρους και τυφλή πόλωση ποιος πολίτης θα έρθει στις οργανώσεις;

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Σωκράτη Φάμελλου έχουν ώς εξής:

«Η ένταση της σημερινής συζήτησης στην ΚΕ επιβεβαιώνει την κρίσιμη και δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για το λόγο αυτό ανέλαβα την ευθύνη της υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί η Αριστερά δεν φοβάται την ευθύνη. Και στα δύσκολα βγαίνει πάντα μπροστά.

Την άλλη εβδομάδα θα καταθέσω την υποψηφιότητα με βάση όσα απαιτούν οι αποφάσεις μας και σεβόμενος τις αποφάσεις των οργάνων.

Η σοβαρή κομματική κρίση έφτασε σε ακραία χαρακτηριστικά τους τελευταίους μήνες. Και η κρίση αυτή δεν σταματά μετά τη μομφή, αλλά διογκώνεται. Και πλέον αμφισβητείται η ταυτότητα αλλά και η δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μας.

Η ΚΕ ορθώς αποφάσισε την άρση της εμπιστοσύνης στον πρώην πρόεδρο. Εφόσον η λειτουργία του και οι επιλογές του, ήταν αρνητικές και για το κόμμα και για τα συμφέροντα της κοινωνίας και σε αντίθεση με τις συνεδριακές και τις καταστατικές προβλέψεις.

Η διαδικασία της μομφής στιγματίζει αλλά μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν το ήθελε ο πρώην πρόεδρος και το επεδίωξε. Δεν μπορεί όμως να έχουμε μια δημοκρατία αλά καρτ. Και μόνο όταν μας συμφέρει το αποτέλεσμα να επικαλούμαστε τα μέλη και τη δημοκρατία. Τα μέλη δεν είναι μόνο για να ψηφίζουν τον πρόεδρο αλλά για όλες τις καταστατικές προβλέψεις.

Όμως η μομφή ήταν μία δημοκρατική επιλογή. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η εφαρμογή του καταστατικού, όπως και του συνταγματικού κανόνα στο επίπεδο της Βουλής, είναι το ίδιο δημοκρατική όσο και η εκλογική διαδικασία με προσφυγή στην βάση.

Αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αλλαγή προέδρου. Απαιτεί μεγάλες πολιτικές και οργανωτικές τομές. Που ξεκινάνε από την ίδια τη φυσιογνωμία μας. Γιατί προβλήματα υπήρχαν και οδήγησαν στην εκλογή του πρώην προέδρου.

Η επιλογή της υποψηφιότητάς μου στηρίζεται στη βαθιά μου πεποίθηση της κοινωνικής και πολιτικής αναγκαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σοβαρό, σύγχρονο, αξιόπιστο, δυναμικό. Δεν είμαστε τέτοιο κόμμα σήμερα. Δεν ανταποκρινόμαστε και δεν εκφράζουμε τις αξίες, το ήθος και τους αγώνες, αλλά και τις θυσίες της προοδευτικής παράταξης. Και προσβάλλουμε και την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα.

Η κοινωνία δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τη στηρίξουμε. Έχουμε απαξιωθεί.

Αναγκαιότητα σε αυτή την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ του κόμματός μας, την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αναλαμβάνω την ευθύνη να εγγυηθώ πρώτα απ’ όλα την ενότητα, όπως το απέδειξα από τη θέση του προέδρου της ΚΟ για 14 μήνες.

Δεν θα τα λύσει τα προβλήματά μας η εκλογή προέδρου. Για να περάσουμε στο ΕΜΕΙΣ οφείλουμε να δυναμώσουμε τις οργανώσεις μας. Για το λόγο αυτό κάλεσα και όσους απογοητεύσαμε να επιστρέψουν. Αλλά για να επιστρέψουν, οι αριστεροί και οι αριστερές, οι προοδευτικοί πολίτες, μας ζητούν να είμαστε αυστηροί στην αυτοκριτική μας. Ζητούν απαντήσεις. Γιατί επιτρέψαμε αυτόν τον ξεπεσμό;

Πως θα ξαναχτίσουμε το σπίτι μας, τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν έχουμε απαντήσεις; Πως θα εγγυηθούμε για την ανάγκη και αξιοπιστία της πολιτικής; Στους δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες; Στους νέους;

Από έναν στόχο πρέπει να ξεκινήσουμε. Να γίνουμε ΞΑΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για το κόμμα μας! Γιατί οι προοδευτικοί πολίτες ποτέ δεν ντρέπονταν για τα πιστεύω τους και το κόμμα τους!

Η πορεία προς το Συνέδριο δεν είναι μόνο καταστατική μας υποχρέωση. Στοχεύει και στο ζωντάνεμα των οργανώσεων. Και εδώ δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε για τους συσχετισμούς μιας απόφασης αλλά για τον καθοδηγητικό ρόλο της ΚΕ. Προτεραιότητα είναι να συζητήσουν δημοκρατικά και με έμπνευση οι οργανώσεις.

Με έμπνευση και με χαρά πρέπει να λειτουργούν οι οργανώσεις. Αυτό σας είχα ζητήσει και πέρυσι όταν ανέλαβα πρόεδρος της ΚΟ, να ξαναφέρουμε το χαμόγελο και την έμπνευση της δημιουργίας και της κοινωνικής αλλαγής στη δουλειά μας. Δεν είναι ουτοπικό. Αλλά σας το ξεκαθαρίζω ότι προσωπικά δεν αλλάζω ούτε τελεία, ούτε τόνο, σε αυτά που αισθάνομαι για την αριστερά.

Η προσυνεδριακή διαδικασία πρέπει να γίνει με ανοιχτές οργανώσεις, δημιουργικό διάλογο, συντροφική διάθεση. Με δύο στόχους. Την πολιτικοποίηση της συζήτησης και την προσέλκυση απογοητευμένων και η εγγραφή νέων συντρόφων.

Δεν είναι διαδικαστικό το θέμα. Είναι θέμα επιβίωσης. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η επιλογή προέδρου. Αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατεύθυνση αυτή κάνουν όχι απλά μεγάλο λάθος, αλλά κάνουν κακό στο κόμμα όσοι ανοίγουν ή αφήνουν να αιωρείται μία συζήτηση αναθεώρησης των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων των Οργάνων. Με διχαστικούς όρους και τυφλή πόλωση ποιος πολίτης θα έρθει στις οργανώσεις; Πως θα συζητήσουμε για το πολιτικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας που ζει μέσα σε μεγάλες ανισότητες; Για τη νεολαία που δεν έχει αύριο και την Ελλάδα που αδυνατίζει ενώ η γειτονία μας φλέγεται;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα