Το Ισραήλ έστειλε μεραρχία στον Λίβανο – Στη Σαουδική Αραβία ο ιρανός ΥΠΕΞ

Διαβάζεται σε 5'
Ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο
Ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο AP Photo

Το Ισραήλ ενισχύει περαιτέρω τις δυνάμεις του στον νότιο Λίβανο, ενώ ο ιρανός ΥΠΕΞ επισκέπτεται σήμερα τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής και προαναγγέλλει αντίποινα σε ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ

Εντείνει το σφυροκόπημά του στον νότιο Λίβανο το Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο του Ισραήλ για τον αραβόφωνο κόσμο, Αβιχάι Αντράι, να προχωρά σε νέα προειδοποίηση προς τους κατοίκους, καλώντας τους να μετακινηθούν προς τον βορρά.

Στο μήνυμά του αναφέρει:

«Προς τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου, να είστε προσεκτικοί! Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επιτίθεται σε θέσεις της Χεζμπολάχ μέσα και γύρω από τα χωριά σας, και για τη δική σας ασφάλεια απαγορεύεται να επιστρέψετε στα σπίτια σας μέχρι νεωτέρας. Πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε μετακίνηση προς τον νότο, καθώς όποιος κινηθεί προς τα νότια διακινδυνεύει τη ζωή του.»

Το Ισραήλ έστειλε “εφεδρική μεραρχία” στο νοτιοδυτικό Λίβανο

Το Ισραήλ, παρά τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός, εμφανίζεται ανυποχώρητο και ενισχύει περαιτέρω τις χερσαίες δυνάμεις εισβολής του. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μια «εφεδρική μεραρχία» ξεκίνησε «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιχειρήσεις» εναντίον της Χεζμπολάχ από την προηγούμενη ημέρα στο νοτιοδυτικό Λίβανο.

«Η 146η Μεραρχία είναι η πρώτη εφεδρική μεραρχία που επιχειρεί στο νότιο Λίβανο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ», αναφέρει ανακοίνωση στο Telegram. «Οι στρατιώτες επιχειρούν μαζί με την 213η Ταξιαρχία Πυροβολικού και πρόσθετες δυνάμεις για να εντοπίσουν και να διαλύσουν την τρομοκρατική υποδομή στην περιοχή.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, η εφεδρική μεραρχία «ενώθηκε με τρεις μόνιμες στρατιωτικές μεραρχίες – την 98η, την 36η και την 91η – που ήδη επιχειρούν στο νότιο Λίβανο.»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κίνηση αυτή προσθέτει χιλιάδες στρατιώτες στην χερσαία επίθεση του Ισραήλ, με τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Λίβανο να υπολογίζεται πλέον πάνω από 15.000.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του ξεκίνησαν χερσαίες εισβολές, ενώ οι επιθέσεις σε πόλεις και χωριά πέρα από τα σύνορα, καθώς και στις πυκνοκατοικημένες νότιες συνοικίες της Βηρυτού, συνεχίζονται.

Ο στρατός του Λιβάνου δηλώνει σε ετοιμότητα να υπερασπιστεί τη χώρα από τις επιθέσεις του Ισραήλ

Ο στρατός του Λιβάνου εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι «διατηρεί την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί τη χώρα μέσα στα διαθέσιμα μέσα, βασιζόμενος στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και στις κατευθύνσεις της για να πράξει ό,τι θεωρεί απαραίτητο για την προστασία του Λιβάνου.»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δήλωση έγινε «υπό το φως των αυξανόμενων βάρβαρων επιθέσεων του ισραηλινού εχθρού σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, που έχουν προκαλέσει θανάτους, τραυματισμούς και μεγάλη καταστροφή.»

Ο στρατός τονίζει ότι «η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο στρατός είναι το θεμέλιο του Λιβάνου» και ότι «προσδοκούμε την επιτυχία των διεθνών προσπαθειών για τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας.»

Παράλληλα, επικρίνει τις «εκστρατείες συκοφαντίας, κατασκευών και προδοσίας» που στρέφονται εναντίον του στρατού στα μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα απαντήσει αν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγατσί, θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής την Τρίτη (08/10) για να συζητήσει περιφερειακά ζητήματα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται η παύση των «εγκλημάτων» του Ισραήλ στη Γάζα και το Λίβανο, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ η Τεχεράνη σήμερα προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε επίθεση στις ιρανικές υποδομές θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα, σύμφωνα με δηλώσεις του ιρανού ΥΠΕΞ.

Το βράδυ της Δευτέρας, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι ο στρατός της Τεχεράνης είχε προετοιμάσει τουλάχιστον δέκα σενάρια για την αναμενόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι «η απάντηση του Ιράν δεν θα είναι απαραιτήτως στο ίδιο επίπεδο με την ισραηλινή ενέργεια, αλλά μπορεί να είναι πιο σκληρή και να στοχεύει διαφορετικά σημεία, εντείνοντας την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης.»

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε τη δεύτερη άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ φέτος, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ. Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν ελαφρά στην επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, ενώ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από θραύσματα στη Δυτική Όχθη που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή. Το Ιράν κατάφερε να πλήξει και να προκαλέσει ζημιές τουλάχιστον σε μία στρατιωτική βάση στο Ισραήλ.

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ τη νύχτα

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα