Ερευνητές συμπύκνωσαν 10 χιλιόμετρα τρεξίματος και δίαιτας σε ένα χάπι

Διαβάζεται σε 3'
Ερευνητές συμπύκνωσαν 10 χιλιόμετρα τρεξίματος και δίαιτας σε ένα χάπι
Σύντομα θα αρχίσουν οι δοκιμές του χαπιού που μιμείται 10 χιλιόμετρα τρεξίματος σε ανθρώπους. iStock

Ένα από τα ζητούμενα των απανταχού ερευνητών είναι η ανακάλυψη ουσιών που μιμούνται την άσκηση. Επιστήμονες από τη Δανία φαίνεται πως βρήκαν τη χρυσή συνταγή.

Ήταν γνωστό πως ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν χάπι που θα ‘μιμείται’ την άσκηση. Δηλαδή, θα μάς δίνει τα οφέλη της γυμναστικής, χωρίς να κουνηθούμε. Αυτήν την στιγμή εξετάζονται ουσίες που ο στόχος είναι να ‘δίνουν’ ό,τι η ενδυνάμωση και άλλες που ‘ντουμπλάρουν’ το τρέξιμο.

Επιστήμονες από το Aarhus University στη Δανία δημοσίευσαν την εργασία τους που αφορά χάπι το οποίο ισούται με 10 χιλιόμετρα τρεξίματος.

Όπως έδειξαν δοκιμές σε αρουραίους, το χάπι μιμείται το αποτέλεσμα της άσκησης χωρίς ο χρήστης να κινεί μυ, απομακρύνει τις τοξίνες από τα κύτταρα και ενισχύει την καρδιά. Φάνηκε να προκαλεί τα ίδια οφέλη για την υγεία με το τρέξιμο 10 χιλιομέτρων σε υψηλές ταχύτητες.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Thomas Poulsen δήλωσε πως «μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσει κάποιος το κίνητρο να τρέχει κάθε ημέρα πολλά χιλιόμετρα με υψηλή ταχύτητα και να προσέχει τα τρόφιμα που καταναλώνει.

Για άτομα με σωματικές παθήσεις, όπως αδύναμη καρδιά ή γενική αδυναμία, ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να είναι το κλειδί για καλύτερη ανάκαμψη».

Το γαλακτικό οξύ απελευθερώνεται μετά την άσκηση (τα επίπεδα μπορούν να αυξηθούν ακόμα και 10 φορές) και διατηρεί τον μεταβολισμό υγιή.

Οι κετόνες παράγονται από το συκώτι, όταν το σώμα διασπά το λίπος για ενέργεια, όπως κατά τη διάρκεια της νηστείας, των μεγάλων περιόδων άσκησης ή όταν δεν υπάρχουν αρκετοί υδατάνθρακες.

Το φάρμακο που δημιούργησαν οι ερευνητές του Aarhus University «φάνηκε να ελέγχει τεχνητά τις ποσότητες γαλακτικού και κετονών με ασφάλεια».

Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά την άσκηση

Μετά κάθε προπόνηση, το σώμα εισέρχεται σε κατάσταση φλεγμονής με αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος και κετονών. Όταν αυτές οι ουσίες είναι σε υψηλά επίπεδα, απελευθερώνονται χημικές ουσίες που καταστέλλουν την πείνα και καθαρίζουν τα λιπαρά οξέα -συνδέονται με διαβήτη, καρκίνο και άνοια- στο αίμα.

Αυτό προκαλεί βλάβη στα κύτταρα, αλλά και ενεργοποιεί τα συστήματα επισκευής του σώματος — βελτιώνοντας τη συνολική υγεία.

Το μόριο που ανέπτυξαν οι ερευνητές μιμείται τη φυσική μεταβολική απόκριση του σώματος στην έντονη άσκηση και τη νηστεία. Στην πράξη, το μόριο φέρνει το σώμα σε μια μεταβολική κατάσταση που αντιστοιχεί σε τρέξιμο 10 χιλιομέτρων με υψηλή ταχύτητα με άδειο στομάχι.

Οι δοκιμές περνούν στην επόμενη φάση που είναι ο έλεγχος της ασφαλούς χρήσης στον άνθρωπο. Εάν τα αποτελέσματα είναι καλά, το μόριο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε συμπλήρωμα για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι επιστήμονες ωστόσο, ενημέρωσαν πως για αυτό θα χρειαστούν χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα