Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το 2021 η συμμετοχή

Διαβάζεται σε 9'
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το 2021 η συμμετοχή
INTIME

Ανοιξαν στις 7 το πρωί οι 950 κάλπες της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τη συμμετοχή να είναι αυξημένη.

Το στοίχημα της συμμετοχής καλείται να κερδίσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, που προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του να προσέρχονται από τις 7:00 έως και τις 19.00 στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας προκειμένου να αναδείξουν τον νέο του πρόεδρο.

Η προεκλογική διαδικασία έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντια Γιαννακοπούλου να διεκδικούν την ψήφο παραθέτοντας την πολιτική τους πρόταση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η πρώτη εκλογική Κυριακή για το ΠΑΣΟΚ, ενώ προβλέπεται δεύτερος γύρος στις 13 Οκτωβρίου, εκτός φυσικά αν κάποιος από τους υποψηφίους μπορέσει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Ο «πήχης» της συμμετοχής βρίσκεται ήδη ψηλά, αφού στην αντίστοιχη διαδικασία που έγινε το 2021 στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν στον α’ γύρο περισσότεροι από 260.000 ψηφοφόροι.

Ως προς αυτό καταγράφονται μηνύματα μαζικής συμμετοχής σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα, αφού η προσέλευση σε σχέση με την αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγεσίας το 2021 είναι αυτή την ώρα αυξημένη κατά 30%. Την προηγούμενη φορά στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είχαν ψηφίσει γύρω στις 9 το πρωί 13.764 μέλη και φίλοι, ενώ τώρα φαίνεται ότι το ενδιαφέρον είναι σαφώς εντονότερο.

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Το στίγμα των υποψηφίων και πού ψηφίζουν

Στις 10 πρωί στο Δημαρχείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας (Ελ. Βενιζέλου 200 Κερατσίνι) άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Αποτελεί -αντικειμενικά- τον μόνο από τους υποψηφίους που είχε ως θεμελιακό στοιχείο της προεκλογικής του καμπάνιας τα …πεπραγμένα του από την θέση που εκ νέου διεκδικεί. Αφού εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2021.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7 «τα τελευταία δυόμισι χρόνια πετύχαμε αλλεπάλληλες νίκες. Τη στιγμή μάλιστα που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προεξοφλούσαν τον εκλογικό μας καταποντισμό. Καταφέραμε μεγάλες επιτυχίες στην αυτοδιοίκηση, είμαστε δεύτερο κόμμα σε όλη την περιφέρεια με ποσοστά που ξεπερνούν πολλές φορές το 20% και καταφέραμε να σπάσουμε την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στον πολιτικό χάρτη, βάφοντας πράσινους δυο νομούς της Κρήτης. Θέσαμε τα γερά θεμέλια για να καταστεί το ΠΑΣΟΚ αυτόνομος πρωταγωνιστικός πόλος, με ορμή και ρεαλιστική προοπτική να διεκδικήσει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία».

Με το ίδιο σκεπτικό, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε πως «αυτή την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, θα κριθεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, που θα δείξει την πόρτα της εξόδου στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Επιλογή υπέρβασης της σημερινής κατάστασης του ΠΑΣΟΚ θεωρεί την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας. Ο δήμαρχος Αθήνας ψήφισε στις 9 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Στην συνέντευξή του στο NEWS 24/7 επισήμανε αναφορικά με την σημερινή ημέρα πως «στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλλημα. Θέλουμε την υπέρβαση, για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις εκλογές ή μας αρκεί ένα κλειστό και φοβικό κόμμα, βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του κ. Μητσοτάκη;». Πρόσθεσε πως «το σημερινό κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συναντηθεί ούτε με τις προσδοκίες των μελών του, ούτε με τις ελπίδες των κοινωνικών ομάδων που οφείλει να υπηρετεί. Γι’ αυτό και στις 6 Οκτώβρη, αν θέλουμε να ελπίζουμε».

Επίσης, στην κεντρική του ομιλία στο γήπεδο του Πανελληνίου ο Χάρης Δούκας ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ για να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ, αλλά για να αλλάξουμε το μοντέλο διακυβέρνησης και να το φέρουμε κοντά στους πολίτες».

Αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ έχει στο επίκεντρο της δικής του πρότασης ο Παύλος Γερουλάνος. Ο βουλευτής Α’ Αθήνας θα ψηφίσει στο ίδιο εκλογικό κέντρο με τον Χάρη Δούκα, αλλά στις 12 το μεσημέρι.

Στην συνέντευξή του στο NEWS 24/7 μίλησε για 4 σημαντικές αλλαγές. Επισήμανε ότι «υπάρχουν 4 πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε στο ΠΑΣΟΚ, εκτός από αρχηγό. Χρειαζόμαστε διακριτότητα η οποία ουσιαστικά πηγάζει από το όραμα που εκφράζει το κόμμα – εκεί κατέθεσα την Αναγέννηση, το δικό μου σχέδιο για το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο που πρέπει να αλλάξουμε είναι η επικοινωνία. Έχουμε κάνει λάθη που έχουν δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο». Επίσης «σύνδεση με την κοινωνία. Εκεί μπορεί να μας βοηθήσουν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ που πάνε πολύ καλά ως αιρετοί σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, Τους αποκαλώ «οι ΠΑΣΟΚοι που πάνε καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ» (γέλια). Τέταρτο και τελευταίο, βεβαίως, μια ηγετική ομάδα που να εμπνέει εμπιστοσύνη ότι θα κάνει πράξη αυτά που λέει».

Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής EUROKINISSI

Στο ίδιο εκλογικό κέντρο με τους δύο προαναφερόμενους άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η πρώην υπουργός προτάσσει προεκλογικά – περισσότερο από κάθε άλλον υποψήφιο- την προσωπική της πορεία και διαδρομή όπως και τα «πρωθυπουργίσιμα» χαρακτηριστικά της. Προάγει το εκσυγχρονιστικό στοιχείο αναφέροντας ενδεικτικά σε δημόσιες δηλώσεις της πως το ΠΑΣΟΚ «έχει την δυνατότητα να ξαναγίνει μεγάλο και κυβερνών. Να κρατήσει τον βασικό κορμό αρχών της σοσιαλδημοκρατίας και οι θέσεις του να αφορούν τις μεγάλες νέες προκλήσεις, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό, τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές».

Στον νομό που εκλέγεται (Ηλεία) ψήφισε ο Μιχάλης Κατρίνης, που βρέθηκε στις 9 το πρωί στο Δημαρχείου του Πύργου.

Η υποψηφιότητά του διαθέτει έντονα αντιδεξιό πρόσημο. Μιλώντας στο NEWS 24/7 επισήμανε πως «κάνουμε εκλογές για να αξιοποιήσουμε αυτή την τελευταία και ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Να γίνουμε πρώτα η ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που δεν έχει σήμερα η χώρα και παράλληλα να αναλάβουμε ανοιχτές, πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης, ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που θα εκφράσει τη κοινωνική πλειοψηφία και την κυβέρνηση».

Τέλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου ψήφισε στην εκλογική της περιφέρεια και στο Εκλογικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου στις 10 το πρωί.

Κάνει λόγο για την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στην εθνική ανάγκη για μια ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ όχι σαν κόμμα μικρών βημάτων, συμβιβασμού με την ουσιαστική ακινησία γύρω από μικρά ποσοστά, αλλά ως κόμμα που θα εκφράσει την κοινωνία και θα μπορέσει να κυβερνήσει την χώρα».

Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής EUROKINISSI

Η διαδικασία των εκλογών του ΠΑΣΟΚ

Όπως αναφέραμε, η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα διαρκέσει έως τις 7:00 μμ, τόσο για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024 εφόσον προκύψει.

Στην ψηφοφορία μπορούν να συμμετάσχουν οι Ελληνες πολίτες, αλλά και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το αργότερο το έτος 2008).

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στη εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης (νέου τύπου).

Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Ελληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.

Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

  • Αναλυτικά τα εκλογικά κέντρα εδώ

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Ο εκλογέας:

Α. Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι «υποδοχής» με εθελοντές, που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.

Β. Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από τον γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.

Γ. Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

Δ. Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα