Επεισόδιο Μακρόν – Νετανιάχου για τα όπλα στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Εμανουέλ Μακρόν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Εμανουέλ Μακρόν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου AP Photo

Την έντονη αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε το αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν για διακοπή της παράδοσης όπλων στο Ισραήλ. “Υπερβολικές” χαρακτηρίζει τις δηλώσεις το Ελιζέ.

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της γαλλικής προεδρίας και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις δηλώσεις Μακρόν όπου έκανε λόγο για διακοπή της παράδοσης όπλων στο Ισραήλ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει “ντροπή” τις παραπάνω δηλώσεις και το Ελιζέ να επανέρχεται στο θέμα, επισημαίνοντας τη σταθερή φιλία Γαλλίας – Ισραήλ ενώ χαρακτήρισε την αντίδραση Νετανιάχου “υπερβολική”.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «άμεση και διαρκή» κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ενώ τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στο Ισραήλ για χρήση στη Γάζα, ενισχύοντας έτσι τη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων και να εργαστεί προς τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή.

«Η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση και να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για μάχες στη Γάζα», δήλωσε ο Μακρόν στο γαλλικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Etcetera» κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής που ηχογραφήθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και μεταδόθηκε το Σάββατο, σύμφωνα με τους New York Times. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Γαλλία δεν παραδίδει αυτή τη στιγμή όπλα στο Ισραήλ.

«Νομίζω ότι δεν εισακουόμαστε», ανέφερε σχετικά με τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι «θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος, και για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Αργότερα το Σάββατο, σε μια σύνοδο των γαλλόφωνων χωρών, ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι 88 γαλλόφωνες χώρες ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, το Κατάρ και άλλες χώρες προσπαθούν επί μήνες να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς όμως να καταφέρουν να φέρουν σε συμφωνία τη Χαμάς και το Ισραήλ.

Η προσπάθεια, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Γαλλίας, για την επίτευξη προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο σημείωσε επίσης αδιέξοδο.

Σε δήλωσή του αργά το Σάββατο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε την έκκληση της Γαλλίας να σταματήσει η πώληση όπλων προς το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Ντροπή τους», δήλωσε, αναφερόμενος τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες δυτικές χώρες που έχουν ζητήσει εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Πρόσθεσε, «Ας το ξεκαθαρίσω, το Ισραήλ θα νικήσει με ή χωρίς την υποστήριξή τους».

Σε απάντηση στη δήλωση του κ. Νετανιάχου, η γαλλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση αργά το Σάββατο, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Γαλλίας προς το Ισραήλ.

«Είναι απαραίτητη μια άμεση κατάπαυση του πυρός τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας, να απελευθερωθούν οι όμηροι, να προστατευτεί ο πληθυσμός και να βρεθούν οι πολιτικές λύσεις που είναι αναγκαίες για την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των άλλων στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Η Γαλλία είναι ένας σταθερός φίλος του Ισραήλ. Οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου είναι υπερβολικές και δεν σχετίζονται με τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια συγκυρία αυξημένου επιπέδου συναγερμού στη Μέση Ανατολή μετά την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και τους χιλιάδες πλέον νεκρούς που έρχονται να προστεθούν σε αυτούς της Γάζας αλλά και της Δυτικής Όχθης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενη διεθνή πίεση για τους αμάχους που σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα και τον Λίβανο. Τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την εξαγωγή αμερικανικών βομβών βάρους 2.000 λιβρών προς το Ισραήλ, προκειμένου να αποτρέψουν τη χρήση των αμερικανικών όπλων στην προαναγγελθείσα μεγάλης εμβέλειας επίθεση στη Ράφα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι βόμβες δεν ήταν αναγκαίες για το Ισραήλ και η χρήση τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες αμάχων.

Αυτές οι ανησυχίες συνεχίζονται, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του στον Λίβανο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Στη Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας στο Παρίσι, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη αργότερα αυτόν τον μήνα, με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα