Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ είναι καρκίνωμα που πρέπει να εξαληφθεί
Διαβάζεται σε 3'Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου ως “ηρωικά” τονίζοντας στη συνέχει ότι “δεν υπάρχει χώρος για το Ισραήλ στην περιοχή”
- 07 Οκτωβρίου 2024 12:02
Σε νέα της δήλωση με αφορμή την επέτειο ενός έτους από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ εξέφρασε την «εμπιστοσύνη» της στην ικανότητά της να «αποκρούσει την [ισραηλινή] επιθετικότητα» και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «καρκίνωμα που πρέπει να εξαλειφθεί, ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος θα χρειαστεί».
Η οργάνωση δήλωσε, όπως σημειώνει ο Guardian, ότι τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο λαός του Λιβάνου έχουν πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την απόφαση να ανοίξουν «μέτωπο υποστήριξης» στη Γάζα από τις 8 Οκτωβρίου, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα της αντίστασής της να αντιταχθεί στην ισραηλινή επιθετικότητα.
Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε επίσης τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άτομα, ως «ηρωικές», αναφέροντας ότι θα έχουν «ιστορικές» επιπτώσεις στην περιοχή. Η οργάνωση δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χώρος» για το Ισραήλ στην περιοχή.
Κατηγορεί επίσης «τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους» για τη βία στη Γάζα και τον Λίβανο που ακολούθησε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι «φέρουν πλήρη ευθύνη».
«Η εποχή των ηττών τελείωσε», καταλήγει η δήλωση. «Η νίκη του Θεού έχει φτάσει».
Από τις 8 Οκτωβρίου 2023, μία ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία οδήγησε στην κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα, σημειώνονται σχεδόν καθημερινές διασυνοριακές εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς. Η βία οδήγησε στην εκκένωση περίπου 60.000 Ισραηλινών από τον βόρειο Ισραήλ και περίπου 100.000 Λιβανέζων από το νότιο Λίβανο.
Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε ότι η εισβολή στο νότιο Λίβανο είχε στόχο να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, ώστε να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Ωστόσο, οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί και ο απολογισμός των νεκρών αμάχων από τα πλήγματα σε κτίρια στη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο, δεν επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο σε σχεδόν έναν χρόνο συγκρούσεων, με τους περισσότερους θανάτους να σημειώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες από ισραηλινές επιθέσεις. Εκτιμάται ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των βομβαρδισμών που έχουν πλήξει μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού.