Ομάδες διάσωσης καταφθάνουν στην Βοσνία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Διαβάζεται σε 2'
Πλυμμήρες στη Βοσνία
Πλυμμήρες στη Βοσνία AP Photo Armin Durgut

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την Βοσνία την Παρασκευή (04/10).

Ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταφθάσει από εχθές Κυριακή (06/07) στην Βοσνία ποκειμένου να λάβουν μέρος στην μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η Βοσνία ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε. μετά τη σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε τη χώρα τη νύχτα της Παρασκευής (04/10) προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

«Η καρδιά μας και η σκέψη μας είναι με τον λαό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες», δήλωσε στο X η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και στέλνουμε ομάδες διάσωσης στο σημείο. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη».

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, πολλοί από αυτούς στο χωριό Donja Jablanica, στη νότια Βοσνία, το οποίο θάφτηκε σχεδόν ολόκληρο κάτω από βράχους και χαλάσματα έπειτα από κατολίσθηση λατομείου.

Οι κάτοικοι εκεί είπαν ότι άκουσαν ένα φοβερό βουητό και έπειτα είδαν σπίτια να χάνονται μπροστά στα μάτια τους.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Luigi Soreca, ο οποίος ηγείται της αποστολής της Ε.Ε. στη Βοσνία, είπε στο X ότι έφτασαν ομάδες για να βοηθήσουν.

Οι αρχές ανέφεραν ότι έχουν ήδη φτάσει Κροάτες διασώστες, ενώ μια ομάδα από τη Σερβία αναμένεται να προσεγγίσει την περιοχή το απόγευμα της Δευτέρας (10/7). Το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Τουρκία έχουν επίσης προσφέρει βοήθεια, ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα