Ανακαλύψτε τις λίμνες τις Ιταλίας: Το απόλυτο ταξίδι σε μαγευτικά τοπία

Διαβάζεται σε 6'
Λίμνη Κόμο στην Ιταλία
Λίμνη Κόμο στην Ιταλία iStock

Οι πανέμορφες λίμνες στη γειτονική μας χώρα προσφέρουν πανέμορφα τοπία, δραστηριότητες στη φύση, και είναι ιδανικές για εξερεύνηση την άνοιξη και φθινόπωρο.

Οι Ιταλικές λίμνες, γλυπτά από παγετώνες στα βόρεια της Ιταλίας, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες τους. Μεγάλες και λαμπερές, οι λίμνες Ματζόρε, Κόμο και Γκάρντα είναι οι τρεις πιο διάσημες, ενώ περιβάλλονται από γραφικά χωριά και επιβλητικά βουνά που δημιουργούν μια εντυπωσιακή αντίθεση.

Αν και το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους επισκέπτες είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο, οι Ιταλικές Λίμνες προσφέρουν πολλά περισσότερα. Αποτελούν ιδανικό προορισμό για εξερεύνηση ιστορικών βιλών και επιβλητικών κήπων, επίσκεψη σε κάστρα και ρωμαϊκά ερείπια, καθώς και για δραστηριότητες στη φύση, όπως καγιάκ, ποδηλασία στα βουνά και πεζοπορία στα μονοπάτια της περιοχής.

Πότε να επισκεφθείτε τις Ιταλικές λίμνες

Το καλοκαίρι προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, με τις ζεστές μέρες και το γεμάτο εκδηλώσεις ημερολόγιο να προσθέτουν στην γοητεία του προορισμού. Ωστόσο, από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι λίμνες γεμίζουν με τουρίστες, γεγονός που συνοδεύεται από υψηλότερες τιμές διαμονής και συνωστισμό στα πιο δημοφιλή σημεία.

Λίμνη Κόμο στην Ιταλία
Λίμνη Κόμο στην Ιταλία iStock

Για να αποφύγετε τα πλήθη και να απολαύσετε ακόμη ευχάριστο καιρό, ο Μάιος και ο Οκτώβριος είναι ιδανικές επιλογές. Ο χειμώνας φέρνει λιγότερους επισκέπτες και πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία και αξιοθέατα κλείνουν για τη σεζόν. Παρά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, η επίσκεψη το χειμώνα μπορεί να αποδειχθεί μαγευτική, ιδιαίτερα αν δεν σας ενοχλεί το κρύο. Όμορφες πόλεις γύρω από τις λίμνες, όπως το Cernobbio στη λίμνη Κόμο και η Riva στη λίμνη Γκάρντα, «βάζουν τα γιορτινά» τους τον Δεκέμβριο με χριστουγεννιάτικα φώτα, αγορές και πολλές δραστηριότητες για παιδιά.

Πώς να κινηθείτε στις Ιταλικές Λίμνες

Αν και μπορείτε να επισκεφθείτε την περιοχή χωρίς αυτοκίνητο, είναι αρκετά εύκολο να ταξιδέψετε με «πράσινο» τρόπο, χρησιμοποιώντας τρένα για να φτάσετε στις πόλεις-πύλες κάθε λίμνης. Από εκεί, ένα βολικό σύστημα με φέρι συνδέει τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος, ενώ τα λεωφορεία συμπληρώνουν τις μετακινήσεις για μικρότερες αποστάσεις. Ωστόσο, αν έχετε πιο φιλόδοξα σχέδια και θέλετε να εξερευνήσετε τα βουνά πάνω από τις λίμνες, ένα αυτοκίνητο θα σας προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία. Πρέπει να θυμάστε ότι οι δρόμοι είναι στενοί και το πάρκινγκ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, κυρίως όμως τα καλοκαιρινά σαββατοκύριακα.

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να επισκεφθείτε τις Ιταλικές Λίμνες

Για να δείτε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής θα χρειαστείτε περισσότερο από έναν μήνα, λόγω του μεγάλου μεγέθους των λιμνών και της ποικιλίας των αξιοθέατων. Αν έχετε μόνο ένα Σαββατοκύριακο, επιλέξτε μία λίμνη και επικεντρωθείτε στα βασικά της αξιοθέατα. Για παράδειγμα, στη λίμνη Κόμο μπορείτε να εξερευνήσετε τα υπέροχα χωριά Bellagio και Varenna, ενώ στη λίμνη Ματζόρε μπορείτε να επισκεφθείτε τα νησιά και τις βίλες γύρω από τη Stresa και τη Verbania. Αν έχετε μια ολόκληρη εβδομάδα στη διάθεσή σας, μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικές λίμνες ή να αφοσιωθείτε σε μια πιο ολοκληρωμένη περιήγηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στο νότιο τμήμα της Ελβετίας, που φιλοξενεί την άλλη άκρη της λίμνης Ματζόρε και τη λίμνη Λουγκάνο.

Κορυφαία αξιοθέατα στις Ιταλικές Λίμνες

Λίμνη Ματζόρε: Η λίμνη Ματζόρε είναι πιο γνωστή για τα τρία νησιά της. Από τη Stresa ή τη Verbania, μπορείτε να πάρετε το πλοίο προς την Isola Bella, για μια περιήγηση στο Palazzo Borromeo. Το μεγαλόπρεπο μέγαρο του 17ου αιώνα διαθέτει αίθουσες διακοσμημένες με έργα μεγάλων δασκάλων, όπως οι Van Dyck, Τιτσιάνο και Ρούμπενς. Οι μπαρόκ κήποι του, που φιλοξενούν παγώνια, είναι εξίσου εντυπωσιακοί. Για μεσημεριανό, πάρτε το πλοίο προς την Isola Pescatori και απολαύστε ένα γεύμα σε ένα από τα παραλίμνια εστιατόρια. Το Casa Bella είναι ιδανικό για δημιουργική ιταλική κουζίνα. Μετά το φαγητό, συνεχίστε προς την Isola Madre για να δείτε άλλο ένα μεγαλοπρεπές σπίτι με κήπους γεμάτους εξωτικά φυτά από όλο τον κόσμο.

Λίμνη Κόμο: Στη λίμνη Κόμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πόλη του Κόμο ως βάση και να κάνετε μια μαγευτική βόλτα κατά μήκος του “Chilometro della Conoscenza” (Χιλιόμετρο της Γνώσης). Η παραλίμνια διαδρομή περνά μέσα από καταπράσινους κήπους και τρεις πανέμορφες βίλες, με φανταστική θέα προς στις ακτές. Αφού εξερευνήσετε τα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, όπως ο επιβλητικός καθεδρικός ναός, κατευθυνθείτε προς τα μεσαιωνικά δρομάκια του κέντρου, που είναι γεμάτα με καταστήματα, μπαρ και καφέ με βεράντες.

Λίμνη Γκάρντα στην Ιταλία
Λίμνη Γκάρντα στην Ιταλία iStock

Λίμνη Γκάρντα: Στη λίμνη Γκάρντα θα βρείτε μερικά από τα πιο σημαντικά ερείπια της περιοχής. Στο νότιο άκρο της λίμνης, η όμορφη πόλη Sirmione φιλοξενεί τα “Grotte di Catullo”, ερείπια μιας εκτεταμένης βίλας του 1ου αιώνα μ.Χ. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το κάστρο Rocca Scaligera, ένα καλοδιατηρημένο κάστρο του 14ου αιώνα.

Πρακτικές πληροφορίες

Για να γνωρίσετε τη μαγεία της λίμνης, ιδανικά θα το κάνετε με βάρκα. Διάφορες εταιρείες σε κάθε λίμνη νοικιάζουν μηχανοκίνητα σκάφη. Δεν απαιτείται κάποια ειδική άδεια, εκτός από την άδεια οδήγησης, για σκάφη έως 40 ίππων. Οι τιμές ξεκινούν περίπου από €130 για δύο ώρες και €180 για τέσσερις ώρες, με μικρές εκπτώσεις για μεγαλύτερες ενοικιάσεις. Στο τέλος, θα πληρώσετε επίσης για το καύσιμο που χρησιμοποιήσατε.

Η διαμονή και οι μετακινήσεις γύρω από τις Ιταλικές Λίμνες μπορεί να είναι ακριβές, αλλά σίγουρα πιο οικονομικές αυτή την περίοδο του φθινοπώρου. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αποφεύγοντας την ενοικίαση αυτοκινήτου και μένοντας σε απλούς ξενώνες ή διαμερίσματα Airbnb.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα