Επιτάχυνση από τον ΔΕΔΔΗΕ στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ρεύματος

Διαβάζεται σε 4'
Επιτάχυνση από τον ΔΕΔΔΗΕ στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ρεύματος
EUROKINISSI

Ο Διαχειριστής θα διασφαλίσει πως οποιοσδήποτε καταναλωτής αποκτά «έξυπνο» μετρητή, θα μπορεί να συμβληθεί σε πορτοκαλί, δυναμικό τιμολόγιο.

Με αυξημένο απόθεμα «τρέχει» ο ΔΕΔΔΗΕ τις εγκαταστάσεις του πρώτου «κύματος» έξυπνων μετρητών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενισχυθεί η παραγγελία από τον «μίνι» διαγωνισμό που διεξήχθη πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κύρια εργολαβία των 7,3 εκατ. περίπου ψηφιακών ρολογιών, με τα οποία θα γίνει το roll-out στη χαμηλή τάση.

Υπενθυμίζεται ότι στον «μίνι» διαγωνισμό επικράτησε η κοινοπραξία της Protasis με την Sagemcom Energy & Telecom. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παραγγελία προς την κοινοπραξία αυξήθηκε στους 600.000 έξυπνους μετρητές, από 360.000 που προβλεπόταν αρχικά.

Με το συγκεκριμένο απόθεμα, ο Διαχειριστής έχει ήδη ξεκινήσει εγκαταστάσεις στις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης καθώς και στα κτίρια του Δημόσιου τομέα – ώστε το roll-out να μην ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του «μεγάλου» διαγωνισμού. Μάλιστα, από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν αρχίσει ανάλογες αντικαταστήσεις «ρολογιών» σε εταιρείες με παροχές Νο5 – όπως αρτοποιεία και καταστήματα εστίασης.

Αυτό σημαίνει πως από την πρώτη στιγμή και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών ρολογιών. Από τις αρχές του 2025, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εγκαταστάσεις και σε παροχές Νο4, δηλαδή σε εταιρείες με ακόμη μικρότερη κατανάλωση.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο ανταγωνιστικός διάλογος με τους τέσσερις υποψήφιους στον κυρίως διαγωνισμό, ώστε αυτός να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Όπως είναι γνωστό, ο κυρίως διαγωνισμός θα διεξαχθεί με διαδοχικούς «γύρους» εσωτερικών διαγωνισμών, από τους τρεις αναδόχους που θα προκύψουν. Επομένως, η ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πρώτου «γύρου», στο πλαίσιο του οποίου -όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση των διαδικασιών- θα «κλειδώσει» μια πρώτη παραγγελία από 3 εκατ. έξυπνους μετρητές.

Η παραγγελία θα επιμεριστεί στους τρεις αναδόχους, με βάση τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν από την αξιολόγηση των προσφορών τους. Ως αποτέλεσμα, ο ανάδοχος με την υψηλότερη βαθμολογία θα αναλάβει το 40% της παραγγελίας, ο αμέσως επόμενος το 35% και ο τρίτος το 25%.

Οι επόμενοι γύροι θα διεξάγονται ανά διετία, για ποσότητες που θα καθορίζει στην πορεία ο ΔΕΔΔΗΕ, ανάλογα με τις ανάγκες του. Επίσης, είναι πιθανό να αλλάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έξυπνων μετρητών, ώστε να προσαρμόζονται στις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει, και οι συσκευές που παραλαμβάνονται κάθε φορά να είναι οι πλέον σύγχρονες. Σε κάθε εσωτερικό διαγωνισμό, οι εταιρείες θα υποβάλλουν νέες προσφορές, με βάση τις οποίες αξιολογούνται. Επομένως, ένας ανάδοχος που κέρδισε π.χ. το 25% της πρώτης παραγγελίας, θα μπορεί κάλλιστα να αναλάβει το 40% της επόμενης.

Με το απόθεμα των 600.000 «τεμαχίων» του «μίνι» διαγωνισμού, εκτιμάται ότι καλύπτονται οι εντάξεις και για το μεγαλύτερο μέρος του 2025. Επομένως, η πρώτη παραγγελία από τον κύριο διαγωνισμό προορίζεται κυρίως για το roll-out από τις αρχές του 2026 και εφεξής, όταν το πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει 1,3 εκατ. εγκαταστάσεις κάθε έτος.

Με δεδομένο ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι να κυκλοφορήσουν τα πρώτα δυναμικά τιμολόγια στις αρχές του 2025, το πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ συγχρονίζεται με αυτό το ορόσημο, όσον αφορά την ένταξη των ψηφιακών μετρητών στη δυναμική τιμολόγηση. Έτσι, κατ΄ αρχάς ο Διαχειριστής θα διασφαλίσει πως οποιασδήποτε καταναλωτής αποκτά «έξυπνο» μετρητή, θα μπορεί να συμβληθεί σε πορτοκαλί τιμολόγιο.

Στην πορεία, την ίδια δυνατότητα θα αποκτήσουν σταδιακά και όλοι οι καταναλωτές που διαθέτουν τηλεμετρούμενο μετρητή. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια τηλεμετρούμενους μετρητές σε όλες τις επιχειρήσεις της μέσης τάσης, σε νέες παροχές καθώς και στις περιπτώσεις βλάβης του συμβατικού μετρητή. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να μπορούν να συμβληθούν σε δυναμικό τιμολόγιο 1,5 εκατ. παροχές, οι οποίες διαθέτουν είτε έξυπνο είτε τηλεμετρούμενο «ρολόι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα