Ιράν: Άγνωστη η τύχη κορυφαίου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης

Διαβάζεται σε 4'
Εσμαΐλ Γκαανί
Εσμαΐλ Γκαανί AP Photo

Σειρά δημοσιευμάτων στο Ιράν εκφράζουν ανησυχίες για τον διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Εσμαΐλ Γκαανί, ενώ ισραηλινά και αραβικά ΜΜΕ τον θέλουν νεκρό ή τραυματία.

Αναστάτωση επικρατεί στο Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα για ενδεχόμενα αντίποινα του Ισραήλ μετά την επίθεσή του με βαλλιστικούς πυραύλους την Τρίτη (01/10), καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης της χώρας αναρωτιούνται πού βρίσκεται ο υποστράτηγος Εσμαΐλ Γκαανί, ο κορυφαίος στρατηγός της χώρας και διοικητής της Δύναμης Κουντς.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη σαφή απάντηση για την ασφάλεια του υψηλόβαθμου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης, την ίδια ώρα που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί και ο επικρατέστερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, μετά τους βομβαρδισμούς της Πέμπτης (03/10) στη Βηρυτό.

«Η κοινή γνώμη αναμένει νέα ότι ο στρατηγός μας είναι ζωντανός και καλά», ανέφερε η ιρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tabnak. Μια άλλη ιστοσελίδα, η Shahreh Khabar, δημοσίευσε μια εκτενή βιογραφία της δεκαετούς υπηρεσίας του στρατηγού, ως βετεράνου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Η Δύναμη Κουντς αποτελεί τον κλάδο των Φρουρών της Επανάστασης που έχει αναλάβει εξωτερικές επιχειρήσεις, όπως την εποπτεία ένοπλων ομάδων που υποστηρίζει το Ιράν στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι Χούθι στην Υεμένη, οι πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και η Χαμάς στη Γάζα. Το δίκτυο αυτό είναι ευρύτερα γνωστό ως «άξονας της αντίστασης».

Οι ανησυχίες για τον στρατηγό Γκαανί ακολούθησαν δημοσιεύματα ορισμένων ισραηλινών και αραβικών μέσων ενημέρωσης το Σάββατο, που ανέφεραν ότι είτε σκοτώθηκε είτε τραυματίστηκε σε μία από τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό. Οι Φρουροί δεν έχουν ακόμη εκδώσει ανακοίνωση για να επιβεβαιώσουν την τοποθεσία του.

Ο στρατηγός Γκαανί, 67 ετών, εθεάθη δημόσια για τελευταία φορά στα γραφεία της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ στον Λίβανο, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η απουσία του έγινε ιδιαίτερα εμφανής την Παρασκευή, όταν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ηγήθηκε της προσευχής στη μνήμη του Νασράλα.

Τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο στρατηγός Γκαανί ταξίδεψε στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ και να βοηθήσει την οργάνωση να ανακάμψει από τις ισραηλινές επιθέσεις. Οι αξιωματούχοι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημόσια και ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.

Το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την Τρίτη, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Νασράλα και για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να απαντήσει.

Οι ιρανικές στρατιωτικές αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι όλες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, αναμένοντας ισραηλινά πλήγματα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, που βρισκόταν στη Δαμασκό το Σάββατο, προειδοποίησε μέσω ανάρτησης στο X ότι η απάντηση του Ιράν σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα είναι «ισχυρότερη, και μπορούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας».

Μέλος των Φρουρών που βρίσκεται στη Βηρυτό, το οποίο ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο για να συζητήσει ευαίσθητες πληροφορίες, δήλωσε ότι η σιωπή από τους υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους για τον στρατηγό Γκαανί δημιουργεί πανικό στις τάξεις των κατώτερων στρωμάτων.

Ο στρατηγός Γκαανί είναι γνωστός για το αυστηρό και ψυχρό ύφος του. Είναι επίμονος στην ολοκλήρωση των έργων που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ενσωματώνοντας τις ιρανικές ένοπλες ομάδες σε διάφορες χώρες, ώστε να λειτουργούν συντονισμένα και να είναι αυτάρκεις στην κατασκευή όπλων, όπως πυραύλων και drones, με την εκπαίδευση και βοήθεια του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δολοφόνησαν τον στρατηγό Σουλεϊμανί το 2020 στο Ιράκ.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν καλέσει τους αξιωματούχους να επιβεβαιώσουν την τοποθεσία του στρατηγού. «Αν ο στρατηγός Γκαανί είναι ζωντανός και καλά, ο καλύτερος τρόπος για να μας το διασαφηνίσουν και να μας καθησυχάσουν είναι να δημοσιεύσουν ένα σύντομο βίντεο του», ανέφερε η Tabnak.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα