Απίστευτο σόου Τραμπ στο σημείο της απόπειρας δολοφονίας

Διαβάζεται σε 7'
Ντόναλντ Τραμπ και Ίλον Μασκ
Ντόναλντ Τραμπ και Ίλον Μασκ AP Photo

Στιγμές του Τζορτζ Ουάσιγκτον και του Αβραάμ Λίνκολν, αλεξιπτωτιστές υπό τους ήχους του Top Gun, τον Ίλον Μασκ, ακόμα και έναν τενόρο “ξεσήκωσε” στη σκηνή του Μπάτλερ της Πενσυλβάνια ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε το Σάββατο (06/10) στον τόπο όπου γλίτωσε από την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του τον περασμένο Ιούλιο, στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, και προσπάθησε με κάθε δυνατό μέσο να επηρεάσει συναισθηματικά τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του, υπονοώντας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι «ίσως ακόμα και να προσπάθησαν να τον σκοτώσουν» για να τον εμποδίσουν να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία παρουσίασε ένα ανοιχτά συναισθηματικό θέαμα στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια το Σάββατο. Στο πλευρό του ήταν ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, ο οποίος μάλιστα προχώρησε στον (εντελώς αβάσιμο) ισχυρισμό ότι αν οι υποστηρικτές του Τραμπ δεν προσέλθουν στις κάλπες, «αυτή θα είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση».

Η κοινή τους εμφάνιση μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών ολοκλήρωσε την πολύωρη αυτή εκδήλωση, που φάνηκε να αποσκοπεί στη μυθοποίηση της επίθεσης της 13ης Ιουλίου για τη βάση των οπαδών του Τραμπ, όπως σημειώνει ο Guardian, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, στον ίδιο χώρο όπου ο Τραμπ τραυματίστηκε ελαφρά στο δεξί αυτί και ένας παρευρισκόμενος – ο πυροσβέστης Κόρι Κομπερατόρε – σκοτώθηκε όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ. Ο 20χρονος δράστης, Τόμας Κρουκς από το Bethel Park της Πενσυλβάνια, σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή της Μυστικής Υπηρεσίας.

Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος που επέστρεψε στη σκηνή της απόπειρας δολοφονίας του, χρησιμοποιώντας την ως πολιτικό όπλο για να αποκομίσει κέρδη εν όψει των κρίσιμων εκλογών. Η προεκλογική του καμπάνια προσπάθησε να επαναφέρει την εικόνα του υποψηφίου τους ως ήρωα και μάρτυρα, την ώρα που Τραμπ και Χάρις βρίσκονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις.

Καθώς εμφανίστηκε στη σκηνή, ένα βίντεο συνέκρινε την εικόνα του Τζορτζ Ουάσιγκτον που διασχίζει τον ποταμό Ντέλαγουερ με μια φωτογραφία του Τραμπ με τη γροθιά του υψωμένη και μια δυνατή φωνή ακούστηκε να λέει: «Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να νικηθεί».

«Όπως έλεγα…» είπε ο Τραμπ καθώς εμφανίστηκε στη σκηνή, δείχνοντας προς ένα διάγραμμα για τη μετανάστευση που εξέταζε όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί 12 εβδομάδες νωρίτερα. Το πλήθος, που ήταν κυρίως λευκοί, ξέσπασε σε ενθουσιώδεις επευφημίες, κρατώντας ψηλά πλακάτ που έγραφαν «Fight! Fight! Fight!».

Συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια
Συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια AP Photo

Στεκόμενος πίσω από το προστατευτικό γυαλί που τώρα καλύπτει τη σκηνή στις υπαίθριες συγκεντρώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ θυμήθηκε: «Σε αυτό το ίδιο σημείο, ένας ψυχρός δολοφόνος στόχευσε να με φιμώσει και να φιμώσει το μεγαλύτερο κίνημα – το MAGA – στην ιστορία της χώρας μας… Αλλά με τη χάρη του Θεού και την πρόνοια, αυτός ο κακοποιός δεν πέτυχε τον στόχο του. Δεν σταμάτησε το κίνημά μας».

Ο Τραμπ προσπάθησε ακόμη να μιμηθεί την ομιλία του Αβραάμ Λίνκολν στο Γκέτυσμπεργκ, περιγράφοντας το πεδίο ως «μνημείο προς τιμήν των πρώτων ανταποκριτών μας» και είπε: «Για πάντα, όλοι όσοι επισκέπτονται αυτό το ιερό μέρος θα θυμούνται τι συνέβη εδώ και θα γνωρίζουν τον χαρακτήρα και το θάρρος που επέδειξαν τόσοι καταπληκτικοί Αμερικανοί πατριώτες».

Ωστόσο, ο Τραμπ υπαινίχθηκε επίσης, χωρίς να προσκομίσει στοιχεία, την ύπαρξη ενός «εχθρού από μέσα», πιο επικίνδυνου από οποιονδήποτε ξένο αντίπαλο. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, αυτοί που θέλουν να μας σταματήσουν από το να επιτύχουμε αυτό το μέλλον, με συκοφάντησαν, με παραπέταξαν σε δίκη, με κατηγόρησαν, προσπάθησαν να με βγάλουν από την ψηφοφορία, και ποιος ξέρει, ίσως και να προσπάθησαν να με σκοτώσουν», είπε. «Αλλά δεν σταμάτησα ποτέ να αγωνίζομαι για εσάς και δεν θα σταματήσω ποτέ».

Ο Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στον εθελοντή πυροσβέστη Κόρι Κομπερατόρε, ο οποίος σκοτώθηκε από τον ένοπλο, καθώς και σε δύο άλλους υποστηρικτές που τραυματίστηκαν. Ένα μνημείο είχε στηθεί στις κερκίδες, με το πυροσβεστικό σακάκι του Κομπερατόρε, περιτριγυρισμένο από λουλούδια. Γιγαντοοθόνες έγραφαν «Στη μνήμη του Κόρι Κομπερατόρε», συνοδευόμενο από τη φωτογραφία του. Η οικογένεια του Κομπερατόρε ήταν παρούσα.

Στις 6:11 μ.μ., ακριβώς την ώρα που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί στις 13 Ιουλίου, ο Τραμπ κάλεσε σε ένα λεπτό σιγής. Ένα καμπαναριό χτύπησε τέσσερις φορές, μία για κάθε ένα από τα τέσσερα θύματα, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ. Στη συνέχεια, ο τενόρος Κρίστοφερ Μάκιο ερμήνευσε το «Ave Maria».

O Ντόναλντ Τραμπ με τον τενόρο Christopher Macchio
O Ντόναλντ Τραμπ με τον τενόρο Christopher Macchio AP Photo

 

Στη σκηνή με τον Ίλον Μασκ

Μετά, ο Τραμπ επέστρεψε σε πιο γνωστά θέματα, προωθώντας ψευδείς ισχυρισμούς για τη μετανάστευση και άλλα ζητήματα. Αργότερα κάλεσε στη σκηνή τον Ίλον Μασκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και ιδιοκτήτη της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X. Φορώντας ένα μαύρο καπέλο και ένα μαύρο μπλουζάκι «Occupy Mars» με ένα παλτό, ο Μασκ πήδηξε γύρω με τα χέρια ψηλά, καθώς το πλήθος τον υποδέχτηκε με επευφημίες.

Είπε: «Η αληθινή δοκιμασία του χαρακτήρα ενός ανθρώπου είναι το πώς συμπεριφέρεται υπό πίεση. Είχαμε έναν πρόεδρο που δεν μπορούσε να ανέβει μια σκάλα και έναν άλλον που ύψωνε τη γροθιά του αφού πυροβολήθηκε! «Fight! Fight! Fight!»

«Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να κερδίσει για να διασφαλίσει το σύνταγμα. Πρέπει να κερδίσει για να διατηρήσει τη δημοκρατία στην Αμερική. Αυτή είναι μια κατάσταση που πρέπει να κερδίσουμε. Πάρτε όλους όσους ξέρετε και σύρετέ τους να εγγραφούν για να ψηφίσουν. Αν δεν το κάνουν, αυτές θα είναι οι τελευταίες εκλογές. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου» συνέχισε.

Ίλον Μασκ
Ίλον Μασκ AP Photo

Το Σάββατο, η ασφάλεια στη συγκέντρωση ήταν ενισχυμένη, με πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας και άλλους αστυνομικούς με στολές παραλλαγής να έχουν τοποθετηθεί σε στέγες. Το κτίριο από το οποίο ο Κρουκς είχε ανοίξει πυρ ήταν πλήρως καλυμμένο από φορτηγά και έναν φράχτη.

Η συγκέντρωση είχε την αίσθηση ενός τεράστιου πικνίκ, με ανθρώπους να κάθονται στο γρασίδι ή σε πτυσσόμενες καρέκλες. Από τον ουρανό ξαφνικά εμφανίστηκαν τέσσερις αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων – ο ένας κρατούσε μια τεράστια αμερικανική σημαία – να πηδούν από ένα αεροπλάνο Cessna 206 από ύψος άνω των 5.000 ποδιών, ακολουθούμενοι από την πτήση του «Trump Force One» συνοδευόμενη από τη μουσική υπόκρουση της ταινίας Top Gun.

Μια τέντα παρουσίαζε πίνακες με την πλέον διάσημη εικόνα του Τραμπ, αιματοβαμμένου και με τη γροθιά του υψωμένη – αναπαραγωγές των έργων αυτών πωλούνταν για μέχρι και 200 δολάρια. Η φωτογραφία αυτή υπήρχε επίσης σε πολλές μπλούζες που φορούσαν οι υποστηρικτές του Τραμπ, με συνθήματα όπως «Fight! Fight! Fight!», «American badass», «Never surrender» και «Fight. Trump 2024. Legends never die».

Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ένθερμη υποστήριξή τους στον Τραμπ, την υποψία τους ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας και την πεποίθησή τους ότι η ζωή του είχε σωθεί από θεία παρέμβαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα