Λίβανος: Το Ισραήλ σφυροκοπά και νοσοκομεία – Αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο AP Photo Hassan Ammar

Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού βρίσκονται και νοσοκομεία στο Λίβανο, με τουλάχιστον τέσσερα εξ αυτών να αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Δεκάδες νεκροί νοσηλευτές.

Τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τη λειτουργία τους χτυπημένα από τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ μια οργάνωση υγείας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ γνωστοποίησε ότι 11 νοσηλευτές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο πριν δύο εβδομάδες έχουν κλείσει τουλάχιστον 37 εγκαταστάσεις υγείας, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση ισχυριζόμενος ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ιατρικά οχήματα για τη μεταφορά μαχητών και όπλων, προειδοποιώντας ότι θα χτυπούσε οποιοδήποτε όχημα υποψιαζόταν ότι χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Δρ. Μουνές Καλακίς, διευθυντής του δημόσιου νοσοκομείου Μαριαγιούν στο νότιο Λίβανο, είπε στο BBC ότι το νοσοκομείο δεν είχε άλλη επιλογή από το να κλείσει, αφού μια αεροπορική επιδρομή έπληξε δύο ασθενοφόρα στην είσοδο του νοσοκομείου την Παρασκευή, σκοτώνοντας επτά νοσηλευτές, ενώ πολλές φορές υγειονομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή που περιθάλπουν τραυματίες αμάχους έχουν χτυπηθεί με απευθείας ισραηλινά πλήγματα.

«Οι νοσοκόμες και οι γιατροί ήταν τρομοκρατημένοι», είπε ο Καλακίς, προσθέτοντας ότι «προσπαθήσαμε να τους ηρεμήσουμε και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, αλλά δεν ήταν δυνατό».

Επίσης ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα νοσοκομεία της Αγίας Τερέζας, του Τεμπνίν και του Σαλάχ Γκαντούρ.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσε ότι από τότε που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν σκοτωθεί 97 διασώστες, από τους οποίους, περισσότεροι από 40 έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα.

Λίβανος: 1.800 δολάρια το κεφάλι για εκκενώσεις με γιοτ στην Κύπρο

Η εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και οι σφοδροί βομβαρδισμοί στην Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν ασφαλή διαφυγή από τη χώρα, όπου οι δυνατότητες για πτήσεις μειώνονται διαρκώς.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.000 ανθρώπους και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 9.000, με την πλειοψηφία των θυμάτων να καταγράφεται από τις 23 Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τον ουρανό γύρω από το κύριο αεροδρόμιο της Βηρυτού τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Αν και το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό, μόνο η εθνική αεροπορική εταιρεία του Λιβάνου, Middle East Airlines, συνεχίζει να πραγματοποιεί πτήσεις. Οι άνθρωποι δίνουν μάχη για τις ελάχιστες θέσεις που απομένουν σε πτήσεις αναχώρησης, ενώ οι πρεσβείες ναυλώνουν ιδιωτικές πτήσεις για τους πολίτες τους. Την Παρασκευή, η Ελλάδα έστειλε στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 στη Βηρυτό για να απομακρύνει 60 Έλληνες και Κύπριους πολίτες.

Παρά τον φόβο και τα αδιέξοδα που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών, υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτερα προνομιούχοι που καταφέρνουν να εκκενώσουν τον Λίβανο προς την Κύπρο με πολυτελή γιοτ, όπου το κόστος ανά επιβάτη να φτάνει να κοστίζει 1.800 δολάρια, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Guardian, ένα ποσό σοκαριστικό, πόσο μάλλον ανα κανείς αναλογιστεί πως αυτοί που καλούνται να το καταβάλουν είναι άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από περιοχές που βομβαρδίζονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πολυτελές γιοτ Princess 2010, το οποίο, πριν από τον πόλεμο, διέσχιζε τις ακτές του Λιβάνου, με τους επιβάτες να καλούνται να πληρώσουν 600 δολάρια ο καθένας για την εμπειρία. Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών σε μεγάλες περιοχές του Λιβάνου στις 23 Σεπτεμβρίου, το Princess κάνει ένα εντελώς διαφορετικό είδος ταξιδιού. Το σκάφος αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρει πλέον οικογένειες από τη Βηρυτό στην Κύπρο.

«Τα ταξίδια είναι πλήρως κλεισμένα, έχουμε κάνει περίπου 30 διαδρομές με τα δύο μας σκάφη από την έναρξη των βομβαρδισμών», ανέφερε ο Χαλίλ Μπετσάρα, ένας μεσίτης που συνεργάζεται με καπετάνιους για τη μεταφορά ανθρώπων στην Κύπρο.

Κάποιες ιδιωτικές πτήσεις δεν προσεγγίζουν πλέον το αεροδρόμιο, όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης ιδιωτικού αεροσκάφους στον Guardian. Ανέφερε πως το αεροπλάνο του παραμένει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Πάφου στην Κύπρο για λόγους ασφαλείας.

Το Instagram έχει γεμίσει με χορηγούμενο περιεχόμενο που διαφημίζει σκάφη για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με οποιονδήποτε τρόπο. Ορισμένα από αυτά τα σκάφη μοιάζουν με εκείνα που εδώ και χρόνια αναχωρούν από το λιμάνι της Τρίπολης στον βόρειο Λίβανο με προορισμό την Κύπρο ή την Ιταλία, υπερφορτωμένα με Σύριους πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα