Γάζα: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ και τα επικίνδυνα ερείπια

Διαβάζεται σε 5'
Ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα, στη Γάζα
Ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα, στη Γάζα AP Photo/Fatima Shbair

Μετά από έναν χρόνο πολέμου, οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα ανησυχούν για τη διαχείριση των τόνων ερειπίων από τις ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι στη Γάζα υπάρχουν πάνω από 42 εκατομμύρια τόνοι ερειπίων, ανάμεσά τους κατεστραμμένα κτίρια και οικοδομές που έχουν ισοπεδωθεί.

Πρόκειται για 14 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ερειπίων σε σχέση με τα ερείπια που είχαν  συσσωρευτεί στη Γάζα μεταξύ του 2008 και της έναρξης του πολέμου πριν από έναν χρόνο, και πέντε φορές περισσότερη από αυτή που άφησε η Μάχη της Μοσούλης στο Ιράκ το 2016-17, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αν αυτά τα ερείπια σωρεύονταν, θα γέμιζαν 11 φορές τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας – τη μεγαλύτερη της Αιγύπτου. Και η ποσότητα αυξάνεται καθημερινά.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να συνδράμει τις αρχές της Γάζας, καθώς εξετάζουν πώς θα διαχειριστούν τα ερείπια, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους του οργανισμού.

Η βομβαρδισμένη Γάζα
Η βομβαρδισμένη Γάζα AP Photo/Jehad Alshrafi

Η Ομάδα Διαχείρισης Ερειπίων, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, σχεδιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τις παλαιστινιακές αρχές στην Khan Younis και την κεντρική πόλη της Γάζας, Deir El-Balah, προκειμένου να ξεκινήσει ο καθαρισμός των ερειπίων από τους δρόμους μέσα στον μήνα.

«Οι προκλήσεις είναι τεράστιες», δήλωσε ο Alessandro Mrakic, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης (UNDP) στη Γάζα, που είναι συμπρόεδρος της ομάδας. «Θα είναι μια μαζική επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τώρα».

Η στρατιωτική μονάδα του Ισραήλ COGAT ανέφερε ότι σκοπός της είναι να βελτιώσει τη διαχείριση αποβλήτων και ότι θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για να επεκτείνει αυτές τις προσπάθειες.

AP Photo/Adel Hana

Οι Παλαιστίνιοι ζουν σε σκηνές ανάμεσα στα ερείπια

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, πάνω από 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέσα σε έναν χρόνο συγκρούσεων.

Στο έδαφος, τα ερείπια βρίσκονται παντού στοιβαγμένα και τα κάρα με γαϊδούρια που κινούνται σε σκονισμένα στενά μονοπάτια, τα οποία κάποτε ήταν πολυσύχναστοι δρόμοι.

«Ποιος θα έρθει εδώ να καθαρίσει τα ερείπια για εμάς; Κανείς. Γι’ αυτό το κάναμε μόνοι μας», δήλωσε ο οδηγός ταξί Yusri Abu Shabab, αφού καθάρισε αρκετά από τα ερείπια του σπιτιού του στην Khan Younis για να στήσει μια σκηνή.

Τα δύο τρίτα των κτιρίων που υπήρχαν στη Γάζα πριν από τον πόλεμο – περισσότερα από 163.000 κτίρια, έχουν υποστεί ζημιές ή ισοπεδωθεί, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα του ΟΗΕ. Περίπου το ένα τρίτο αυτών ήταν πολυώροφα κτίρια.

AP Photo/Adel Hana

Μια εκτίμηση του ΟΗΕ από τον Απρίλιο υποδεικνύει ότι θα χρειαστούν 14 χρόνια για να καθαριστούν όλα τα ερείπια.

Μάλιστα, υπάρχει η πεποίθηση ότι στα ερείπια βρίσκονται αζήτητα πτώματα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας μπορεί να φτάνουν τα 10.000.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επισημαίνει ότι η απειλή είναι «διάχυτη», ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι ορισμένα από τα ερείπια εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού.

Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια τόνοι ερειπίων μπορεί να είναι μολυσμένοι, επικαλούμενο αξιολόγηση των οκτώ καταυλισμών προσφύγων της Γάζας, εκ των οποίων κάποιοι έχουν πληγεί.

Οι ίνες αμιάντου μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον λάρυγγα, τις ωοθήκες και τους πνεύμονες όταν εισπνέονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει σχεδόν ένα εκατομμύριο περιπτώσεις οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να διευκρινίζει πόσες από αυτές συνδέονται με τη σκόνη.

Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Παλαιστίνιοι στη Γάζα AP Photo/Mohammed Dahman

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Bisma Akbar, δήλωσε ότι η σκόνη αποτελεί «σημαντικό πρόβλημα», καθώς μπορεί να μολύνει το νερό και το έδαφος και να οδηγήσει σε πνευμονοπάθειες.

Οι γιατροί ανησυχούν για αύξηση των καρκίνων και των γενετικών ανωμαλιών τις επόμενες δεκαετίες λόγω διαρροών μετάλλων. Τσιμπήματα από φίδια και σκορπιούς, καθώς και δερματικές λοιμώξεις από σκνίπες, αποτελούν επίσης ανησυχία, ανέφερε εκπρόσωπος του UNEP.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα