Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Οι αβεβαιότητες που βλέπει στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025

Διαβάζεται σε 4'
οικονομία
Οικονομικοί δείκτες (φωτογραφία αρχείου) iStock

Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Tο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ενέκρινε τις προβλέψεις του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, διαπιστώνοντας παράλληλα τη συμμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών με τους κανόνες του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

Όπως σημειώνει το Συμβούλιο, το Προσχέδιο με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, διασφαλίζει την τήρηση της τιμής αναφοράς του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί από 1% του ΑΕΠ το 2024 σε 0,6% του ΑΕΠ το 2025, καθώς και η «εύλογη και συνεχής μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες».

Επίσης, η ονομαστική αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών για το 2024 εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τη σύσταση του Συμβουλίου (ανώτατο όριο αύξησης 2,6%). Για το 2025, η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών αναμένεται στο 3,7%, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028.

Όπως αναφέρει ακόμη η γνώμη του ΕΔΣ,  το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού τείνει να είναι καλύτερο από τις αρχικές αλλά και τις αναθεωρημένες προβλέψεις, και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του προσχεδίου αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης στο 2,4% του ΑΕΠ το 2024(έναντι πρόβλεψης 2,1% του ΑΕΠ στον ΚΠ 2024) και σε 2,5% του ΑΕΠ το 2025.

Η μείωση του χρέους

Το ύψος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 153,7%, παρουσιάζοντας μείωση 8,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023. Η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί και για το 2025 κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες, με το χρέος να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 149,1% του ΑΕΠ.

«Κύριοι παράγοντες που συμβάλουν σε αυτή την ταχεία αποκλιμάκωση είναι η διατήρηση ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης και η σημαντική αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ειδικότερα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται μια ελαφρά εξασθένιση της σημασίας της επίδρασης της σχέσης έμμεσου επιτοκίου δανεισμού και ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ και αύξηση της βαρύτητας στην διαμόρφωση σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος», αναφέρεται στη γνώμη του ΕΔΣ ενώ σημειώνεται πως παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση τους χρέους τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται διαρκή επαγρύπνηση λόγω του υψηλού επιπέδου χρέους της ελληνικής οικονομίας πάνω από τον κανόνα της ΕΕ της τάξης του 60% του ΑΕΠ.

Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει πως στην αντιμετώπιση τόσο των μακροοικονομικών όσο και των δημοσιονομικών προκλήσεων συντάσσονται μια σειρά παραγόντων, όπως: 

  • 1. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτιωμένη προοπτική της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα εντονότερο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους και επενδυτικά σχέδια
  • 2. Μια υψηλότερη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μετά από επιτάχυνση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών καθώς της αγοράς εργασίας,
  • 3. Η ταχύτερη του αναμενόμενου πτωτική πορεία του πληθωρισμού και των Γνώμη επί του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025 5 επιτοκίων της ΕΚΤ, με ευεργετικές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού, στην εμπιστοσύνη των αγορών και τελικά στην ανάπτυξη.

Οι παραπάνω προβλέψεις του ΚΠ 2025 γίνονται κάτω από πιθανούς, κυρίως εξωγενείς κινδύνους, όπως: 

  • Α. Η συνεχώς αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
  • Β. Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου, επιβράδυνση των οικονομιών της Βόρειας Ευρώπης, που είναι οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτήσει τυχόν πρόσθετα μέτρα έκτακτης δημοσιονομικής στήριξης πχ λόγω της κλιματικών αλλαγών,
  • Γ. Μη αναμενόμενες δυσκολίες στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα