Γαλλία: Σιωπηλή διαμαρτυρία για την υποστήριξη της Gisèle Pelicot

Διαβάζεται σε 5'
H Gisele Pelicot
H Gisele Pelicot AP @Lewis Joly

Εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες συγκεντρώθηκαν στο Μαζάν της Γαλλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Gisèle Pelicot. Οι δικαστικές εξελίξεις της συγκλονιστικής υπόθεσης.

Σιωπηλή πορεία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (5/10) στο Μαζάν της Γαλλίας, με σκοπό την υποστήριξη της Gisèle Pelicot και άλλων γυναικών θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Μάλιστα, το χωριό που πραγματοποιήθηκε η πορεία έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την υπόθεση, μια και είναι το χωριό όπου ο σύζυγος της Pelicot κατηγορείται ότι τη νάρκωσε και έφερε περισσότερους από 80 άνδρες να τη βιάσουν στο σπίτι τους.

Εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που έχει συγκλονίσει τον κόσμο. Αν και η οικογένεια Pelicot δεν παρέστη στην πορεία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη δημόσια στήριξη.

Μία γυναίκα που συμμετείχε στην πορεία δήλωσε στους Γάλλους δημοσιογράφους: «Είμαι εδώ ως γυναίκα, μητέρα και γιαγιά… Είμαι εδώ πρώτα απ’ όλα για να στηρίξω τη Gisèle, που είναι πραγματικά πολύ γενναία, και όλες τις άλλες γυναίκες και κορίτσια». Πρόσθεσε ότι ελπίζει η υπόθεση να ωθήσει τον κόσμο να «ακούσει τις γυναίκες… και να μη γυρίζει το βλέμμα» στη σεξουαλική κακοποίηση.

Πώς εξελίσσεται η υπόθεση στο δικαστήριο

Την Παρασκευή (4/10), οι δικαστές στη δίκη για τον ομαδικό βιασμό στην Αβινιόν συμφώνησαν να προβληθούν στο κοινό και στον Τύπο τα βίντεο που τράβηξε ο Dominique Pelicot και φέρονται να δείχνουν την κακοποίηση της συζύγου του.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ροζέ Αράτα, είχε υποστηρίξει ότι η αίθουσα θα έπρεπε να εκκενωθεί από όσους δεν συνδέονται άμεσα με την υπόθεση, καθώς τα βίντεο αποτελούν προσβολή της δημόσιας αιδούς και είναι υπερβολικά «σοκαριστικά».

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει την προβολή τους δημόσια, κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων της Gisèle Pelicot, οι οποίοι τόνισαν ότι η πελάτισσά τους επιθυμεί να προβληθούν. Η 72χρονη Gisèle Pelicot, ήταν σε κατάσταση βαθιάς νάρκωσης και δεν θυμάται τους βιασμούς, λέγοντας ότι τα βίντεο αποτελούν την απόδειξη για όσα υπέστη.

Η πλειονότητα των 50 ανδρών που κατηγορούνται για τον βιασμό της αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι νόμιζαν πως προσποιούταν τον ύπνο και ότι ενεργούσαν με τη συναίνεση του συζύγου της.

Ο Antoine Camus, ένας από τους δικηγόρους της Gisèle Pelicot, δήλωσε στο δικαστήριο: «Η πλειονότητα των κατηγορουμένων ισχυρίζεται ότι δεν είχαν την εντύπωση πως διέπρατταν βιασμό. Η αντίληψη είναι υποκειμενική, ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική αντίληψη του ίδιου γεγονότος. Εδώ πρέπει τουλάχιστον να συζητήσουμε την αξιοπιστία της αντίληψης που επικαλούνται οι κατηγορούμενοι, ότι δηλαδή δεν διέπραξαν βιασμό. Για την Gisèle Pelicot, αυτά τα βίντεο καταρρίπτουν τη θεωρία ότι ο βιασμός ήταν ακούσιος, λόγω απροσεξίας ή απερισκεψίας. Αυτό που δείχνουν είναι ένας βιασμός της ευκαιρίας».

Αυτό το σκίτσο της δικαστικής αίθουσας από τον Valentin Pasquier δείχνει την Gisèle Pelicot, αριστερά, και τον πρώην σύζυγό της Dominique Pelicot, δεξιά, κατά τη διάρκεια της δίκης του, στο δικαστικό μέγαρο της Αβινιόν, στην Αβινιόν της νότιας Γαλλίας, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 AP Photo/Valentin Pasquier

Ο Stéphane Babonneau, άλλος ένας δικηγόρος της Pelicot, τόνισε: «Για την Gisèle Pelicot είναι πλέον αργά… η ζημιά έχει ήδη γίνει. Θα πρέπει να ζήσει με τους 200 βιασμούς που υπέστη ενώ ήταν αναίσθητη, καθώς και με τη σκληρότητα αυτής της δικαστικής διαδικασίας για το υπόλοιπο της ζωής της. Αλλά αν η δημόσια φύση των διαδικασιών σημαίνει ότι άλλες γυναίκες δεν θα χρειαστεί να περάσουν τα ίδια, τότε τα βάσανα που βιώνει καθημερινά θα έχουν νόημα».

Ο Dominique Pelicot προσκάλεσε άνδρες μέσω μιας διαδικτυακής συνομιλίας, στο σπίτι τους στο Μαζάν, κοντά στην Καρπεντράς της Προβηγκίας, αφού νάρκωνε τη σύζυγό του με υπνωτικά και αγχολυτικά φάρμακα που ανακάτευε με το βραδινό της γεύμα ή το κρασί της.

Ο 71χρονος πατέρας τριών παιδιών συνελήφθη το 2020, όταν ένας φύλακας ασφαλείας τον έπιασε να βιντεοσκοπεί κάτω από τη φούστα μιας γυναίκας σε τοπικό σούπερ μάρκετ και κάλεσε την αστυνομία. Έκτοτε, ομολόγησε την ενοχή του για επιβαρυμένο βιασμό που διήρκεσε 10 χρόνια.

Άλλοι 30 άνδρες, που εμφανίζονται σε σχεδόν 20.000 βίντεο και φωτογραφίες που ανακάλυψε η αστυνομία σε USB συνδεδεμένο με τον υπολογιστή του Dominique Pelicot, δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Η δίκη θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών, εάν κριθούν ένοχοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα